Cand in casa apare al doilea copil, primul se poate simti gelos. Nu e nimic ciudat in legatura cu acest lucru – pana acum toata atentia era indreptata asupra lui, iar brusc trebuie sa se impace cu faptul ca grija parintilor se imparte intre el si noul fratior sau noua surioara. Cum sa ajuti copilul sa accepte noua situatie? Se poate evita gelozia intre frati? Cum sa ai grija de relatiile bune intre frati? Citeste articolul nostru si descopera cum sa faci fata geloziei copilului.
Rivalitatea intre frati
Nasterea unui al doilea copil presupune o mare bucurie pentru parinti. Insa fratele sau sora mai mare nu va impartasi neaparat acelasi sentiment. Se poate bucura, dar de asemenea se poate supara pe mama si pe tata. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca se simte pierdut – copiilor le este greu sa se regaseasca in noua situatie. In special, copilul care pana atunci era singur la parinti se poate teme ca mama si tata il vor iubi mai putin sau vor inceta sa se mai intereseze de el fiind absorbiti de grija pentru noul fratior sau noua surioara. Cu toate ca gelozia copilului fata de o sora sau un frate este o reactie naturala, o poti atenua putin.
Gelozia intre frati este insa un fenomen care nu poate fi evitat. Mai devreme sau mai tarziu apare intr-o masura mai mica sau mai mare. Este ceva complet normal, deoarece fiecare copil isi doreste acelasi lucru – atentie si dragoste din partea mamei si a tatalui. Rolul parintilor este insa de a observa si de a nivela aceasta competitie printr-un comportament adecvat fata de copiii lor. Este important de retinut faptul ca gelozia copilului fata de un frate sau o sora are caracter trecator, iar cel mai intens se manifesta in perioada de inceput a convietuirii cu noul membru al familiei. Cu timpul, copilul mai mare incepe sa-l accepte pe cel mic si sa se obisnuiasca cu noul sau rol.
Cum sa anunti copilul ca apare un nou membru al familiei?
Pregateste copilul mai mare pentru sosirea fratelui mai mic sau surorii mai mici – incepe sa vorbesti cu el inca din perioada sarcinii. Insa nu te grabi sa faci acest lucru, cel mai bine este sa astepti pana in momentul in care se vede burtica. Pentru copil, 9 luni de asteptare par o vesnicie. In plus, este mai bine sa-i spui despre noul fratior sau noua surioara abia atunci cand ai siguranta ca sarcina se dezvolta corespunzator.
In continuare te intrebi cum sa faci fata unui copil gelos? Spune-i copilului despre bebelusul care sta in burta mamei, explica-i cum va arata viata de familie dupa nasterea micutului. Incearca sa-i prezinti realitatea fara sa idealizezi, dar in acelasi timp subliniaza rolul important pe care il are fratele sau sora mai mare in ingrijirea celui mic. Arata-i, de asemenea, ecografia si ia-l cu tine la doctor ca sa-si poata vedea fratiorul sau surioara pe ecranul aparatului. In plus, implica-l in alegerea setului de articole pentru bebelus, inclusiv haine si jucarii. Totodata, puteti sa va ganditi impreuna la numele noului membru al familiei.
De asemenea, este indicat sa iei carti potrivite pentru varsta copilului, care il pot ajuta sa se pregateasca pentru nasterea micutului. La randul sau, jucaria de tip papusa bebelus poate fi utila pentru a-i arata copilului cum se hraneste, cum se schimba si cum se imbaiaza bebelusul.
Cand se apropie termenul de nastere, neaparat anunta-l pe copil ca mama va petrece cateva zile in spital.
Cum sa atenuezi gelozia intre frati?
Cand in casa apare nou-nascutul, e greu sa nu-ti concentrezi toata atentia asupra lui. Insa si fata de ceilalti copii pe care ii ai este important sa-ti arati dragostea, interesul si grija. Faptul ca trebuie sa-i faci baie bebelusului nu inseamna sa renunti la a-i citi povestea preferata de noapte buna copilului mai mare. In continuare joca-te cu el jocurile lui preferate, incearca sa-ti faci timp pe parcursul zilei doar pentru el. Dar totodata nu uita ca nu trebuie sa-ti imparti timpul intre copii, puteti sa-l petreceti impreuna, de ex. atunci cand hranesti bebelusul, ii poti spune o poveste copilului mai mare. Evita exprimarile de genul: "Liniste! Cel mic doarme!" sau "Nu-l atinge ca-i faci rau!". In schimb, mai bine propune-i sa va jucati un joc in liniste si arata-i cum il poate mangaia usor pe bebelus. Copilul mai mare are nevoie de atentie si de lauda, care il pot incuraja de ex. sa ajute in continuare la ingrijirea fratelui mai mic sau surorii mai mici.
Cum sa implici copilul mai mare in ingrijirea celui mic?
Exista o multime de lucruri, pe care copilul de cativa ani le poate face pentru cel mic sau in cazul carora cel putin ii poate insoti pe parinti. Asistentul tau de onoare cu siguranta iti va aduce cu placere scutecul, va canta un cantec de leagan sau te va ajuta sa impaturesti sosetele mici. In cazul in care copilul mai mare este deja la varsta scolara, sub supravegherea parintilor poate cu succes sa-l schimbe pe cel mic sau sa ajute in timpul imbaierii fratiorului sau surioarei. Astfel se creeaza, de asemenea, o legatura intre copii. Ai grija, insa, sa nu-i lasi pe copii impreuna fara supravegherea unei persoane adulte.
Stii ce simte copilul mai mare si ii intelegi gelozia?
Cand copilul mai mare se enerveaza si iti cere sa-l inapoiezi pe cel mic la spital, nu tipa la el si nu-l critica. In schimb, incearca sa-i intelegi emotiile, gandeste-te care ar putea fi cauza lor, lasa-l sa spuna tot ce tine in el. Cand emotiile se linistesc, incearca sa-i explici cu calm copilului ca ingrijirea unui nou-nascut nu este intotdeauna placuta, in special cand cel mic plange si scanceste, dar ca vor fi si momente mai bune, iar in curand vor aparea jocurile impreuna. Cand cel mic va creste, va incepe sa vorbeasca si sa alerge, va fi mai usor sa se inteleaga cu el si chiar sa-l invete multe lucruri.
Incurajeaza copilul sa vorbeasca despre ceea ce simte, asculta-l cu atentie si fii un parinte intelegator. Arata-i poze din perioada in care el era bebelus si vorbiti despre momentele petrecute impreuna. Un alt mod de distractie interesant il reprezinta rasfoirea pozelor si cautarea suvenirurilor din propria ta copilarie. Daca si tu ai un frate mai mic sau o sora mai mica, ii poti povesti copilului de aventurile si peripetiile petrecute impreuna. Cateva anecdote amuzante cu siguranta vor destinde atmosfera. Rabdarea, intelegerea si atentia cat mai multa reprezinta cheia succesului pe durata formarii relatiilor intre copii.
Cum sa reactionezi la comportamentul regresiv al copilului mai mare?
Dorinta de a semana cu nou-nascutul este unul dintre cele mai frecvente manifestari de gelozie la copii. Cand copilul mai mare incepe din nou sa vorbeasca la fel ca unul mic, vrea sa poarte scutec sau isi doreste propriul biberon cu lapte, nu-l critica. Acorda-i timp si atentie, iar totodata incurajeaza-l sa se comporte adecvat varstei lui. Cum? Cel mai simplu este sa-l lauzi pe copil pentru comportamentul de "adult", de ex. cand ajuta la curatenie sau se imbraca singur.
Incearca sa-i arati cat mai multe avantaje ale faptului de a fi fratele sau sora mai mare. La urma urmei, bebelusul nu poate merge la cinema, sa se uite la desene sau sa manance inghetata. Copilul de cativa ani isi va da seama repede de faptul ca a fi mai mare este mult mai placut.
De asemenea, roaga-le pe persoanele care viziteaza bebelusul sa acorde timp si atentie inclusiv celui mai mare, iar astfel copilul nu se va simti neglijat.
Cand copilul se enerveaza pe fratele sau pe sora lui, nu tipa la el, insa explica-i clar ca un astfel de comportament nu poate fi tolerat. De asemenea, roaga-l pe copil sa nu mai faca la fel, spune-i cu calm ca in familia din care face parte, nimeni nu poate fi batut sau insultat, iar fiecare trebuie tratat cu respect.
Copilul mai mare are drepturile lui...
...si trebuie respectate. Cand copilul mai mare este vizitat de colegi, ai grija ca micutul sa nu deranjeze. Nu-l lasa pe cel mic sa strice si sa ia jucariile sau alte obiecte ale copilului mai mare. Argumentele de tipul "da-i pentru ca este mai mic/lasa-l pe el pentru ca tu esti mai mare" nu sunt acceptabile. Copilul mai mare are dreptul la intimitate si de a detine propriile lucruri. Invata-i pe copii respectul mutual.
Daca intre copii este o diferenta de varsta apreciabila, nu-l trata pe cel mare ca pe o dadaca. Bineinteles, ii poate ajuta pe parinti, insa nu-i cere sa se ocupe de cel mic zilnic dupa scoala. Copilul mai mare nu este o miniatura a mamei sau a tatalui si nu poate fi obligat sa aiba grija de cel mic.
Da-i voie celui mare sa fie in continuare copil. Probabil ni se pare mare in comparatie cu bebelusul, dar chiar daca a ajuns la varsta adolescentei, in continuare este un copil si are dreptul sa se comporte ca atare.
Cum sa reduci gelozia la copii?
Ai grija ca, inclusiv dupa ce copiii cresc, sa petreci putin timp cu fiecare din ei. In acelasi timp, incearca sa le creezi cele mai bune conditii pentru distractia impreuna si cu alti copii de aceeasi varsta. De asemenea, este important ca privilegiile si cerintele fata de frati sa fie echilibrate, dar nu neaparat aceleasi – este indicat sa fie adaptate, printre altele, varstei (de ex. orele de mers la culcare sau de iesit din casa singuri). Insa corect nu inseamna egal - intotdeauna trebuie luate in considerare nevoile individuale ale copiilor. Singura exceptie este dragostea, care trebuie impartita astfel incat fiecare dintre copii sa se simta iubit de mama si de tata in aceeasi masura.
Nu poate exista favoritism fata de niciunul dintre copii. Unul dintre ei se va simti mai prost in cazul acesta, iar prin urmare va fi mai gelos si va avea tendinta sa rivalizeze cu fratele sau cu sora lui si sa se lupte pentru atentia parintilor. Trateaza fiecare copil individual chiar daca ai acasa gemeni identici. Nu compara copiii intre ei si lasa-i sa fie diferiti. Daca accepti diferentele dintre caracterele lor si copiilor le va fi mai usor sa inteleaga ca li se pot aplica reguli usor diferite.
Totodata, copiii ar trebui sa-si rezolve singuri conflictele. Interventia parintilor este necesara doar atunci cand situatia incepe sa devina periculoasa si cineva poate fi ranit. Facand acest pas, nu uita de faptul ca nu este indicat sa tipi la copii sau sa te enervezi. Cel mai bine este sa intrebi copiii despre ce s-au certat si sa le explici ca agresivitatea nu este calea de a rezolva astfel de conflicte. Nu lua partea nimanui, cu exceptia cazului in care vina este clar a unuia dintre ei.
Articol pregatit de: Grażyna Zaborska
Consultatie de specialitate: Agnieszka Skoczylas, psiholog pentru copii