Copilul tau va merge la gradinita? Vezi cum sa-l pregatesti

Copilul tau va merge la gradinita? Vezi cum sa-l pregatesti

Situatia in care copilul incepe sa mearga la gradinita, in special daca nu a mers inainte la cresa, presupune o schimbare enorma in viata intregii familii. Micutul va trebui sa se regaseasca intr-o situatie cu totul noua, intr-un mediu nou, printre persoane total necunoscute. Se schimba ritmul zilei si al saptamanii, apar provocari complet noi. Se intampla foarte multe pentru un copil atat de mic. Prin urmare, parintii nu ar trebui sa fie surprinsi de faptul ca micutul se poate simti stresat de noul sau rol. Intensitatea emotiilor legate de prima zi la gradinita poate fi din fericire micsorata. Vezi cum sa-ti pregatesti copilul pentru gradinita!

 

Cum sa-l anunti pe copil ca va merge la gradinita?

Copilul nu poate fi luat prin surprindere de vestea ca brusc in viata lui aproape totul se va schimba, de aceea este important sa incepi sa-l obisnuiesti din timp cu faptul ca va incepe sa mearga la gradinita. Vorbeste cu el despre asta cu cateva saptamani inainte de a-l duce la gradinita. Introdu conversatiile in situatiile de zi cu zi. O idee buna este sa-i arati copilului poze si amintiri din perioada cand voi ca parinti ati fost prescolari. Cu siguranta ii vor placea povestile din acea vreme!

Urmareste sfaturile noastre si vezi cum sa-ti pregatesti copilul pentru gradinita! Explica-i intr-un mod simplu si clar ce este gradinita, cum se petrece timpul acolo si, in primul rand, de ce este atat de important sa mearga la gradinita. Spune-i despre cat de multe poate invata datorita acestui lucru si cat de multi prieteni noi poate sa-si faca. Pune accent pe faptul ca nu este ceva ce are loc doar o data, ci o situatie de zi cu zi (pentru cel mic poate sa nu fie un lucru evident). Nu-ti fie teama sa recurgi la ajutorul eroilor lui preferati. Sunt disponibile o multime de carticele care intr-un mod interesant si accesibil pentru copii infatiseaza ziua unui prescolar. Poti, de asemenea, sa apelezi la filmele animate, ai caror eroi merg la gradinita (de ex. „Purcelusa Peppa“) sau la cantecele despre gradinita. Daca celui mic ii place sa coloreze, ofera-i o carte de colorat cu aceasta tematica. Daca prefera sa deseneze, implica-te si desenati impreuna gradinita si planul zilei. Jucati-va de-a gradinita cu papusi sau jucarii de plus. Astfel poti transforma pregatirea pentru un nou capitol din viata copilului intr-o activitate distractiva si ii poti arata ca nu trebuie sa-i fie frica de gradinita!
Totodata, asigura-te de faptul ca inceperea gradinitei este pentru copilul tau ceva innobilator. La urma urmei, acesta este un semn al faptului ca este tot mai mare, tot mai inteligent, din ce in ce mai autonom si responsabil. La fel ca mama si tata, care merg zilnic la serviciu, acum si copilul se va pregati dimineata sa mearga la gradinita.

Incearca sa-l aduci cat mai aproape de noua realitate si astfel sa-l obisnuiesti cu ea. Povesteste-i cine se va ocupa de el, ca impreuna cu el vor fi si alti prescolari, care este programul zilei la gradinita, despre faptul ca exista timp pentru invatat, joaca, masa, somn. De asemenea, este important sa subliniezi faptul ca la finalul zilei mereu il veti astepta – conteaza sa-i explici cine mai exact il va lua de la gradinita, daca mereu va fi aceeasi persoana, sau de ex. o data va veni mama si alta data tata.

Nu-l pacali si nu-i face promisiuni desarte, pur si simplu spune-i atatea cate stii legat de gradinita, fara a idealiza, insa intr-un mod pozitiv. Nu este loc pentru a speria copilul sau a-i transmite emotii negative. Rezuma-te la fapte, iar daca nu stii ceva sau nu cunosti raspunsul la intrebarea pe care ti-a pus-o copilul, spune-i celui mic ca vei intreba si tu la randul tau, iar dupa aceea vei completa toate informatiile lipsa.

Cu cateva luni inainte de inceperea gradinitei este bine sa ai grija ca micutul tau sa aiba contact cu alti copii. Creeaza un mediu propice pentru ca micutul sa se poata intalni cu copiii cunoscutilor tai sau cu verisori, vizitati-i sau invitati-i pe la voi. Ia-l pe cel mic cat mai des la locul de joaca sau in parc unde are posibilitatea de a se juca cu alti copii de varsta lui. De asemenea, poti impreuna cu cel mic sa participi la anumite cursuri de grup, de ex. de muzica, miscare sau arte plastice. In casele de cultura si cluburile pentru copii se organizeaza deseori activitati speciale care ii pregatesc pe cei mici de gradinita. Copiii se intalnesc in grup sau de doua ori pe saptamana impreuna cu parintii, iar invatatorul conduce activitatile intr-un mod similar celui de la gradinita. Activitati de adaptare la gradinita – este aceasta o idee buna? Pe perioada vacantei, gradinitele deseori organizeaza activitati de adaptare pentru copii. Daca micutul are emotii mari legate de faptul ca peste cateva saptamani va merge la gradinita, iti recomandam sa profiti de astfel de activitati. Copilul va avea ocazia sa o cunoasca pe doamna invatatoare, copiii din grupa, sa vada sala de clasa, jucariile si programul zilei de la gradinita - toate acestea intr-o atmosfera sigura si prietenoasa, iar in plus in compania mamei sau a tatalui.

Adaptarea copilului la gradinita poate fi de ajutor inclusiv parintilor, care pot face schimb de experiente intre ei, pot vorbi linistiti cu educatoarea si pot intreba despre fiecare detaliu. Angajatii de la fata locului vor clarifica orice nelamurire si vor oferi sfaturi despre cum se desfasoara procesul de adaptare a copilului si cum pot ajuta parintii.

Beneficiile completarii impreuna a kitului de prescolar
Cu cateva zile inainte de inceperea gradinitei, este bine sa mergi impreuna cu cel mic la cumparaturi pentru a completa impreuna kitul de prescolar. Lasa-l pe copil sa-si aleaga singur periuta de dinti, pasta si suportul. Cu siguranta vor fi de folos, de asemenea, lenjeria de pat, prosopul, papucii de casa, setul de haine de schimb si rucsacelul sau sacul de umar pentru obiecte mici. Lista obiectelor necesare se gaseste, fara indoiala, pe pagina gradinitei, insa putem intreba despre acest lucru educatorii sau directoratul. O parte dintre lucruri pot fi noi, iar o parte, ca de ex. lenjeria sau paturica preferata, pot fi aduse de acasa. Lucrurile familiare cu siguranta il vor ajuta pe micutul de cativa ani sa se obisnuiasca cu noua situatie si il vor linisti de ex. in timpul somnului. La randul lor, noile obiecte fac mai placuta si mai atractiva petrecerea timpului in afara casei.

Plimbarea la gradinita – obisnuieste-l pe copil cu cotidianul care urmeaza Inainte de inceperea anului scolar, cand emotiile sunt cele mai puternice, este recomandat sa mergeti intr-o plimbare in familie la gradinita. Micutul se obisnuieste astfel cu traseul, poate sa viziteze locul de joaca si sa cunoasca imprejurimile. Cu acest prilej iti poti da seama cat dureaza pentru a parcurge intregul traseu. Mai tarziu, cand il veti strabate aproape zilnic impreuna, veti putea profita de acest timp pentru a inventa diferite atractii: numaratul cainilor, saritul in balti dupa ploaie (in cizme de cauciuc bineinteles), ghicitul numelor de copaci sau alte jocuri.

Poate fi obisnuit copilul cu separarea? Daca cel mic a stat tot timpul cu mama, ii va fi foarte greu sa se separe de ea de la o zi la alta. Este bine ca inainte copilul sa petrecerea putin timp doar cu tata, bunica, matusa. Bineinteles ca parintii nu dispar dintr-odata pentru o saptamana. La inceput lasati copilul pentru o perioada scurta (de ex. pentru a face linistiti cumparaturile sau a bea o ceasca de cafea cu prietenii), prelungind treptat timpul in care veti fi absenti.

Inainte de aceste perioade de separare scurte, luati-va ramas bun intr-un mod placut si calduros, dar fara sa dureze prea mult. Spuneti-i copilului cand va veti vedea din nou si orice ar fi tineti-va de cuvant (de ex. revenim dupa baie, venim sa te luam dupa micul dejun). Inventati un ritual de ramas bun placut - poate fi un pupic, o imbratisare, un salut de tipul bate palma sau ciocnitul pumnilor, insa totodata poate si o poezioara scurta sau un cantec.

Ce ar trebui sa stie sa faca micutul inainte de a merge la gradinita? Copilul la gradinita va trebui sa mearga singur la toaleta, sa se spele pe maini, sa manance, sa se imbrace si sa se dezbrace. Bineinteles ca educatoarele il vor ajuta, insa parintele nu se poate astepta la faptul ca acestea vor fi in stare sa faca totul in locul copiilor. De aceea, parintii ar trebui mai devreme sa inceapa sa observe cu atentie copilul si doar in momentul in care este pregatit sa-l lase sa faca singur activitatile de mai sus.

Copilul trebuie invatat obiceiurile de igiena corespunzatoare, precum spalatul pe maini dupa folosirea toaletei si inainte de masa, spalatul dintilor dupa masa (de cel putin doua ori pe zi), precum si mersul singur la toaleta. De asemenea, este important sa i se explice micutului ca mereu trebuie sa foloseasca propriile tacamuri, propriul pahar sau prosop – daca, asa cum am mentionat mai devreme, isi completeaza singur kitul de prescolar, cu siguranta va face acest lucru cu placere.
Cu siguranta celui mic ii va fi mai usor sa se imbrace si sa se dezbrace singur cand il echipam cu imbracamintea potrivita. Renunta la nasturii mici, bretele sau fundite. Incaltamintea pentru copii cu prindere velcro, bluzele care se imbraca peste cap sau pantalonii cu elastic sunt, fara nicio indoiala, o alegere mai buna, in special atunci cand cel mic se grabeste la toaleta.

Este bine, de asemenea, daca micutul stie deja sa se prezinte, sa zica adresa de acasa si numele parintilor.

Prima zi la gradinita Cand in sfarsit vine ziua in care copilul merge la gradinita pentru prima oara, incearca sa faci astfel incat acea zi sa fie cat mai placuta. Pregateste toate lucrurile necesare cu o zi inainte pentru a avea siguranta ca nu ai uitat nimic. De asemenea, nu uita sa te trezesti suficient de devreme ca sa eviti graba si stresul.

La gradinita ia-ti ramas bun de la cel mic cu zambetul pe buze si nu prelungi momentul de separare. Nu incerca sa te furisezi! Lasa-l pe copil sa se descarce, e normal sa fie trist. Stabileste impreuna cu el cand vei veni sa-l iei si neaparat sa ajungi la ora promisa. Este important ca dupa ce va intoarceti acasa sa vorbiti despre cum a fost ziua lui. A invatat vreun joc nou in ziua respectiva, pe care puteti sa-l incercati impreuna? Sau un cantec pe care vrea sa te invete? Acest lucru ar trebui sa-i dea incredere in el si sa-l incurajeze pentru a continua sa invete.

Chiar daca cel mic se va descurca foarte bine in primele zile la gradinita, se poate intampla ca dupa o saptamana sau doua sa-i fie greu sa se desparta de parinti. Acest lucru este complet normal. Adaptarea la gradinita este un proces lent si lung, care poate dura de la 6 saptamani pana la cateva luni. Parintele micului prescolar ar trebui sa-i ofere copilului spatiu pentru a experimenta toate emotiile dificile, de care micutul de multe ori asteapta sa se descarce acasa dupa ce se intoarce de la gradinita.

Nu uita ca exista multe aspecte pozitive legate de gradinita, de aceea este important sa se tina piept dificultatilor care pot aparea. Pentru parinte este destul de greu sa-i asigure micutului de cativa ani conditiile pentru o dezvoltare corespunzatoare acasa, insa nu imposibil. In ciuda implicarii mamei, copilul de 3 ani poate pur si simplu sa se plictiseasca. In schimb, la gradinita micutul invata sa se comporte intr-un grup, cum se rezolva un conflict si cum sa-si adapteze comportamentul la normele sociale stabilite. Totodata, acest lucru nu va afecta lucrul individual, deoarece si pentru o astfel de activitate este alocat un timp la gradinita. Micutul va dobandi cunostinte datorita programului de invatare adecvat si adaptat la posibilitatile lui. In fiecare zi va avea asigurata o portie mare de miscare la locul de joaca si va putea sa-si dezvolte talentele si interesele in timpul activitatilor interesante, al excursiilor, teatrului, concertelor sau intalnirilor cu diferite persoane, de ex. un politist sau un pompier. In plus, copilul va avea posibilitaea de a participa activ la viata social-culturala si de a profita de atractii precum carnavaluri sau alte evenimente deosebite. Nu ar fi deloc usor de organizat toate acestea acasa. Speram ca ai citit articolul nostru ca sa vezi cum sa-ti pregatesti copilul pentru gradinita.

Articol pregatit de: Grażyna Zaborska
Consultatie de specialitate: Agnieszka Skoczylas, psiholog pentru copii