Cum trebuie imbracat bebelusul pentru plimbarea de iarna – ce se pune in carucior?

Cum trebuie imbracat bebelusul pentru plimbarea de iarna – ce se pune in carucior?

Pentru ca micutul tau sa nu inghete, trebuie sa-l imbraci corespunzator, motiv pentru care printre primele intrebari puse de parinti apare cea referitoare la plimbarea in anotimpul friguros. Cum sa imbraci copilul pentru plimbarea in zilele geroase? Ce sa ai la tine in carucior copii? Iata recomandarile privind tinuta bebelusului iarna:

 

Recomandarile privind tinuta bebelusului pentru plimbarile in sezonul rece

Plimbarile zilnice cu cel mic reprezinta o investitie in sanatatea lui. Sustin organismul prin: intarirea sistemului imunitar, reduc riscul de infectare, imbunatatesc circulatia sangelui, cresc pofta de mancare si au un efect pozitiv asupra somnului. Prin urmare, plimbarile zilnice sunt recomandate inclusiv iarna, cu conditia ca temperatura sa nu depaseasca minus 10 grade, sa nu fie vreme predominant ploioasa sau ceata.

Pentru plimbarile pe timp de iarna este important sa acorzi o atentie deosebita alegerii hainelor bebelusului. De cele mai multe ori, mamele se tem ca cel mic sa nu raceasca si apeleaza la haine groase, iar in consecinta corpul micutului se supraincalzeste. Pentru a evita o astfel de situatie, cel mai bine este sa-l imbraci in straturi, astfel incat sa il poti dezbraca cu usurinta daca ii va fi prea cald. Iti sugeram ca cel mic sa fie echipat cu un strat de haine in plus intrucat in carucior va sta mult timp intr-o pozitie fixa sau chiar va dormi in timpul plimbarii.

Cand esti afara cu cel mic, poti verifica cu usurinta daca ii este prea cald sau prea frig. Tot ce trebuie sa faci este sa-i atingi pielea de pe ceafa. Ar trebui sa fie uscata si calda. Pielea umeda inseamna ca bebelusului ii este prea cald, iar in cazul in care este rece, atunci ii este frig.

De ce altceva mai trebuie tinut cont? Pielea copilului este extrem de delicata si necesita o protectie speciala. Inainte de a iesi la plimbare asigura-te ca fata si buzele bebelusului au fost hidratate cu o crema de protectie. Crema de iarna pentru copii nu numai ca va crea stratul de protectie necesar, dar, in acelasi timp, datorita filtrului antisolar, ofera protectie impotriva radiatiilor UV. Iti recomandam sa ai in carucior crema in cazul in care va fi nevoie sa aplici un strat suplimentar.

O alta idee de cadou pentru fetita cu varsta de 9-12 ani este de a-i cumpara una dintre numeroasele papusi. Pentru aceasta grupa de varsta se recomanda papusile care reprezinta profesii concrete - stewardese, manichiuriste, gimnaste sau doctorite. Papusile au costume si accesorii atent concepute, care stimuleaza imaginatia. Ofera posibilitatea de a descoperi si de a intra in rolul unei femei adulte, responsabile. Joaca cu papusi impreuna cu alti copii de aceeasi varsta incurajeaza integrarea, jocul de rol si confruntarea cu diverse situatii din viata cotidiana. Altor fetite le place sa intre in rolul unei stiliste, creatoare de moda sau coafeze. Pentru ele se recomanda papusile care au costume si accesorii suplimentare, de exemplu pentru pieptanarea si coafarea parului.

 

Cu ce sa imbraci bebelusul pentru plimbarea de iarna?

In primul rand, nu uita ca hainele bebelusului trebuie sa fie confortabile, deoarece copilul, care in cea mai mare parte a timpului ramane in pozitia culcat, va simti fiecare nasture in plus, fiecare parte mai rigida si fiecare maneca prea stransa.

Ca prim strat poti alege un body sau un tricou cu maneca lunga si o pereche de ciorapi sau o salopeta cu maneca scurta si botosei. Dupa aceea ii poti pune pantaloni de trening, bluza sau puloverul din material polar sau o salopeta cu maneca lunga dintr-o singura piesa. Iar la final combinezonul, manusile si caciula. Daca respectivul combinezon nu este prevazut cu botosei, atunci poti sa-i pui in picioare o pereche de cizmulite sau de sosete groase. Cum sa alegi fiecare dintre aceste elemente?

In cazul hainelor care intra in contact direct cu pielea copilului, retine ca acestea trebuie sa fie confectionate din tesaturi naturale de calitate ridicata. Asadar iti recomandam sa alegi salopete, body-uri, pulovere si pantaloni din bumbac, de preferat ecologic.

Vestimentatia pe straturi sa cuprinda un body, un tricou si o bluza din material polar sau o salopeta. Recomandam salopeta datorita confortului oferit, dar si pentru ca acopera in intregime copilul astfel incat acesta sa nu raceasca. . Salopeta este ideala pentru plimbarile in sezonul de iarna. Avand in vedere faptul ca va fi purtata sub combinezon, ar fi de preferat sa nu aiba gluga, pentru ca l-ar incomoda pe cel mic.

In zilele geroase trebuie evitate gecile scurte, deoarece nu garanteaza mentinerea caldurii pe intreaga durata a timpului petrecut afara, prin urmare etse mai potrivit un combinezon. Cele mai practice sunt combinezoanele cu gluga dintr-o singura piesa, prevazute cu botosei si manusi copii. Combinezonul ar trebui sa fie confectionat din bumbac sau dintr-un material care sa asigure mentinerea unei temperaturi optime pentru ca cel mic sa nu transpire. Mai mult decat atat, ar trebui sa fie prevazut cu izolatie termica si captuseala din material polar. In cazul combinezoanelor, umplutura cu puf nu este o solutie buna si trebuie evitata, deoarece puful poate cauza o alergie bebelusului care in primele luni de viata este foarte sensibil la tesaturile noi.

Caciula si manusile nu sunt intotdeauna necesare. Daca salopeta este prevazuta cu gluga, atunci este suficient sa-i pui copilului o caciulita din bumbac. In caz contrar, bebelusul ar trebui sa aiba o caciula din lana sau material tip polar. Aceeasi situatie si in ceea ce priveste purtarea manusilor. In cazul in care combinezonul are manusi, o alta pereche nu este necesara. Insa daca manecile sunt prevazute cu mansete, atunci cel mic are nevoie de manusi groase care sa-i asigure protectia adecvata.

De asemenea, iti sugeram sa nu ii acoperi copilului fata cu fular intrucat vaporii de apa acumulati ingheata si determina aparitia degeraturilor. Eventual, aplicarea unei creme de protectie poate fi o alternativa mai buna.

 

Cum ramane cu incaltamintea?

Contrar a ceea ce cred multi parinti – incaltamintea pentru bebelusi este necesara in special iarna, cand aerul rece patrunde in carucior. Nou-nascutii nu ar trebui sa aiba pantofi din piele, cu intarituri sau calcai rigidizat. Incaltamintea potrivita pentru plimbarile cu caruciorul ar trebui, in primul rand, sa ofere o protectie termica suplimentara. Cel mai bine este sa alegi un model cu umplutura ecologica, care ii asigura caldura copilului si nu lasa piciorul sa transpire. La fel de important este ca ghetutele bebelusului sa fie inalte si late in zona degetelor, pentru a nu pune presiune pe picioarele celui mic.

 

Ce altceva ar trebui sa mai ai in carucior?

  • Paturica

    Paturica este un accesoriu universal al caruciorului, pe care merita sa-l ai mereu la indemana. Poate fi folosit ca strat suplimentar, care ofera caldura in zilele geroase, sau ca acoperire suplimentara pentru picioare Iti recomandam sa eviti paturicile din lana, pentru ca pot cauza o alergie bebelusului. In schimb, sunt extrem de utile paturile din material polar, deoarece sunt calduroase, iar in cazul in care apar situatii neprevazute, survenite in timpul plimbarii, se spala usor si se usuca rapid. In ceea ce priveste copiii mai mari, putem renunta la patura daca temperatura este peste minus zece grade Celsius.
  • Sac de dormit pentru bebelus

    Din moment ce exista combinezonul, pentru ce este necesar sacul de dormit? Cand temperatura de afara scade sub zero grade Celsius, combinezonul nu asigura o protectie termica suficient de buna pentru copilul mic care sta intins in carucior fara posibilitatea de a se misca. De cele mai multe ori, sacul de dormit poate fi cumparat la set impreuna cu caruciorul. Este important ca acesta sa fie captusit cu tesatura impermeabila, care sa impiedice patrunderea zapezii sau a ploii in zilele friguroase. Majoritatea sacilor de dormit sunt prevazuti cu elemente reflectorizante, fermoare si, cel mai important, orificii pentru centurile de siguranta, fapt datorita caruia pot fi folositi in scaunul auto.
  • Folie de protectie pentru carucior

    Deseori trecuta cu vederea si totusi extrem de importanta pe durata plimbarilor de iarna, folia ofera protectie impotriva zapezii si a vantului In cazul in care nu face parte din accesoriile caruciorului, poti achizitiona una universala. Aceasta trebuie prevazuta cu o fereastra de dimensiuni mici care sa permita circulatia aerului.

 

Articol pregatit de: Natalia Olszewska
Consultatie de specialitate: Elżbieta Chruścińska, moasa