8 situatii in care o pompa de san se dovedeste a fi foarte utila in timpul alaptarii
Te intrebi daca sa cumperi o pompa de san electrica inainte de nasterea copilului? Vezi daca iti va fi utila. Katarzyna Orawiec-Rymszewicz, moasa si consultant in lactatie, enumera 8 situatii in care o pompa de san se dovedeste a fi foarte utila in timpul alaptarii la san.
Alaptarea este o perioada unica in viata multor mame. Cu toate ca nu este mereu usoara, in opinia Katarzynei Orawiec-Rymszewicz, moasa si consultant in lactatie, multe probleme pot fi invinse cu sprijinul potrivit. Conform expertei: „este indicat sa se ia in considerare alegerea unei pompe de san inca din perioada sarcinii, deoarece din experienta de moasa (si de mama) stiu ca viata pregateste diferite scenarii si nu intotdeauna sarcina, nasterea si perioada postpartum cu alaptarea se desfasoara asa cum ne-am imaginat. De aceea, daca putem avea un impact asupra minimizarii stresului legat inclusiv de alegerea pompei de san care, dupa cum se vede, este utila in atat de multe situatii, atunci sa ne gandim la acest lucru cu calm, si nu sub presiune”. Am intrebat-o pe Katarzyna in ce situatii considera ca pompa de san se dovedeste a fi foarte utila.
1. Stimularea lactatiei
Ti-ai pus intrebarea: pompa de san cand este utila? Ajutorul pompei de san este de nepretuit atunci cand trebuie sa recurgem la stimularea suplimentara a sanilor, iar copilul nostru suge prea putin sau ineficient, precum si in situatia in care micutul nu poate fi pus direct la san din cauza starii de sanatate. Stimularea lactatiei cu ajutorul pompei pentru san are scopul de a reproduce ritmul natural de supt al copilului. Facem acest lucru la fel de des ca si cum am alapta copilul la san (aprox. de 8 ori pe zi, cu o pauza de noapte pentru ca mama sa se poata odihni si reface).
2. Deficitul de lapte
Deficitul de lapte poate fi rezultatul unei tehnici de supt incorecte a copilului: micutul suge ineficient, prea putin si prea superficial. In acest caz, trebuie apelat la sfatul unei moase pentru evaluarea si imbunatatirea tehnicii de alaptare a copilului la san si a actului de supt in sine. Dupa fiecare alaptare, putem sa recurgem la stimularea suplimentara a sanilor cu ajutorul pompei de san.
3. Supraproductia de lapte
Cu toate ca supraproductia de lapte este o situatie fiziologica si prevazuta la inceputul lactatiei, multor mame le cauzeaza stres si o senzatie de disconfort. Cand cantitatea de lapte din sani creste intr-un timp scurt, mama poate simti o tensiune in acel loc si o senzatie de plinatate. Cel mai bine este ca micutul sa fie pus la san cat mai des atunci cand, din cauza angorjarii, sanul este greu de apucat si de supt corect de catre bebelus. Aceasta este o situatie in care pompa de san se dovedeste a fi foarte utila pentru a extrage cativa mililitri de lapte pana in momentul in care simtim o senzatie de usurare. Acest lucru faciliteaza apucarea mamelonului si suptul corect de catre copil in timpul alaptarii la san.
4. Pomparea exclusiva a laptelui matern
Din anumite motive, unele mame aleg o alta forma de alaptare a copiilor lor. Extrag laptele cu ajutorul pompei de san si ii hranesc pe bebelusi cu biberonul. In momentul alegerii acestei metode de alaptare si mentinere a lactatiei, este recomandat sa te decizi asupra unei pompe electrice pentru ambii sani. Datorita acestui fapt, economisesti timpul de pompare, deoarece sanii se golesc simultan. Pompa de san electrica tip scoica Hands Free din magazinul smyk vine la set cu biberonul.
<h2>5. Mameloane ranite</h2> <p>Situatia in care mama sufera din cauza mameloanelor ranite in primele zile de alaptare poate avea loc atunci cand copilul apuca sanul prea superficial. Intr-un astfel de caz, trebuie apelat la sfatul unei moase pentru corectarea tehnicii de punere a copilului la san. Apare intrebarea: pompa de san cand ai nevoie? Daca din cauza mameloanelor ranite, mama simte o durere puternica in timpul alaptarii, atunci poate lua in considerare extragerea laptelui cu o pompa de san electrica si hranirea copilului cu biberonul pana la vindecarea mameloanelor. Pentru mameloanele ranite, o solutie excelenta o reprezinta unguentul cu lanolina Canpol Babies.
6. Staza laptelui
Staza laptelui poate fi cauzata de suptul ineficient al copilului, de o pauza prea lunga in alaptare si chiar de ranirea sanilor sau purtarea unui sutien prea stramt. Este important ca micutul sa fie pus la san in mod regulat in cazul aparitiei stazei laptelui. Daca bebelusul nu vrea sa stea la san din cauza dificultatii de curgere a laptelui, se recomanda sa masezi usor sanul in directia fluxului de lapte (in directia mamelonului) si sa incerci sa stimulezi fluxul cu pompa de san.
7. Nasterea prematura
Micutii care se nasc inainte de saptamana 37 de sarcina deseori necesita sprijin si ingrijire in unitatea neonatala. Pentru o recuperare mai rapida si stabilizarea starii de sanatate, este necesara o alimentatie corespunzatoare, ceea ce inseamna ca laptele matern este de neinlocuit. Din acest motiv este atat de importanta alegerea pompei de san potrivite, care sa ajute mama in stimularea si mentinerea lactatiei atunci cand copilul nu poate fi pus la san.
8. Extragerea laptelui in avans
In continuare te intrebi la ce foloseste o pompa de san? In momentul in care mama decide sa revina la serviciu sau la studii, doreste sa se intalneasca cu o prietena sau sa mearga la doctor, nu trebuie sa inlocuiasca laptele matern cu varianta de lapte praf. Este suficient sa extraga inainte portia de lapte cu ajutorul unei pompe de san si sa o pastreze la frigider sau in congelator. Este de preferat sa aleaga o pompa de san mobila, care sa fie silentioasa si compacta. Datorita acestui fapt, extragerea laptelui in afara casei va fi confortabila pentru proaspata mama.
Consultatie: Katarzyna Orawiec-Rymszewicz, moasa si consultant in lactatie
Articol pregatit in colaborare cu brandul Canpol Baby