Cum sa ajuti copilul sa invinga timiditatea, cateva metode incercate si testate.
Te viziteaza prietenii, iar cel mic se ascunde pe la colturi sau izbucneste in plans in loc sa ii salute? In fata celor apropiati nu se opreste din vorbit, insa intr-un grup mai mare de oameni este tacut tot timpul? Te gandesti: „ce este in neregula cu el?!". Nu trebuie sa-ti faci griji! Timiditatea la copii nu este ceva teribil!
Copilul e timid si te intrebi ce sa faci? Ce este timiditatea si de unde vine?
Timiditatea este un dar cu care copilul se naste si care ii permite sa ii deosebeasca pe cei apropiati de straini. Este o bariera care protejeaza legatura formata intre copil si cei dragi. Acesta este motivul pentru care cel mic este un vulcan de energie acasa si mentine o distanta clara fata de straini. Acest fapt nu inseamna ca micutul timid nu va fi intr-o zi sufletul intalnirii – acest lucru este influentat in principal de temperamentul copilului, de corectitudinea cu care isi construieste relatiile si de actiunile tale.
In primele luni de viata, timiditatea este o etapa fireasca a dezvoltarii copilului. De obicei, aceasta se diminueaza pe masura ce creste sentimentul de individualitate al micutului, mai exact in jurul varstei de 2 ani, cand copilul stie exact ce vrea.
Cum sa ajuti copilul sa invinga timiditatea, cateva metode incercate si testate
Atentie! – Copilul este timid la gradinita
Chiar daca micutul tau nu a fost timid pana acum sau ai crezut ca a depasit aceasta etapa, se poate intampla ca odata cu sosirea la gradinita totul sa revina cu o noua forta. Aceasta situatie nu este nefireasca. Copilul schimba mediul, inceteaza sa mai fie in centrul atentiei si devine membru al unui nou grup plin de personalitati diferite. Este important sa il sprijini pe cel mic cat mai mult posibil in aceasta etapa. Observa, explica, incurajeaza - dar niciodata cu forta! Ce modalitati de a depasi timiditatea exista?
- Cum depaseste copilul timiditatea? In niciun caz cu forta! Nu-ti obliga copilul sa intre in contact cu altii, da-i timp, daca devine interesat de o persoana, atunci cu siguranta va face el insusi primul pas.
- Incet spre obiectiv! Atunci cand copilul se ghemuieste langa tine nelinistit in fata unor straini, ofera-i un sentiment de siguranta, arata-i ca persoana respectiva este prietenoasa, da-i mana, raspunde la intrebarea adresata copilului astfel incat acesta sa poata participa la discutie, chiar si numai dand din cap.
- Nu rade de cel mic! Va fi un stres in plus pentru copilul timid daca incepi sa razi si sa spui cuvinte precum "ce baiat mare si atat de timid". De asemenea, nu-i lasa pe ceilalti sa se poarte cu copilul tau in acest fel.
- Obisnuieste-l pe copil cu senzatia de frica! Tu esti un exemplu de urmat pentru cel mic, asadar nu este de mirare ca atunci cand te vede fugind spre scaun in timp ce un paianjen se plimba pe perete, va reactiona la temerile sale intr-un mod similar. Arata-i cum sa se lupte cu fricile sale - va fi o lectie importanta pentru el.
- Invatarea prin joaca! O modalitate excelenta pentru ca un copil sa inteleaga comportamentul altor persoane este jocul de rol. Inventeaza o poveste despre un urs timid care se teme sa se imprieteneasca cu alte animale. In acest caz, jucariile de plus pot sa fie actorii. Astfel de povesti ii vor arata celui mic ca problema lui nu este unica, ci o au si altii. De asemenea, poti alege carti despre personaje timide.
- Implica familia in procesul de depasire a timiditatii copilului! Daca micutului ii este rusine sa participe la un spectacol, convinge-l sa faca acest lucru in fata celor dragi. Creati scena si fiti voi insisi publicul.
- Stabiliti un plan comun! Daca micutului ii este greu sa intre in contact cu strainii, atunci incearca sa il incurajezi. Poate ca o modalitate buna de a face acest lucru ar fi ca cel mic sa salute sau sa intrebe un coleg de la gradinita, vecina sau vanzatoarea de la magazin despre ceva in fiecare zi. Scrieti planul pus la punct pe o plansa special pregatita, iar atunci cand copilul atinge obiectivul stabilit, ofera-i un mic premiu!
- Lauda-l, aproba-l si sustine-l! Nu uita sa ii arati copilului ca vezi incercarile lui si ca esti mandra de el. Stabileste sarcini adaptate abilitatilor lui, dar accepta si esecurile, iar in acelasi timp ofera-i sprijin atunci cand ceva nu merge bine.
Fiecare copil are nevoie de stimuli diferiti, asadar adapteaza metodele la micutul tau. Nu te lasa descurajata la cea mai mica piedica, nu uita ca regularitatea este importanta si, mai presus de toate, respecta individualitatea si unicitatea celui mic. Acum stii foarte bine ce modalitati pentru depasirea timiditatii copiilor exista. Nu toata lumea trebuie sa fie o vedeta, iar faptul ca micutul tau nu sta in primul rand nu este un defect!
Articol pregatit de: Agata Opiela
Consultatie de specialitate: Aleksandra Błaszkiewicz-Okrągły, psihoterapeut cognitiv-comportamental, psiholog cu pregatire pedagogica