Obraji rosii la copil. Cand este cazul sa te ingrijorezi?

Obraji rosii la copil. Cand este cazul sa te ingrijorezi?

Pana de curand, obrajii rumeni erau considerati un semn de sanatate si vitalitate. Astazi, insa, se stie ca obrajii rosii la copil s-ar putea sa nu fie intotdeauna un motiv de bucurie. Uneori este chiar contrariul: indica faptul ca in organismul micutului ceva nu este in regula. Despre simptomele care ar trebui sa-i ingrijoreze pe parinti si despre momentul in care ar trebui dus la doctor copilul vei afla in cele ce urmeaza.

Obraji rosii la copil. In afara de inghet, care ar putea fi cauza?

Roseata din obraji apare ca urmare a dilatatiei vaselor de sange aproape de suprafata pielii. Organismul reactioneaza in acest fel la efort fizic si la temperaturi foarte ridicate si scazute. Insa uneori obrajii rosii si fierbinti la copil pot fi, de asemenea, un semn al urmatoarelor afectiuni.

Alergie

Aproape 5-6% dintre copiii cu varsta sub cinci ani au alergii alimentare. Ouale, laptele, pestele si nucile sunt cele mai frecvente cauze ale acestui tip de probleme. Uneori, cei mici pot fi alergici inclusiv la grau (contine gluten) si la soia.
Un tip foarte frecvent de alergie este, de asemenea, diateza proteica. De obicei consta in intoleranta la proteinele din laptele de vaca, dar poate aparea si la bebelusii care sunt alaptati la san. De cele mai multe ori, simptomele apar cand copilul este la varsta de 2-3 luni.
Asadar, daca il hranesti pe cel mic in mod natural si ai observat de ceva timp pete rosii pe obraji, insotite de o eruptie cutanata (deseori in spatele urechilor), ar trebui sa elimini din alimentatie produsele lactate. Uneori se dovedeste a fi necesara excluderea altor proteine precum cele care se gasesc in oua, peste sau carne.
Merita retinut faptul ca diateza proteica nu este insotita doar de simptome cutanate. Pot aparea, de asemenea, afectiuni ale sistemului digestiv: diaree, colici, constipatie. Insa acest lucru nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare, deoarece diateza proteica persista rareori dupa varsta de trei ani.

Acnee la bebelusi

La fel ca in cazul acneei juvenile, leziunile pielii sunt cauzate de hormoni. Cu toate acestea, in cazul nou-nascutilor problemele cu pielea sunt cauzate nu de proprii hormoni, ci de hormonii mamei care patrund in sange prin laptele de la san.
Acneea la bebelusi se manifesta prin inrosirea pielii, precum si prin aparitia cosurilor pe barbie, frunte, pleoape si obraji (iar uneori pe cap, gat, spate si partea superioara a pieptului). Modificarile cutanate dispar de obicei de la sine si nu necesita ingrijire speciala. In unele situatii, se recomanda uscarea, aplicand de exemplu Octenisept, iar in cazul eruptiilor purulente mari, trebuie luat in considerare tratamentul antibiotic local.

Dermatita atopica

Dermatita atopica se manifesta prin roseata, descuamare si mancarime deranjanta, iar uneori chiar printr-o eruptie cutanata – pe piele apar vezicule cu lichid seros. Deseori obrajii copilului sunt atat de rosii, incat par lacuiti. Mancarimea este, de asemenea, foarte suparatoare - se intampla ca cel mic sa contribuie la deteriorarea pielii prin scarpinare.
La copiii mai mici, simptomele afecteaza in principal fata, gatul si scalpul. La copiii mai mari apar, de asemenea, in zona articulatiilor: la incheieturile coatelor si genunchilor.
Asadar, daca ai observat ca cel mic are obrajii rosii si uscati, iar in plus se scarpina in permanenta, cauza poate fi dermatita atopica. Este important sa contactezi un medic pediatru si un alergolog sau un dermatolog care va stabili metoda de tratament.

Eritem brusc (febra de trei zile)

Eritemul brusc apare la copiii mici (cu varsta curpinsa intre 6 luni si 3 ani). Este cauzat de virusul HHV. Se manifesta prin temperatura ridicata, care poate ajunge chiar pana la 40 de grade, insa dispare de la sine dupa 2–4 zile. In ziua in care febra inceteaza, pe corp apare o eruptie cutanata, de cele mai multe ori mica; pe fata poate aparea sub forma de pete care arata ca obrajii inrositi. Modificarile cutanate dispar rapid - in decurs de 1-2 zile. Nici febra si nici eruptia cutanata nu sunt de obicei o cauza de disconfort, iar starea copilului este una buna.

Eritem infectios

Eritemul infectios, cauzat de infectia cu parvovirus, este de obicei o boala usoara a copilariei, caracterizata printr-un aspect specific al obrajilor (acestia sunt de culoare rosie intensa si acoperiti de eruptie cutanata, in timp ce celelalte parti ale fetei raman palide). In urmatoarele zile de boala, roseata se extinde in partile inferioare ale corpului: brate, trunchi, membre. Pe masura ce copilul isi revine, mai intai se estompeaza mijlocul petelor, iar prin urmare roseata seamana ca aspect cu verighetele. Cu toate ca eruptia poate parea ingrijoratoare, eritemul infectios este de obicei o infectie usoara care dispare de la sine in decurs de 1 pana la 3 saptamani. Odata ce a fost infectat, copilul tau ar trebui sa raman imun pe viata.

Infectie bacteriana sau fungica

Pielea delicata a copilului este foarte susceptibila la orice infectie. Simptomele pecinginei sau impetigo pot fi petele rosii pe fata cu forma caracteristica (de exemplu, cercuri) si culoarea specifica (mai pala in mijloc, cu margine rosie, invelis galbui etc.). Zonele infectate ale pielii pot aparea oriunde pe corp, iar totodata se poate intampla sa fie si pe obraji. Sunt necesare folosirea unor medicamente antibacteriene (inclusiv antibiotice orale) sau antifungice, evitarea atingerii zonelor afectate si respectarea cu strictete a igienei pentru a preveni raspandirea infectiei.

Arsuri solare

Inrosirea obrajilor, a nasului si a barbiei pot fi, de asemenea, un semn de exces de bronzare. Merita retinut faptul ca pielea copilului mic este foarte sensibila si chiar si o mica expunere la razele UV poate provoca arsuri solare. Micutul trebuie asadar protejat de soare si nu numai in timpul verii.
Modificarile pielii la nivelul fetei copilului, ce apar dupa prima expunere la soare, se observa la copiii mamelor care sufera de lupus eritematos sistemic. Se intampla ca abia dupa aparitia simptomelor cutanate la copil, mama sa isi dea seama de importanta efectuarii testelor de diagnosticare si a inceperii tratamentului.

Eruptie dentara

Se intampla ca eruptia dentara sa fie responsabila pentru obrajii rosii la copii. De obicei are loc in jurul varstei de 6 luni, dar la unii bebelusi poate incepe mult mai devreme. Uneori, un semn al eruptiei primilor dinti este tocmai roseata. Daca observi ca micutul saliveaza intens, are gingiile umflate si dureroase, iar in plus isi pune de bunavoie jucariile sau degetele in gura, inseamna ca poate fi inceputul aparitiei primilor dinti.

Iritatie

In cazul in care rosul din obraji persista dupa intoarcerea de la plimbare, gandeste-te daca cel mic nu a fost expus prea mult timp la temperaturi scazute (de exemplu inghet), vant sau soare.
Iritatia poate fi cauzata, de asemenea, de contactul cu o tesatura, substanta chimica sau produs cosmetic, folosit de membrii din casa. Uneori este suficient sa-l iei in brate pe cel mic, avand pe tine un pulover copii din lana sau un parfum nou, astfel incat sa apara roseata in locul in care pielea copilului a intrat in contact cu substanta iritanta.

Ce trebuie sa faca parintii cand observa obrajii rosii la bebelusi?

In cazul in care banuiesti ca roseata este cauzata de un produs cosmetic sau chimic:

  • Verifica ce produse cosmetice si chimice noi au fost folosite recent; ia in considerare nu doar produsele pentru bebelus, ci si cosmeticele folosite de toti membrii casei care intra in contact cu cel mic.
  • Cosmeticele care ar fi putut provoca iritatii ar trebui eliminate temporar.

In cazul in care banuiesti ca roseata este cauzata de o alergie alimentara:

  • Analizeaza alimentele care au fost introduse recent in alimentatia bebelusului.
  • Renunta temporar la ele.

In cazul in care banuiesti ca roseata este cauzata de eruptia dentara:

  • Se recomanda sa folosesti preparate antiinflamatoare care calmeaza afectiunile.
  • De asemenea, ii poti da micutului jucarii de dentitie racite la frigider.

In cazul in care banuiesti ca roseata este cauzata de dermatita atopica:

  • Aplica produse puternic hidratante, antialergice, concepute pentru ingrijirea pielii bebelusului, potrivite atat pentru fata, cat si pentru restul corpului.
  • Imbraca bebelusul cu haine din bumbac, aerisite si lejere.
  • Clateste bine hainele copilului dupa spalare.
  • Mentine nivelul adecvat de umiditate a aerului in camera in care sta cel mai mult bebelusul.
  • Nu expune copilul la temperaturi prea ridicate sau prea scazute.
  • Nu expune copilul la stres, acesta poate accentua leziunile de la nivelul pielii.
  • In cazul in care simptomele se agraveaza, foloseste antihistaminice.
  • Nu prelungi spalarea sau imbaierea bebelusului, nu freca pielea copilului dupa spalare, ci sterge-l usor cu un prosop.

In cazul in care au fost excluse bolile si infectiile mai grave, merita sa tii cont de urmatoarele recomandari:

  • Imbraca bebelusul in straturi astfel incat sa-l poti dezbraca sau imbraca usor in cazul schimbarii temperaturii ambientale, evitand astfel supraincalzirea sau racirea excesiva.
  • Evita plimbarile lungi in zilele cu vant puternic, geroase sau caniculare.
  • Unge copilul cu crema cu protectie solara, inclusiv in zilele fara soare.

Cand este necesara consultarea unui medic?

Contacteaza doctorul cat mai curand posibil daca obrajii rosii ai copilului sunt insotiti de:

  • Respiratie suieratoare, congestie nazala sau dificultati de respiratie
  • Umflarea buzelor, fetei, limbii si gatului sau a altor parti ale corpului
  • Mancarime in cavitatea bucala
  • Febra mare care nu scade odata cu administrarea de medicamente general disponibile
  • O eruptie cutanata care apare pe diferite parti ale corpului. Deosebit de alarmante sunt: eruptia cutanata insotita de durere si mancarime, eruptia cutanata infectata (dovada este lichidul galben sau verzui care curge din vezicule, de asemenea se formeaza umflaturi sau cruste) si eruptia care se raspandeste foarte rapid.
  • Eructatii, regurgitatii, varsaturi, colici, scaun moale, constipatie sau scaun cu mucus si dungi de sange.
  • Transpiratie excesiva, plans, lipsa poftei de mancare, anxietate puternica.
  • Pierderea cunostintei.

Specialistul va examina cu atentie copilul, va determina care este cauza afectiunilor neplacute si va aplica tratamentul corespunzator.

Articol pregatit de: Anna Dobiecka
Consultatie de specialitate: Małgorzata Kwiatkowska, doctor in stiinte medicale, medic pediatru