Cum sa alegi un sutien pentru alaptare

Cum sa alegi un sutien pentru alaptare

Ce sutien sa alegi pentru mama care alapteaza? Sutienul pentru mama care alapteaza trebuie sa fie in primul rand practic si lejer. Este destinat indeplinirii mai multor functii. Incepand de la a proteja sanii femeii pana la a-i usura alaptarea in diferite situatii. Asadar ar trebui sa se ajusteze ideal pe corp, sa sustina sanii fara sa puna presiune pe acestia, iar, la randul ei, clema ar trebui sa se poata detasa usor, rapid si silentios pentru a nu trezi micutul care doarme la piept. Te vom sfatui cum sa alegi un sutien de alaptare potrivit. Cel mai bine este sa cumperi respectivul sutien de alaptare inca de dinainte de a naste, insa nu mai devreme de finalul celei de-a 8-a luni de sarcina. In acea perioada sanii nu ar trebui sa se mai mareasca. Sutienul de alaptare cu clema iti va fi de folos inca din spital. In plus, cand te intorci acasa cu cel mic, cel mai probabil nu vei avea timp si nici posibilitatea de a iesi la magazin pentru mai multe cumparaturi.

Fa fata provocarii de a alege sutienul pentru alaptare

Te intrebi ce sutien de alaptare sa alegi? Inainte de a incepe sa cauti cel mai bun sutien de alaptare, masoara-te cu exactitate sub bust si la nivelul bustului, dupa care stabileste-ti marimea cu ajutorul tabelului de marimi disponibil la producatori. Insa este important de retinut faptul ca simpla determinare a marimii este prea putin. Inainte de a cumpara, iti recomandam sa probezi cateva modele si sa-l alegi pe cel mai confortabil, adaptat gusturilor si nevoilor tale. De asemenea, iti sugeram sa ai in vedere faptul ca in momentul alegerii sutienului de alaptare iti poate veni in ajutor un expert in lenjerie intima, care in mod profesionist te sfatuieste cum sa alegi cupa corespunzatoare si marimea sutienului pentru ca modelul sa ti se potriveasca ideal si sa fie confortabil de purtat. In momentul in care decizi sa iei un sutien pentru alaptare inainte de nastere, nu uita sa scazi aprox. 10 cm din circumferinta actuala de sub bust, deoarece aproximativ cu atat se va micsora acesta dupa nastere. Daca pe durata sarcinii nu ai luat in plus multe kilograme, pe perioada alaptarii cel mai probabil vei purta un sutien de alaptare cu aceeasi circumferinta a bustului pe care o aveai inainte de sarcina. Odata cu acest lucru intervine si chestiunea dimensiunii cupei. Bustul si marimea cupei nu scad dupa nastere, iar uneori chiar cresc usor. Marimea cupei de la sutienul pentru alaptare va fi in medie cu 2 cm mai mare decat cea pe care ai purtat-o pe durata sarcinii. In perioada post-partum, cand lactatia se stabilizeaza, sanii isi schimba marimea de cateva ori in timpul zilei in functie de faptul daca ai terminat de alaptat sau esti in etapa de dinainte de alaptare. De aceea, este important ca sutienul sa fie elastic si sa se ajusteze pe corp – nu poate fi prea mic pentru a nu pune presiune pe bust, dar nici prea mare pentru a nu lasa bustul fara sustinere. De aceea trebuie retinut faptul ca circumferinta de sub bust este o masuratoare esentiala. De obicei, femeile care cumpara un sutien de alaptare cu o circumferinta prea mare, sunt nemultumite de sustinerea neadecvata a bustului. Cel mai des intalnit mod de a corecta disconfortul este reglarea pe cat de mult posibil a bretelelor. Din pacate, aceasta modalitate nu rezolva problema, intrucat bretelele stranse prea mult duc la ridicarea partii din spate a sutienului de alaptare pana la omoplat, ceea ce, la randul sau, in cazul unei cupe prea mici provoaca alunecarea afara a sanului din cupele din partea inferioara (se poate verifica foarte usor ridicand mainile in sus).

Cum iti dai seama ca sutienul de alaptare se potriveste bine? In ciuda opiniei populare, bretelele sutienului nu trebuie sa fie prea late, deoarece nu acestea sprijina bustul. Daca greutatea bustului este sustinuta de bretele, acest lucru poate cauza dezvoltarea cocoasei si dureri de spate. In cazul unui sutien de alaptare ales corespunzator, sanii sunt sustinuti in pozitie corecta de banda stransa de sub bust. Sistemul de prindere trebuie sa se afle chiar sub linia omoplatului. Daca se fixeaza mai sus, inseamna ca circumferinta este prea mica. Marimea potrivita a cupei este aceea care acopera usor intregul mamelon si se ajusteaza uniform pe san. In cazul in care cupele sunt prea lejere, bustul sare la fiecare miscare, iar pielea subtire a sanilor isi pierde din fermitate. Din acest motiv, mamele ar trebui sa poarte sutienul chiar si cand merg la culcare.

Cum este sutienul de alaptare ideal? Confortabil!

Cel mai bine este ca sutienele de alaptare la san sa fie confectionate din material moale si respirabil. Bumbacul, desi este respirabil, nu este intotdeauna potrivit – se usuca incet si pe el se vad petele care cu usurinta pot aparea in timpul alaptarii. O solutie ideala o reprezinta microfibra elastica, dar care nu pune presiune si sustine bustul, iar in acelasi timp lasa pielea sa respire. Mamelor le este recomandat sa poarte sutiene de alaptare moi, fara elemente rigide, umplutura sau sarma. Sutienul fara cusaturi de calitate ridicata este prevazut cu intarituri speciale care modeleaza frumos bustul, insa fara a pune presiune pe acesta, ceea ce ar putea provoca disconfort, mastita sau staza laptelui. Avantajul acestor sutiene de alaptare este elasticitatea lor. Modelul de sutien de alaptare ales ar trebui sa aiba suficient loc incat sa incapa in el tampoanele de san. Acestea reprezinta un articol igienic indispensabil pentru mamele care alapteaza, in special in primele luni dupa nastere, cand lactatia este neregulata, ceea ce duce la scurgerea necontrolata a laptelui din mameloane. Insa, acest lucru nu inseamna ca femeile care alapteaza la san trebuie sa renunte la lenjeria intima decorativa, de ex. cu dantela sau la lenjeria care intareste bustul sau are sarma. Cu toate acestea, la astfel de sutiene se recomanda sa revii dupa incheierea perioadei post-partum, cand marimea sanilor si lactatia se stabilizeaza.

Sutien de alaptare pentru mame: Detaseaza si alapteaza

In momentul achizitionarii sutienului, asigura-te ca vei putea sa detasezi usor clema folosind o singura mana. De asemenea, este important ca dupa dezvelirea mamelonului, cealalta parte a bustului sa fie in continuare sustinuta si acoperita de material. Un sutien de alaptare bun trebuie sa-i garanteze mamei care alapteaza discretie maxima. Nu uita ca, in afara de sutienele de alaptare pentru mame, sunt disponibile, de asemenea, tricouri speciale care, la fel ca sutienele, sunt prevazute cu clema detasabila ce usureaza punerea bebelusului la san practic in orice loc si in orice situatie. Atunci cand iti completezi garderoba pe durata sarcinii, nu uita sa cumperi bluze, pulovere si rochii cu fermoar sau cu nasturi. Ia-ti la revedere de la puloverele golf si hainele stramte care iti ingreuneaza alaptarea.