Jucarii pentru copiii din spectrul autist. Ce le face diferite?

Jucarii pentru copiii din spectrul autist. Ce le face diferite?

Atunci cand alegi jucarii pentru un copil cu autism, nu trebuie sa mergi la un magazin specializat. Multe dintre aceste jucarii nu sunt diferite de cele cu care se joaca toti copiii mici. Cu toate acestea, micutii cu tulburari din spectrul autist necesita o abordare speciala. De asemenea, nu exista o jucarie unica, perfecta pentru copiii autisti. Fiecare are gusturi diverse si necesita un tratament diferit. Citeste articolul nostru si vezi diferitele modele de jucarii pentru copiii din spectrul autist. Ce le face diferite?

Ce este autismul?

Tulburarile din spectrul autist sunt o serie de afectiuni de neurodezvoltare care se caracterizeaza prin:

  • Disfunctionalitatea abilitatilor sociale;
  • Comportamentul repetitiv si stereotipic;
  • Dezvoltarea intarziata a vorbirii si dificultatile in comunicarea nonverbala.

Autismul este cel mai adesea diagnosticat intre 2 si 3 ani, desi poate aparea si mai devreme, deoarece primele simptome pot fi observate uneori deja la bebelusi. Printre simptomele ingrijoratoare se numara:

  • Lipsa zambetului la vederea parintilor si a altor persoane dragi;
  • Faptul ca micutul nu gangureste;
  • Expresiile faciale slabe;
  • Incapacitatea copilului de a recunoaste fetele celor dragi.

Este important ca medicul sa puna un diagnostic precis cat mai curand posibil si sa inceapa terapia adecvata pentru a ajuta la reducerea anumitor simptome si pentru a-l ajuta pe copil sa relationeze mai bine in viata de zi cu zi. Terapia cu cel mic are in primul rand forma unui joc, care reprezinta o activitate de baza pentru copiii la o varsta frageda. Acesta este motivul pentru care jucariile terapeutice pentru copiii cu autism, concepute pentru a stimula dezvoltarea micutului, sunt atat de utile.

Jucarii pentru copiii din spectrul autist. Ce le face diferite? Descopera modelele senzoriale

Multi copii cu autism au tulburari senzoriale si au nevoie de stimulare adecvata in urma unei reactii excesive sau insuficiente la stimuli. Unii copii mici pot fi hipersensibili, in timp ce altii, dimpotriva, pot avea o experienta senzoriala prea slaba. Mai jos gasesti exemple de jucarii senzoriale care pot fi utile in terapie si in joaca de zi cu zi:

  • Mingi senzoriale in diferite dimensiuni - pentru rostogolire, aruncare si, de asemenea, pentru masaj. Acestea pot avea culori diverse, pot fi stralucitoare, cu o luminita in mijloc si de greutate diferita;
  • Cuburi cu texturi diferite;
  • Jocuri de potrivire si puzzle-uri cu texturi diferite;
  • Carti cu texturi si sunete diferite (de exemplu zornaitoare sau chitaitoare);
  • Instrumente muzicale tobe, zornaitoare, maracase, clopotei, iar pentru copiii mai mari - keyboard sau chitara;
  • Diferite tipuri de plastilina (de exemplu Play Doh), elemente senzoriale si „slime" pentru lipit, framantat, modelat si intins. Pasta modelatoare, plastilina, lutul de modelare, nisipul kinetic etc., care stimuleaza atat simtul tactil, cat si vazul (au culori diferite, de multe ori stralucesc sau, de exemplu, lumineaza in intuneric) sau simtul olfactiv (multe materiale de modelare au un miros placut), reprezinta o alegere perfecta;
  • Covorase cu texturi diferite pentru atins, sezut, mers sau pentru a-l infasura pe cel mic in asa-numita „rulada“.

Principalul rol al jucariilor senzoriale este de a stimula simturile: vazul, auzul, tactilul, gustul si mirosul. Pe multe dintre ele le putem crea acasa noi insine sau impreuna cu micutul:

  • Vazul: masuta cu luminite (o cutie umpluta cu luminite de Craciun, pe capacul careia putem imprastia nisip si putem aranja diverse obiecte mici, de exemplu, pietricele colorate, pentru a le organiza, desena sau privi), sticluta senzoriala (turnam apa si/sau ulei intr-o sticla de plastic si adaugam diverse elemente stralucitoare, cum ar fi paiete, sclipici, scoici sau pietricele colorate, apoi inchidem bine sticla; putem face si o varianta cu nisip sau orez colorat);
  • Auzul: instrumente muzicale realizate din sticle umplute cu crupe, orez, paste, mazare sau fasole;
  • Simtul tactil: carti realizate dintr-o varietate de materiale in culori si texturi diferite, amestecuri de casa, de exemplu aluat de sare, faina amestecata cu ulei, gris cu apa; recipiente senzoriale, in special cutii de plastic, umplute cu produse de bucatarie la vrac, cum ar fi crupe sau paste, pentru a varsa, a ascunde si a gasi diferite obiecte in ele; set de turnare si amestecare cu recipiente de plastic, umplute cu diverse lichide, cum ar fi apa sau uleiuri; cutii senzoriale cu diferite obiecte in interior, pe care copilul trebuie sa le recunoasca prin atingere;
  • Gustul: jocuri cu paste comestibile: gelatine, jeleuri si alte paste realizate din produse alimentare, eventual colorate folosind coloranti alimentari, jocuri de recunoastere a gusturilor, de exemplu a diferitelor fructe cu ochii inchisi;
  • Mirosul: mirosirea recipientelor cu diferite condimente, mirosirea uleiurilor parfumate.

Sa nu uitam nici de simtul echilibrului. Pentru a-l exersa, putem achizitiona o barna de echilibru speciala pentru copii, ideala pentru distractia in casa, sau un simplu leagan, care sa stimuleze foarte bine sistemul vestibular, responsabil, printre altele, pentru echilibru. Putem, de asemenea, sa punem pe podea banda adeziva, pe care cel mic va trebui sa mearga sau sa-i permitem copilului sa mearga pe borduri atunci cand iesim la plimbare.

Jucarii pentru a sustine formarea abilitatilor sociale

Scopul acestor jucarii este de a imbunatati abilitatile de comunicare ale copilului, de a-l invata sa recunoasca si sa-si gestioneze emotiile, de a dezvolta empatie si de a forma un comportament social si emotional adecvat. Printre lucrurile care se pot dovedi a fi utile se numara:

  • Cartile pentru copii, care descriu diferite emotii (tristete, bucurie, furie, frica, dezgust), publicatii despre bunele maniere si utilizarea corecta a expresiilor de politete, precum si articole care invata cuvintele "magice": te rog, multumesc, imi pare rau;
  • Orice tip de carti de joc sau jocuri de societate, care au ca scop interactiunea cu ceilalti si care pot fi distractive, iar in acelasi timp educative (pot sa antreneze memoria, sa contribuie la invatarea de cuvinte noi, la extinderea cunostintelor si la exersarea abilitatilor matematice sau logice);
  • Cuburile si mingile, care incurajeaza joaca cu mama, tata sau copii de aceeasi varsta;
  • Jucariile de plus si papusile, care ajuta la exersarea diferitelor situatii sociale;
  • Casutele si accesoriile de papusi, bucatariile de jucarie, seturile de scule, jucariile de curatenie sau referitoare la magazin, mai exact orice jucarie care faciliteaza imitarea adultilor si joaca de-a adultul, datorita carora cel mic poate exersa diferite comportamente sociale.

Jucarii care sustin dezvoltarea vorbirii

Dezvoltarea vorbirii in cazul copiilor cu autism este de multe ori intarziata. Optand pentru ajutoarele potrivite, il putem sustine pe cel mic sa invete sa vorbeasca in timpul jocului de zi cu zi. Dezvoltarea vorbirii este influentata de multi factori, astfel incat jucariile care sustin acest proces trebuie sa fie foarte diverse. Vezi ce jucarii pentru un copil bolnav de autism pot fi utile:

  • Cartile. La inceput, cele mai bune sunt cartile simple, scrise cu ajutorul cuvintelor onomatopeice sau al imaginilor cu un singur cuvant. Mai intai parintele este cel care ii citeste micutului, apoi il incurajeaza sa repete. Cartile despre aventurile animalelor simpatice pot fi o alegere interesanta.
  • Puzzle-urile si jocurile de potrivire, al caror scop nu este doar asamblarea imaginii in sine, ci si prezentarea unei povesti, de ex. ce se potriveste cu ce (si de ce). La inceput, la fel ca in cazul cartilor, copilul poate aranja si parintele poate povesti, apoi il incurajeaza pe cel mic sa se exprime singur. De asemenea, in timp ce se joaca cu puzzle-uri si jocuri de potrivire, copilul isi exerseaza abilitatile motorii fine.
  • Creioanele colorate. Datorita creioanelor colorate, copilul poate nu numai sa deseneze, ci si sa-si exerseze talentul, sa-si dezvolte creativitatea si imaginatia, precum si sa vorbeasca despre desenul pe care l-a creat. Este important sa il intrebi pe micutul tau ce anume si pentru cine a desenat si ce parere are despre desenul lui.
  • Imaginile si figurinele cu animale si diverse obiecte sunt perfecte pentru diferite exercitii de articulare. Figurinele pot fi puse intr-o punga, iar imaginile pot fi amestecate si imprastiate pe podea. Parintele si copilul extrag fiecare cate o figurina sau o imagine si se joaca imitand sunetele, de exemplu: cand vad un cal, trebuie sa pufneasca si sa necheze, cand vad un ceas pot spune tic-tac si bim-bam, cand vad o pisicuta trebuie sa faca miau miau, sa-si linga buzele si sa scoata limba, imitand pisica ce bea lapte.
  • Un telefon de jucarie, dar unul care nu functioneaza cu baterii. De exemplu, jucaria de plus amuzanta in forma de telefon prin intermediul careia putem avea conversatii lungi reprezinta o alegere ideala. In cazul copiilor mici poti incepe cu un simplu „alo alo". Pentru cei carora le place sa cante, un microfon (de asemenea, fara baterii sau elemente electronice) poate fi o idee interesanta.
  • Baloanele de sapun. Te sfatuim sa-ti incurajezi copilul sa le faca de unul singur, deoarece reprezinta un exercitiu de respiratie excelent. De asemenea, il poti incuraja pe cel mic sa sufle printr-un pai, intr-o minge de ping-pong sau intr-o pana, pentru ca aceasta sa se miste.
  • Oglinda, in fata careia cel mic poate face diferite expresii faciale: stimuleaza miscarea fetei si a limbii, iar totodata devine mai constient de fata si corpul sau.
  • Teatrul si marionetele. Datorita unor astfel de idei, poti sa joci scene impreuna cu cel mic, exersand in acelasi timp articularea si ritmul vorbirii.
  • Jucariile de dentitie pentru logopedie. Logopedul poate recomanda folosirea unei jucarii de dentitie adecvate daca micutul are nevoie de aceasta.
  • Jucariile de dentitie pentru logopedie. Logopedul poate recomanda folosirea unei jucarii de dentitie adecvate daca micutul are nevoie de aceasta.

Jucarii care sustin dezvoltarea abilitatilor motorii

Jucariile pentru copiii autisti, ca pentru orice alt copil, trebuie sa-l incurajeze pe cel mic sa se miste. Stimularea adecvata a sistemului vestibular, care ne face constienti de miscare si ne avertizeaza atunci cand corpul se abate de la pozitia verticala, este deosebit de importanta. Atunci cand nu percepe corect aceste informatii, micutul are probleme de echilibru si coordonare, se impiedica si cade des, iar miscarile sale sunt stangace. De aceea, este o idee buna sa oferim unui copil mic cu tulburari de spectru autist jucarii precum:

  • Leagane, pentru a-l mentine pe cel mic calm si linistit. Daca la inceput nu vrea sa se aseze singur in leagan, poate, de exemplu, sa inceapa prin a-si legana papusa sau ursuletul preferat;
  • Trambuline pe care poate sa sara sau sa mearga pe o suprafata instabila pentru a-si exersa echilibrul;
  • Barne care antreneaza simtul echilibrului;
  • Jucarii de balansare pentru invartire si rotire;
  • Mingi pentru aruncare;
  • Biciclete, trotinete, masinute fara pedale si alte vehicule care il pun pe copil in miscare, antreneaza coordonarea, exerseaza echilibrul si miscarea alternanta.

Este indicat sa mergi cu micutul la locul de joaca, unde, datorita echipamentelor disponibile, se poate legana, balansa, roti, invarti si aluneca dupa bunul plac, iar totodata are ocazia de a interactiona cu alti copii de aceeasi varsta si, astfel, de a-si exersa abilitatile sociale.

Ce jucarii sa eviti?

Atunci cand alegi jucarii pentru copiii cu autism, evita obiectele care pot "suprastimula" micutul. Cele care stimuleaza mai mult de 2 simturi pot sa nu fie potrivite pentru copiii sensibili. De aceea, evita jucariile din plastic care au culori intense, texturi diferite si, in plus, redau melodii si se aprind atunci cand sunt apasate butoanele. In cazul copiilor autisti, nu este recomandat excesul.

Jucarii pentru un copil din spectrul autist - prin ce se disting?

In primul rand, ceea ce distinge jucariile pentru copiii din spectrul autist este faptul ca fiecare dintre ele este in acelasi timp un ajutor terapeutic pentru a sprijini dezvoltarea micutului. Prin urmare, jucariile trebuie sa fie alese cu atentie si adaptate in mod individual nevoilor celui mic, astfel incat sa poata sprijini zona problematica. Acestea trebuie sa fie obiecte sigure, realizate cu grija, care sa stimuleze curiozitatea, fara a-l suprasolicita pe copil. Este mai bine sa eviti asa-numitele jucarii educative cu baterii, care redau melodii, se aprind, au multe culori si/sau se misca mult. In schimb, alege obiecte care ii permit micutului sa se concentreze pe o anumita activitate.

Tipurile de jucarii pentru un copil cu autism, folosite in timpul activitatilor de zi cu zi si in terapie, sunt perfecte si pentru alti copii. Scopul jucarilor este, pe de o parte, de a-i oferi celui mic distractie si, pe de alta parte, de a exersa acele abilitati care au nevoie in mod special de munca si de stimulare. Este o idee excelenta sa cumperi mai multe produse din fiecare categorie, pentru a nu te concentra pe un singur lucru, ci pentru a permite copilului sa se dezvolte in mod complet.

Articol pregatit de: Grażyna Zaborska-Szmajda

Consultatie de specialitate: Agnieszka Skoczylas, psiholog pentru copii