Multi parinti se intreaba cum sa invete copilul sa lege sireturile, lucru care poate fi o adevarata provocare pentru cel mic. Aceasta activitate necesita nu numai indemanare, dar in acelasi timp concentrare si memorarea intregii secvente de actiuni. Abilitatea de a lega sireturile se dovedeste a fi necesara atunci cand copilul incepe sa mearga la gradinita, iar odata dobandita, nu mai poate fi uitata. Afla cum poti sa-ti inveti rapid copilul sa-si lege sireturile.
Cum sa inveti copilul sa isi lege sireturile? Tehnici diferite
Vine clipa in care pantofii cu sistem velcro usor de incaltat sunt inlocuiti cu pantofii „de adult“ prevazuti cu sireturi. Cu cat ii aratam copilului mai multe metode de legare a sireturilor, cu atat mai mare este sansa ca una dintre ele sa se dovedeasca a fi eficienta. Mai jos iti prezentam trei dintre ele: „iepurasul”, „veverita” si „soriceii Piki si Miki”. Povestile despre animale transforma legarea sireturilor copilului intr-o activitate mai placuta si ajuta la memorarea fiecarei miscari.
Metoda „iepurasului“ de legare a sireturilor
Copilul ia in mana doua sireturi si din fiecare face o bucla rotunda. Acestea ar trebui sa imite urechile unui iepuras. Pasul urmator consta in impletirea urechiuselor, formand un nod care se strange. Acesta reprezinta cel mai simplu mod prin care poti sa-ti inveti copilul sa-si lege sireturile.
Metoda „veveritei“ de legare a sireturilor
Invatam copilul care are cativa ani incepand de la cuvintele In padure a crescut un stejar batran. Sarcina copilului este de a reface forma copacului: nodul reprezinta radacinile acestuia, iar bucla mare este trunchiul. Langa stejar apare brusc o veverita curioasa, care face acrobatii complicate. Mai intai, alearga in jurul trunchiului (bucla este infasurata cu al doilea siret), apoi se uita in scorbura si apare din cealalta parte a stejarului (copilul trece siretul pe sub bucla si il strange).
Cum sa inveti rapid copilul sa isi lege sireturile? Poezie-numaratoare despre soricei
Copilul invata mai usor cum sa-si lege sireturile, atunci cand activitatea respectiva este insotita de o poveste intriganta. Poezia despre cei doi soricei – Piki si Miki – il atrage pe cel mic mai mult decat simpla teorie. Dupa ce a repetat de cateva ori, copilul nici nu va mai avea nevoie de un astfel de sprijin. Poezia suna asa: Au fost odata doi soricei: Miki si Piki. Fiecare avea coada lunga (tinem in mana sireturile). Au facut schimb de locuri (incrucisam sireturile). Un soricel a intrat in gaura (introducem capatul unui siret in spatiul creat), iar al doilea soricel l-a inchis (strangem nodul). Un soricel a scos urechea (siretul se transforma in bucla), iar cel de-al doilea l-a inconjurat si si-a scos urechea (infasuram al doilea siret in jurul buclei si il impingem prin orificiu - obtinem cea de-a doua ureche). A venit pisica, a prins soriceii de urechi si i-a scos din gaura (prindem ambele bucle si strangem). Si gata! Uite asa pantofii sunt bine legati!
Articol pregatit de: Agnieszka Kulig-Kozłowska