Invatarea bunelor maniere la masa
Introdu cat mai devreme posibil regula conform careia nu se poate ridica de la masa pana cand nu termina de mancat si, totodata, ca nu poate pleca de la masa in timp ce ceilalti mananca (cu exceptia cazului in care micutul a primit permisiunea unui adult). Citeste articolul nostru „Savoir vivre pentru copii - invata copilul cum sa se comporte la masa” si convinge-te singura de cat de simplu este acest lucru!
Cel mic poate fi "tinut" la masa - in acest timp il poti invata cum sa foloseasca tacamurile si ii poti explica cum trebuie sa manance. Este important sa stie regulile de eticheta pentru copii.
De asemenea, incurajeaza-l sa puna masa. Cei mici se bucura sa pregateasca vesela si servetelele. Astfel vor fi mai inclinati sa ramana la masa, stiind ca ei singuri au aranjat-o.
Savoir vivre pentru copii – invata copilul cum sa se comporte la masa
A sta la masa impreuna este o ocazie buna de a-i invata pe copii sa manance frumos. Nu este vorba doar despre folosirea corecta a tacamurilor, ci si despre a manca civilizat fara sa fie lacom, sa eructeze, sa soarba, sa pufaie sau sa se grabeasca. De asemenea, invata-l pe cel mic sa fie politicos cu celelalte persoane prezente la masa. De exemplu, inainte de a-si pune ceva in farfurie, trebuie mai intai sa-l serveasca pe cel care sta langa el.
Cand micutul uita de bunele maniere, aminteste-i de ele intr-un mod amuzant. Nu-l apostrofa de fiecare data! Atunci cand uita sa spuna "te rog" sau "multumesc", trebuie sa-i atragi atentia in asa fel incat sa nu-l faci sa se simta prost. Poti sa spui: "La noi in casa, cand ne servim unii pe altii, spunem "poftim". Si mie mi se intampla sa uit, dar aceasta este o regula foarte importanta!".
Nu te teme sa incluzi copiii in conversatiile care au loc la masa. Cei mici sunt, in general, bucurosi sa raspunda la o intrebare adresata cu amabilitate sau interesului manifestat. Cu toate acestea, nu face din copilul tau vedeta petrecerii! Cel mic nu ar trebui sa-i deranjeze pe toti cei din jur si sa le forteze atentia. Cand devine prea neastamparat, ii poti multumi pentru timpul petrecut impreuna si ii poti permite sa se ridice de la masa.
Dar atunci cand cel mic face o gafa? Incearca sa o transformi intr-o gluma. Timpul pentru o conversatie serioasa va veni mai tarziu. Ii vei explica apoi ce a gresit si de ce trebuie evitate astfel de cuvinte sau reactii la masa. Pe de alta parte, lauda copilul pentru comportamentul frumos, aratat la masa mai ales cand, la inceput, acest lucru i se intampla celui mic pe o scara de la 1 la 5.
Acum stii foarte bine cum sa cresti un copil respectuos si ce reguli de savoir vivre la masa trebuie sa fie invatate!
Articol pregatit de: Joanna Weyna