Dermatita seboreica la copil. Cum sa o elimini rapid?

Dermatita seboreica la copil. Cum sa o elimini rapid? Cum o poti recunoaste?

Dermatita seboreica la copil. Cum sa o elimini rapid? Cum o poti recunoaste?

Dermatita seboreica este o leziune inestetica, dar inofensiva pe pielea capului copilului. Este necesar sa fie tratata? Daca da, atunci cum sa o elimini? Sau este mai bine sa astepti sa dispara singura? In acest articol vom incerca sa raspundem la aceste si la alte intrebari.

Dermatita seboreica infantila cum sa o elimini rapid? Ce este dermatita seboreica?

Dermatita seboreica este o leziune a pielii aparuta in zonele in care exista cele mai multe glande sebacee, mai exact pe scalp si uneori pe sprancenele copilului. De asemenea, in cazuri mai rare, aceasta ataca pleoapele, zonele din spatele urechilor, zona nasului si a buzelor, axilele sau zona inghinala. Aceasta afectiune este cel mai des intalnita la bebelusi si la nou-nascuti, dar nici in cazul copiilor mai mari nu este ceva neobisnuit. De obicei, aceasta apare in jurul saptamanii 3-6 din viata copilului mic si dispare in jurul lunii a 3-a, dar poate dura mai mult timp.

Dermatita seboreica se manifesta sub forma de pete sau cruste galbene si grase. Acestea pot forma pete mari care acopera capul micutului. Dermatita seboreica nu provoaca mancarimi si nu doare, dar este mai bine sa nu o subestimezi si sa o elimini cat mai repede posibil.

Dermatita seboreica la copil. Cum sa o elimini rapid si de unde apare?

Cauza aparitiei dermatitei seboreice nu este pe deplin cunoscuta. Cel mai probabil este cauzata de hormonii mamei, care au trecut prin placenta in sangele bebelusului in timpul sarcinii si pe care copilul ii primeste prin laptele matern dupa nastere. Acesti hormoni stimuleaza glandele sebacee sa produca sebum in exces, ceea ce, in combinatie cu epiderma exfoliata, provoaca aparitia unor cruste galbene inestetice pe capul bebelusului.

Din pacate, unii copii sunt mai predispusi la aceasta afectiune. Astfel de tendinte sunt manifestate, de exemplu, de micutii care sufera de dermatita atopica. Ingrijirea incorecta si/sau utilizarea unor produse cosmetice necorespunzatoare pot provoca, de asemenea, dermatita seboreica, dar aceasta nu reprezinta cauza principala a acestei afectiuni. Bebelusii nascuti in anotimpurile calde, cand glandele sebacee lucreaza mai intens, sunt mai expusi la riscul aparitiei dermatitei seboreice.

Crustele de lapte cum sa le ingrijesti? Este posibil sa previi aparitia dermatitei seboreice?

Iti recomandam sa ai grija de pielea bebelusului. In acest fel, poti reduce riscul aparitiei dermatitei seboreice.

  • Spala zilnic capul celui mic cu apa si o cantitate mica de sampon delicat conceput pentru bebelusi.
  • Maseaza capul micutului cu mana sau cu o perie moale in timp ce ii faci baie.
  • Dupa ce copilul a fost uscat cu prosopul, parul trebuie pieptanat bine cu o perie moale.
  • De asemenea, este important sa nu supraincalzesti micutul. Pune-i o caciulita (din material natural) doar atunci cand este necesar. Acasa, foloseste-o numai dupa baie.
  • De asemenea, poti unge capul bebelusului cu ulei de masline ca masura de preventie.

Ce trebuie sa faci atunci cand la copil apare dermatita seboreica?

Desi dermatita seboreica nu este problematica pentru copil, nu trebuie sa astepti ca aceasta sa treaca de la sine. Cel mai bine este sa incepi sa actionezi imediat ce observi primele simptome. Daca nu este tratata, poate deveni cauza unor boli mai grave, cum ar fi o infectie bacteriana sau fungica. Mai jos gasesti cateva metode eficiente pentru a scapa rapid de dermatita seboreica:

  • Sampoane pentru dermatita seboreica. In cazul leziunilor mici, poti folosi sampoane speciale pentru dermatita seboreica, destinate copiilor si disponibile in farmacii. Aceste produse cosmetice inmoaie crustele, fapt datorita caruia acestea sunt mai usor de indepartat. Dupa baie, piaptana-le cu o perie moale.
  • Produse cosmetice pentru dermatita seboreica. De asemenea, produsele speciale sub forma de creme, geluri sau uleiuri pentru aplicarea pe pielea cu leziuni sunt disponibile in farmacii. Unge capul celui mic cu produsul respectiv si lasa-l sa actioneze pentru o perioada de timp corespunzatoare, urmand recomandarile producatorului. Parul trebuie apoi pieptanat bine si produsul trebuie indepartat de ex. cu un sampon special pentru dermatita seboreica. Aceasta metoda este potrivita pentru un numar mare de cruste care sunt dificil de inlaturat.
  • Ulei pentru bebelusi. Aplica uleiul delicat pentru copii pe capul bebelusului si pune-i o caciulita din bumbac pe cap. Uleiul poate fi lasat sa actioneze peste noapte, iar dimineata poti indeparta crustele cu o perie moale sau le poti spala dupa 15 minute si apoi le poti pieptana. In locul uleiului poti folosi vaselina sau ulei de cocos.
  • Nu zgaria niciodata crustele si nu le indeparta cu piepteni si perii ascutite pentru a evita deteriorarea pielii. Pentru indepartarea dermatitei seboreice trebuie sa folosesti doar perii moi create pentru bebelusi.

Nu uita ca lupta impotriva dermatitei seboreice necesita timp si regularitate. Poti obtine rezultate vizibile dupa cateva zile.

Dermatita seboreica la copilul de un an

Uneori, dermatita seboreica apare la copilul de un an sau mai mare. Aceasta poate, dar nu e obligatoriu, sa semene cu matreata. In ceea ce priveste copiii mai mari, procedeaza la fel ca in cazul celor mai mici. Aceasta afectiune poate, din pacate, sa reapara. Cu toate acestea, daca nu a aparut pana la finalul varstei de 3 ani, atunci poti fi destul de sigura ca nu se va mai intampla. In cazul in care reapare, trebuie sa procedezi exact ca atunci cand a aparut prima data. Odata ce afectiunea a disparut, se recomanda sa recurgi la prevenirea zilnica.

Dermatita seboreica la copil poate fi periculoasa? Cand trebuie sa mergi la medic cu cel mic?

Dermatita seboreica nu este periculoasa, iar parintii pot, de obicei, sa o trateze destul de repede cu remedii de casa, preparate de farmacie si ingrijire adecvata. Cu toate acestea, exista cateva situatii in care este absolut necesar sa mergi cu cel mic la pediatru pentru a folosi medicamente mai eficiente si mai puternice sau pentru a confirma sau exclude alte afectiuni:

  • Dermatita seboreica nu dispare dupa doua saptamani de ingrijire adecvata si de utilizare a preparatelor potrivite.
  • Pe copil incepe sa-l manance pielea si apare disconfortul, micutul devine nelinistit si incepe sa se scarpine.
  • Leziunile pielii sunt extinse si se raspandesc si in alte parti ale corpului in afara de cap sau apar in locuri neobisnuite.
  • Pielea devine rosie si iritata.

Toate aceste simptome trebuie consultate cu medicul de familie.

Articol pregatit de: Grażyna Zaborska-Szmajda

Consultatie de specialitate: Małgorzata Kwiatkowska, doctor in stiinte medicale, medic pediatru