Inceperea gradinitei este un moment destul de stresant atat in viata copilului, cat si in cea a parintilor. Deseori adultii se ingrijoreaza cu privire la faptul ca micutul poate nu se va descurca in noul mediu. Daca, insa, parintii il ajuta din timp sa dobandeasca anumite abilitati, atunci nu vor exista motive de ingrijorare. Inceputul poate fi dificil, insa dupa aceea micutul se adapteaza la noua situatie. Ce ar trebui sa stie un copil de 3 ani inainte de a merge la gradinita? In cele ce urmeaza iti vom descrie cateva abilitati care ar trebui dezvoltate din timp.
Nu permiteti ca vestea despre inceperea gradinitei sa fie un soc pentru cel mic. Iata ce se recomanda sa fie facut pentru a-l obisnui cu acest gand
- Pregatirea pentru gradinita ar trebui sa aiba loc cu cateva luni inainte de inceperea orelor. Datorita acestui lucru, atat parintii, cat si cel mic au timp sa se obisnuiasca cu ideea de a merge la gradinita, iar totodata adultii poti completa eventualele lipsuri in ceea ce priveste abilitatile. De asemenea, parintii pot incepe sa actioneze in momentul in care ceva ii nelinisteste, de ex. atunci cand copilul, spre deosebire de altii de aceeasi varsta, vorbeste prea putin si cred ca in cazul copilului lor de 3 ani este vorba despre intarzierea vorbirii. La aceasta varsta, copilul ar trebui sa foloseasca deja propozitii complexe si in jur de 1000 de cuvinte (cu toate ca nu trebuie sa pronunte corect toate cuvintele si sunetele). In caz contrar, este necesara consultarea unui neurologoped. Te intrebi ce trebuie sa faca inainte de gradinita un copil de 3 ani?
- Incepe conversatii si organizeaza jocuri care au legatura cu gradinita. Citeste-i micutului carti despre cum arata ziua unui prescolar, va puteti juca de-a gradinita cu papusi si jucarii de plus sau puteti construi o gradinita din cuburi. O alta idee este de a apela la albumul foto si de a-i arata micutului pozele din perioada in care parintii mergeau la gradinita. O astfel de activitate se poate dovedi a fi foarte distractiva pentru intreaga familie si o ocazie de a vorbi despre cum arata ziua la gradinita. Incearca sa ai o atitudine pozitiva, pe care sa i-o transmiti copilului, nu exagera cu laudele referitoare la gradinita pentru ca cel mic sa nu se simta dezamagit cand va incepe sa mearga la ore. Niciodata sa nu-l sperii sau sa-l santajezi pe copil aducand in discutie profesorii sau gradinita.
- Profita de zilele de adaptare la gradinita (in cazul in care se organizeaza). Acolo invatatoarele le prezinta parintilor si copiilor clasa, programul zilnic, copiii din grupa, iar in acelasi timp explica in ce mod poate fi pregatit copilul pentru inceperea gradinitei.
- Mergeti impreuna la cumparaturile pentru gradinita. Alegerea impreuna a papucilor, a paturicii sau a pastei de dinti va fi pentru copil o atractie placuta.
- Mergeti in plimbare la gradinita si in jurul ei pentru a invata traseul pe care il veti parcurge zilnic si pentru a-l obisnui pe cel mic cu imprejurimile si cladirea in care in curand va incepe sa petreaca o mare parte din zi.
- Invata-l pe copil sa se separe de mama si de tata. Lasa-l din cand in cand in grija bunicii, a bunicului sau a matusii. Nu uita sa-ti iei ramas bun intr-un mod placut si calduros, dar scurt. Spune-i copilului cand revii (de ex. dupa somnul de dupa-amiaza) si tine-te de cuvant.
- Adapteaza ritmul zilei copilului la ritmul gradinitei. Fa tot posibilul ca momentele de iesit la plimbare, de a servi mesele si de a merge la somn sa coincida. Datorita acestui fapt, copilului ii va fi mai usor sa se obisnuiasca cu programul zilnic de la gradinita.
- Parintele poate sa inscrie copilul la activitati datorita carora sa aiba ocazia de a invata cum sa se comporte intr-o grupa cu copii de aceeasi varsta. Acestea pot fi activitati muzicale, plastice sau sportive. Important este ca micutului sa-i placa si ca alti copii sa participe.
- Ia-l pe cel mic cat mai des la locul de joaca. Este o ocazie perfecta de a se intalni cu altii copii, dar si un mod potrivit de a sustine dezvoltarea fizica adecvata a copilului de 3 ani. Pe micut il asteapta la gradinita multe activitati distractive, excursii, plimbari si iesiri in curte. Se recomanda, asadar, sa-l pregatesti pentru o doza marita de miscare si sa incurajezi activitatea fizica – stimuleaza copilul sa mearga pe jos in loc sa-l duci in carucior, alege mai des scarile decat liftul.
- In cazul in care ti se pare ca micutul nu este inca pregatit pentru a participa la activitati prescolare, apeleaza la un specialist (pediatrul te poate directiona catre un psiholog de copii), care sa explice cum are loc dezvoltarea emotionala a copilului de 3 ani si sa te ajute sa iei cea mai buna decizie. Poate sa reiasa faptul ca micutul nu este inca pregatit sa se separe de mama sau are nevoie de mai mult timp pentru a se adapta noilor conditii.
Ce ar trebui sa stie un copil de 3 ani inainte de a merge la gradinita?
Inainte ca micutul sa porneasca in lume, asigura-te ca detine abilitatile necesare pentru a fi independent si pentru a se descurca intr-un grup de copii fara mama sau tata. Nu te apuca sa-l pregatesti cu cateva zile inainte sa inceapa gradinita, mai degraba introdu treptat lucruri noi si asteapta mai multe de la copil cu cel putin cateva luni mai devreme. Insa, nu pune prea multa presiune. Uneori trebuie sa intrerupi ceva pentru o luna sau doua pentru a te putea intoarce din nou la acel lucru. In acest mod ii dai copilului sansa sa aiba succes si sa-si intareasca sentimentul valorii de sine. Ce abilitati ar trebui sa aiba un copil de 3 ani inainte de a merge la gradinita?
- Mersul singur la toaleta. Copilul de 3 ani ar trebui sa stie sa-si anunte nevoile fiziologice si sa foloseasca singur olita sau toaleta. Invata-l, de asemenea, activitatile de igiena care au legatura cu acest lucru, precum stersul cu hartia igienica, spalatul mainilor cu sapun si folosirea prosopului.
- Imbracatul fara ajutor. Copilul care merge la gradinita ar trebui sa stie sa se imbrace si sa se dezbrace singur, deoarece aceasta abilitate ii va fi necesara in momentul in care merge la toaleta (datul jos si ridicatul pantalonilor), se dezbraca inainte de somn, se imbraca dupa trezire si se pregateste sa iasa afara la locul de joaca. Bineinteles ca, in caz de nevoie, educatoarele ajuta copilul sa desfaca sau sa inchida nasturii mici sau atunci cand sireturile sunt incurcate, insa au asteptarea ca cel mic sa se descurce cu imbracamintea in majoritatea situatiilor.
- Mancatul fara ajutor. Copilul care merge la gradinita ar trebui sa stie sa foloseasca singur furculita si lingura, iar in acelasi timp sa manance cat de cat frumos. Dupa masa, micutul ar trebui sa fie obisnuit sa duca vasele murdare in locul corespunzator.
- Obiceiuri de igiena. Copilul ar trebui sa stie sa se spele pe maini singur inainte de a lua masa, dupa ce a folosit toaleta si de fiecare data cand sunt murdare. Ar fi indicat sa stie, de asemenea, sa se spele singur pe dinti.
- Facutul curateniei. Copilul de 3 ani ar trebui sa stie ca dupa ce termina sa se joace, trebuie sa puna la loc jucariile. Educatoarele de la gradinita le vor cere copiilor sa faca curat dupa ei la locul de lucru sau de joaca. Invata-l pe cel mic cum sa aiba grija de lucruri, nu-l lasa sa distruga cartile sau jucariile. Ce altceva se numara printre abilitatile unui copil de 3 ani inainte de a merge la gradinita?
- Gestionarea emotiilor. Micutul ar trebui sa recunoasca in mod corect reactiile emotionale de baza atat pe cele proprii, cat si pe cele ale copiilor de aceeasi varsta. Este important, asadar sa vorbesti cu el despre sentimente, sa-i explici ce este tristetea, bucuria sau supararea, de ex. prin cititul cartilor.
- Distractia cu cei de-o varsta. Creeaza cat mai multe oportunitati de joaca ale micutului cu alti copii. Datorita acestui fapt se va integra mai usor in grupa de la gradinita. Invata-l sa imparta, cum sa rezolve calm conflictele si cum sa stabileasca limite. Exerseaza anumite situatii dificile, de ex. cum sa reactioneze atunci cand cineva ii ia ceva sau il impinge – in acel moment copilul ar trebui sa spuna tare si decisiv: „Nu! Nu face asa!“ Explica-i ca in cazul unor probleme sau neintelegeri ar trebui sa-i ceara ajutorul educatoarei.
- Intelegerea instructiunilor. Copiii nu asculta intotdeauna de parinti, insa ar trebui sa inteleaga instructiunile pe care le primesc de la ei. Explica-i micutului ca ar trebui sa o asculte pe doamna educatoare la gradinita, asa cum ii asculta acasa pe parinti si ca trebuie sa reactioneze la instructiunile acesteia. Daca ai impresia ca micutul nu intelege sau nu aude ceea ce-i spui, este absolut necesar sa contactezi un logoped si/sau un laringolog.
- Vorbirea si comunicarea. Copilul ar trebui sa spuna ce nevoi are si sa comunice cu alti copii si adulti, iar in caz de nevoie sa ceara ajutorul.
- Straduinta. Invata-l pe copil sa faca totul cat mai bine posibil. Incurajeaza-l sa depuna acelasi efort in momentul realizarii unei lucrari plastice, spalatului pe maini sau curatatului jucariilor. Aceasta este o abilitate importanta care ii va fi de folos in orice etapa a vietii si cu siguranta il va ajuta la gradinita sa se adapteze mai usor la inceput. De asemenea, explica-i copilului ca este normal sa nu stie ceva si ca poate intotdeauna sa ceara ajutor persoanei care are grija de el.
Inainte ca micutul sa inceapa sa mearga la gradinita, observa-l cu atentie. In cazul in care nu stapaneste inca o anumita abilitate, nu neglija importanta de a-l invata, crezand ca va ajunge sa faca acest lucru la gradinita. Incepe cat mai repede sa-l sprijini pe micutul tau, iar daca este ceva ce te nelinisteste, apeleaza la sfatul unui specialist adecvat. Speram ca articolul nostru despre ce ar trebui sa stie un copil de 3 ani inainte de a merge la gradinita iti va fi de folos.
Articol pregatit de: Grażyna Zaborska-Szmajda
Consultatie de specialitate: Agnieszka Skoczylas, psiholog pentru copii