Ce sunt jucariile antistres si cele progresive?

Ce sunt jucariile antistres si cele progresive?

Jucariile antistres si cele progresive au misiunea de a controla emotiile copiilor si, in acelasi timp, de a-i ajuta pe cei mici sa se dezvolte mai departe. Multe dintre ele pot insa sa inlocuiasca cu succes obiectele pe care cel mai probabil le ai in casa. In cele ce urmeaza te vom sfatui asupra carora merita sa-ti indrepti atentia si cum sa le folosesti in mod creativ.

De ce are copilul nevoie de jucarii antistres?

Stresul, mai exact tensiunea asociata cu pierderea echilibrului psihic sau fizic ne insoteste in fiecare etapa a vietii. Desi nu intotdeauna este daunator, ne ingreuneaza functionarea de zi cu zi pe mai multe planuri. In situatiile stresante, partea creierului responsabila pentru stres si emotii absoarbe mai multa energie in detrimentul cortexului cerebral responsabil pentru inteligenta si creativitate. De aceea traim atat de intens emotii neplacute, iar in situatii stresante ne este greu sa ne concentram si sa gandim logic.

Te intrebi daca merita sa folosesti jucarii antistres? In calitate de persoane adulte, avem deja dezvoltate anumite metode si tehnici pentru a combate sau cel putin pentru a reduce stresul. In schimb, persoanele tinere nu au inca pe deplin dezvoltat sistemul nervos, motiv pentru care pot avea dificultati in a face fata emotiilor: neliniste, teama, furie. In plus, perioada de educatie poate fi deosebit de stresanta din punct de vedere al testelor, temelor si greutatilor legate de asimilarea unui material nou, precum si de invatarea de a dezvolta relatii interpersonale.

Cum functioneaza jucariile antistres si cele progresive pentru copii?

Te intrebi ce sunt jucariile antistres? Jucariile antistres sunt obiecte special concepute pentru a reduce tensiunea emotionala ce insoteste stresul in timpul jocului. Copilul le poate avea mereu la indemana, de ex. in penar. Dar ce sunt jucariile progresive? Multe jucarii antistres sunt totodata jucarii progresive, mai exact obiecte care il stimuleaza pe copil sa-si dezvolte anumite abilitati, precum cele descrise mai jos. Afla in cele ce urmeaza care sunt beneficiile jucariilor progresive.

Jucariile antistres si cele progresive:

  • Intaresc muschii degetelor si ai mainilor, stimuleaza receptorii, ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine, mai exact sustin invatarea scrisului si efectuarea diferitor miscari precise. Printre acestea se numara toate tipurile de mingi antistres, mingi cu striatii, Squishy, omuleti elastici, pasta modelatoare, bilute sau pietricele care pot fi mutate cu degetele in saculet.
  • Ajuta la reducerea tensiunii emotionale, impiedicand astfel, printre altele, rosul unghiilor, al pielitelor sau al pixurilor. Aici merita mentionate faimosul fidget spinner, gadgeturile cu butoane de click, jocurile cu elemente mobile care sustin dexteritatea si dezvolta coordonarea motorie sau jucariile tip pendul cu 2 bile pe snur.
  • Stimuleaza gandirea logica si sustin concentrarea. In aceasta categorie de jucarii progresive se numara jocurile de logica, precum cubul Rubik, puzzle-urile de logica, jucariile de potrivire a formelor, labirinturile si turnurile de stivuit.
  • Pot fi folosite pentru masarea mainilor sau a picioarelor. Acest rol este potrivit pentru mingile din cauciuc moi si tari cu proeminente si striatii.
  • Imbunatatesc starea de spirit. Este vorba despre redirectionarea gandirii catre alte zone, insemnand concentrarea asupra altei activitati decat asupra obiectului care provoaca stres. Jucariile de acest tip incurajeaza copilul sa uite de tensionare si de cauza acesteia.
  • Ajuta copilul sa se relaxeze. Tensionarea si relaxarea muschilor in mod alternativ ajuta copilul sa se destreseze si detensioneaza fibrele musculare.

Iata, acestea au fost cateva dintre beneficiile jucariilor antistres.

Cu ce pot fi inlocuite jucariile antistres si cele progresive?

In continuare te intrebi daca merita sa folosesti jucarii progresive? Este important de retinut faptul ca nu numai jucariile antistres si cele progresive gata facute pot indeplini functiile descrise mai sus. Pentru a elibera stresul in cazul copilului, poti apela la creioane colorate, plastilina sau alt tip de pasta modelatoare. Activitatile creative sunt un mod deosebit de eficient de a elibera emotiile negative. In plus, acestea sustin dezvoltarea imaginatiei si a gandirii abstracte.

Totodata, rolul de linistire a copilului este indeplinit cu succes de jocurile si jucariile de indemanare, de ex. cele care constau in lovirea cu ciocanelul pe plansa (Pinguinul pe gheata de la Lacrum Games). Atunci cand cel mic isi concentreaza atentia pe o astfel de activitate ar trebui sa se desprinda de gandurile rele.

Multe jucarii antistres pot fi, de asemenea, create individual acasa cu ajutorul celor mai obisnuite produse de bucatarie. Pentru a obtine o jucarie squishy este suficient sa introduci intr-un balon putina faina de cartofi, iar dupa aceea sa il decorezi cu ajutorul unor carioci. Iar daca iti doresti o consistenta de gel, inlocuieste faina cu gelatina.

Jucariile antistres si copiii cu nevoi speciale

In cazul copiilor cu ADHD diagnosticat, jucariile alese corespunzator pot ajuta la imbunatatirea concentrarii. Studiile au aratat ca micutii cu hiperactivitate se concentreaza mai bine asupra efectuarii activitatilor atunci cand li se permite sa se miste putin, de ex. sa se legene, sa se invarta, sa dea din cap, din maini sau din picioare. In cazul lor, o solutie optima o reprezinta benzile de cauciuc speciale, care se aplica pe picioarele de la scaun. Acestea opun rezistenta atunci cand copilul le va trage sau le va intinde in timp ce va da din picioare.

Totodata, pe copiii cu tulburari din spectrul autist ii pot ajuta sa se concentreze si sa reduca stresul bratarile, lantisoarele, brelocurile speciale sau suporturile pentru corectarea scrisului pe care cei mici le pot musca, intoarce pe degete, apasa sau intinde.

La ce trebuie acordata atentie?

Este obligatoriu ca jucariile sa aiba certificate. Produsele prevazute cu certificate ofera garantia faptului ca jucaria este sigura, asadar copilul nu risca sa-si piarda sanatatea. Multe produse prezente pe piata contin substante nocive care pot provoca alergii sau pot elibera toxine.

Este important sa verifici cu exactitate pentru ce grupa de varsta este potrivita jucaria, deoarece cea care nu este adaptata nevoilor copilului il poate descuraja: un puzzle prea dificil trezeste frustrari, un joc prea simplu il plictiseste.

Articol pregatit de: Anna Dobiecka

Consultatie de specialitate: Agnieszka Skoczylas, psiholog pentru copii