Este sigur sa dai nuci copiilor?

Este sigur sa le dai nuci copiilor?

Nucile, indiferent de soi, reprezinta o sursa de ingrediente valoroase care sustin functionarea organismului nostru si ne protejeaza impotriva multor boli. O dieta bine echilibrata presupune consumul de nuci chiar de cateva ori pe saptamana. Te intrebi daca este sigur sa le dai nuci copiilor? Acestea sunt cunoscute drept un alergen puternic, de aceea in randul parintilor apare deseori intrebarea: daca si cand sa introduca nucile in alimentatia copilului, astfel incat acest lucru sa fie nu numai sanatos, dar in acelasi timp sigur pentru cel mic.

Puterea nucilor

Pot copiii sa manance nuci? Nucile au fost apreciate inca din antichitate, atunci cand, datorita structurii lor - pielita verde, coaja si fruct - erau comparate cu capul uman - piele, craniu, creier. Consumul lor regulat era considerat o oportunitate de a deveni mai intelept. Si, desi astazi cautam in alta parte sursa intelepciunii, expertii continua sa indice efectele benefice ale nucilor, deoarece acestea contin:

  • acizi grasi nesaturati care ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau;
  • fibre care ajuta la accelerarea metabolismului;
  • vitamina E, care, in calitate de antioxidant, lupta impotriva radicalilor liberi si incetineste procesul de imbatranire celulara;
  • acid folic si magneziu, esentiale pentru mentinerea unui nivel normal al tensiunii arteriale;
  • steroli vegetali, fitoestrogeni pentru imbunatatirea functiei cardiovasculare.

In plus, nucile au proprietati antiinflamatorii, motiv pentru care sunt recomandate in prevenirea diabetului de tip 2 si, conform cercetarilor, previn obezitatea abdominala. De asemenea, acestea pot avea efecte anticancerigene.

Nucile in alimentatia unui copil

Pana de curand, in unele cercuri exista convingerea ca, din cauza proprietatilor alergenice ale acestora, nucile nu trebuie sa fie introduse in dieta copilului decat dupa varsta de trei ani sau cel mai devreme dupa varsta de doi ani. Cu toate acestea, cele mai recente recomandari, inclusiv cele ale Societatii Romane de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica, arata ca, pentru a preveni o alergie - ca si in cazul glutenului - este sigur sa le dai nuci copiilor mult mai devreme - de preferinta inca din copilarie (chiar si dupa varsta de 6 luni) si, bineinteles, intr-o forma adaptata la posibilitatile bebelusului (de exemplu, nuci macinate).

In Marea Britanie, a fost efectuat un studiu in care 640 de copii cu varste cuprinse intre 4 si 11 luni au fost impartiti in doua grupuri - unul nu a primit nuci in primii ani de viata, iar celuilalt i s-au dat nuci de trei ori pe saptamana. Cand copiii au implinit cinci ani, au fost supusi unor teste de alergie - rezultatele vorbesc de la sine. Doar 2% dintre copiii a caror dieta includea nuci inainte de varsta de un an au dezvoltat o alergie alimentara la aceste produse, in timp ce acest procent a fost de pana la 14% in cazul copiilor care nu au mancat nuci.

Ai in continuare dubii daca sunt nucile sigure pentru copii? Un alt argument ca este sigur sa le dai nuci copiilor poate fi faptul ca in Israel nucile, un ingredient comun in mancarurile traditionale evreiesti, sunt oferite copiilor inca de la varsta de 6 luni, iar in urma studiului realizat de cercetatorii britanici s-a constatat ca este de 10 ori mai putin probabil ca micutii evrei sa fie alergici la nuci in comparatie cu alti copii din Marea Britanie.

Nu uita ca, la fel ca in cazul glutenului sau al oualor, nucile trebuie sa fie introduse in dieta copiilor treptat, in cantitati mici, observand cu atentie reactia lor. In cazul in care ai indoieli, consulta medicul pediatru.

Unt de arahide pentru copii - DA, dar numai DE CASA

Le putem da nuci copiilor sub forma de unt de arahide. Acesta este primul produs care contine nuci si la care multi parinti se gandesc ca la o idee foarte buna de a introduce nucile in dieta micutului. Untul de arahide este usor de dat chiar si unui copil mic datorita consistentei sale. Din pacate, ceea ce ne ofera magazinele este departe de a fi ideal, pentru ca, pe langa alune, untul de arahide la borcan are ulei de palmier, sare si zahar, iar acestea sunt produse care trebuie evitate atunci cand pregatim mesele pentru copii. Acest lucru inseamna ca trebuie sa-i privam pe cei mici de bucuria de a-l manca? Bineinteles ca nu! Putem face noi singuri untul de nuci gustos, mai ales ca prepararea lui este floare la ureche. Pentru reteta de unt de nuci de casa pentru copii, ai nevoie de:

  • blender sau robot de bucatarie
  • 2-3 cani de nuci

Poti face unt de arahide din orice nuca. In reteta de casa, poti folosi doar nuci, dar daca iti place sa experimentezi, poti adauga la acest amestec ce doresti, de exemplu cacao, ciocolata neagra sau miere si diferite condimente, precum cardamom sau scortisoara. Cel mai bine este sa cumperi nuci nesarate si apoi sa sarezi usor singura amestecul final. Nucile (2-3 cani) pot fi prajite pe o tava uscata in cuptor (la aproximativ 70 de grade Celsius timp de cateva minute) sau prajite intr-o tigaie uscata.

Trebuie sa amesteci din cand in cand nucile pentru ca acestea sa nu se arda. De indata ce incep sa se rumeneasca usor, ia-le de pe foc si rastoarna-le intr-un alt recipient pentru a se raci complet. Apoi pune nucile intr-un blender sau intr-un robot de bucatarie si amesteca la viteza mare. La inceput, nucile se vor transforma intr-o pudra, iar apoi vor incepe sa elibereze grasime. De obicei, amestecarea dureaza 10-15 minute. Poti sara usor amestecul.

Untul de nuci obtinut trebuie pur si simplu sa fie pus intr-un borcan curat si pastrat in frigider pana la 4 saptamani.

Putem folosi untul intinzandu-l pe paine, clatite, adaugandu-l la deserturile cu fructe sau la terciul de ovaz.

Articol pregatit de: Agata Opiela (nutritionist, expert in alimentatie)