Joaca cu piesele LEGO DUPLO in mod creativ. 5 scenarii de distractie creativa

Joaca cu piesele LEGO DUPLO in mod creativ. 5 scenarii de distractie creativa

Joaca cu piesele LEGO DUPLO in mod creativ. 5 scenarii de distractie creativa

Joaca cu piesele LEGO DUPLO nu trebuie sa insemne doar potrivirea formelor conform instructiunilor. Copilul poate profita, de asemenea, de o serie de alte activitati si in timp ce se joaca are sansa sa invete denumirile culorilor si ale animalelor, iar cu timpul poate descoperi cifrele si literele. Mai jos se afla 5 scenarii de diverse jocuri creative si educative cu piese LEGO DUPLO.

 

1. Construirea si demolarea turnului din piese

Acest joc este excelent pentru antrenarea abilitatilor motorii fine. In primul rand ar trebui sa fie pe placul copiilor mai mici care, in loc sa construiasca, prefera de obicei sa demonteze structurile alcatuite din piese, iar apoi sa imprastie elementele prin camera. Dezasamblarea este o etapa naturala in dezvoltarea copilului, asadar parintii nu ar trebui sa-si faca griji cu privire la un astfel de comportament. Dimpotriva – se recomanda sa i se ofere copilului cat mai multe oportunitati de a separa si imprastia piesele. Nevoia de a construi - la inceput structuri foarte simple, apoi din ce in ce mai complexe - ar trebui sa apara la copil putin mai tarziu.

Construirea si demolarea turnului din piese

2. Sortarea culorilor

Elementele LEGO sunt, de asemenea, un ajutor excelent in invatarea culorilor. Pentru ca joaca cu piesele LEGO DUPLO sa nu fie plictisitoare, propunem sa se alature cei patru monstruleti infometati. Insa acestia sunt foarte mofturosi, pentru ca mananca doar elementele de o anumita culoare. Asadar cel mic va trebui sa depuna putin efort pentru a le satisface apetitul.

Pentru pregatirea monstruletilor nu sunt necesare multe lucruri. Pot fi realizati din pungi de hartie obisnuite sau cutii de carton care nu mai sunt de folos. Dupa aceea tot ce trebuie sa faci este sa decupezi creaturile de hartie in culorile corespunzatoare si sa le lipesti pe punga. Nu uita insa sa faci o gaura in punga care sa imite gura deschisa a monstruletului infometat. Iata reteta a ceea ce inseamna distractie creativa!

Sortarea culorilor

3. Introducerea in lumea literelor si a cifrelor

Cel mai simplu mod de a invata alfabetul cu LEGO DUPLO? Ia setul „Primul meu camion cu litere” LEGO DUPLO si imprastie piesele pe podea. Dupa aceea incurajeaza-l pe cel mic sa incarce camionul, spunandu-i care piesa si cu ce litera sa ia in manuta.
Cand copilul va recunoaste deja fiecare litera in parte, poate incerca sa-si formeze numele sau alte cuvinte simple cu ajutorul elementelor. Pentru ca literele sa i se intipareasca si mai bine in minte, recomandam sa-l incurajezi sa incerce sa construiasca alfabetul folosind piese LEGO DUPLO obisnuite. In ciuda aparentelor, acest lucru nu trebuie sa fie neaparat greu. Ca inspiratie despre cum poate arata fiecare litera gasesti mai jos.

Joaca cu piesele LEGO DUPLO poate fi, de asemenea, o ocazie excelenta de a invata cifrele. Elementele cu cifre de la 1 la 9 pot fi gasite in setul „Tren cu cifre”. Cea mai simpla varianta a acestui joc cu piese consta in aranjarea cifrelor in ordine crescatoare. Pentru ca joaca cu piesele LEGO DUPLO sa fie si mai atractiva, incurajeaza-l pe cel mic ca pe fiecare element cu cifra sa puna numarul de piese de aceeasi culoare, care corespunde cifrei respective. Pe piesa rosie cu cifra 1 ar trebui asadar sa se afle un element rosu, pe piesa portocalie cu cifra 2 – doua elemente portocalii s.a.m.d. In felul acesta imbini lectia de matematica cu invatarea culorilor!

Introducerea in lumea literelor si a cifrelor

4. Labirintul din piese

Jucariile gata facute, care constau in manevrarea bilutei de catre copil astfel incat aceasta sa iasa din labirintul plin de capcane, au un singur dezavantaj major - odata ce traseul este invatat, cu timpul devine plictisitor. Cu ajutorul pieselor LEGO DUPLO, cel mic isi poate construi propriul labirint, care poate fi modificat in mod liber, introducand combinatii din ce in ce mai noi.
Pentru construirea labirintului este necesara o placa de construit LEGO DUPLO si un set de piese. O alegere excelenta o reprezinta aici setul „Statie de pompieri”. Tot ce mai lipseste este o minge de ping-pong si distractia creativa este completa.

5. Unde traieste leul si unde traieste panda?

Pentru acest joc este necesara harta mare a lumii si setul „Animalele lumii”. Regulile sunt simple - copilul trebuie sa plaseze figurinele animale si plantele care le insotesc pe continentele corespunzatoare. In timp ce se joaca, cel mic poate cauta indicii in orice atlas cu animale sau sa ceara ajutorul parintilor.

Unde traieste leul si unde traieste panda?

Ideile de joaca cu piese LEGO DUPLO nu se termina niciodata

Bineinteles ca repertoriul de jocuri in care pot fi folosite piese LEGO DUPLO nu se incheie aici. Pe placa de construit, mentionata anterior, poate fi creat nu numai un labirint, ci si o plansa pentru X si 0. Piesele cu numere pot fi aranjate in secvente diferite, nu neaparat in ordine crescatoare, iar apoi copilul ar putea incerca sa le memoreze. La toate aceasta se adauga si posibilitatea de a recrea diferite povesti. Cel mi nu trebuie sa se tina neaparat de scenariul sugerat de producator - lasa-l sa-si puna in practica propriile idei! La urma urmei, nimic nu impiedica animalele de la ferma sa devina sefii turnului de control al traficului aerian, iar leii si girafele sa calatoreasca cu trenul.

 

Articol pregatit de: Joanna Żelazińska

Fotografii: LEGO®