/https://bin.smyk.ro/media/static/Artyku%C5%82y/Zdrowe_zamienniki_s_odyczy._Jak_oduczy_dziecko_jedzenia_cukru.jpg)
Inlocuitorii sanatosi pentru dulciuri sunt o salvare pentru parintii care isi doresc sa limiteze zaharul in alimentatia copiilor lor. Faptul de a-i explica celui mic ca zaharul consumat in exces ii dauneaza sanatatii nu este o sarcina usoara. Insa, daca in locul unui baton ii propui o alternativa la fel de delicioasa, dar sanatoasa, va fi mai usor sa-l convingi de acest lucru. Cu ce se poate inlocui zaharul in alimentatia copilului? Exista o multime de posibilitati!
De ce nu sunt sanatoase dulciurile?
Esti in cautare de inlocuitori de dulciuri sanatosi? Deseori se vorbeste despre faptul ca zaharul este cauza supraponderabilitatii si influenteaza dezvoltarea mai rapida a cariilor. Insa poate dauna si in alt mod. S-a constatat ca zaharul consumat in exces poate:
Excesul de dulciuri are, de asemenea, un impact negativ asupra pielii: creste riscul de aparitie a acneei, iar la o varsta mai mare accelereaza procesul de imbatranire a pielii, care isi pierde fermitatea si elasticitatea. Zaharul poate, totodata, sa accelereze procesul de imbatranire a organismului, provocand moartea prematura a celulelor. Desi consumul de zahar ofera un boost de energie, aceasta scade foarte repede. Astfel de fluctuatii ale nivelului de zahar in sange nu sunt benefice pentru organism. Iti pui intrebarea: cu ce sa inlocuiesc zaharul? Afla in cele ce urmeaza.
Zaharul ascuns
In prezent, practic toate produsele procesate contin zahar: de la sucuri pana la borcanul de mustar. Din cercetari rezulta ca:
Zahar contin toate tipurile de bauturi carbogazoase si sucuri gata preparate, cerealele dulci pentru micul dejun, iaurturile aromatizate si branzeturile pentru copii, untul de arahide si alte creme tartinabile cunoscute, ketchupurile, marinatele, mezelurile foarte procesate, produsele light (cu un continut scazut de grasimi), inclusiv medicamentele si suplimentele alimentare sub forma de siropuri si tablete. De asemenea, este important sa se acorde atentie tuturor produselor care contin:
Cercetatorii au calculat ca in alimentatia de zi cu zi a barbatilor nu ar trebui sa se afle mai mult de 9 lingurite de zahar. Femeile nu ar trebui sa depaseasca doza de 5 lingurite de zahar pe zi, iar la copii limita admisa este de 3 lingurite. Acesta este asadar un principiu greu de respectat, cu exceptia cazului in care in loc de zahar alegi inlocuitori sanatosi ai acestuia.
Cu ce se poate inlocui zaharul in alimentatia copilului? Ce inlocuitori de zahar sanatosi sa-i propui?
Exista multe posibilitati! Cerealele gata preparate pot fi inlocuite de granola de casa din fulgi de ovaz sau de iaurturile cu fructe – iaurt natural cu fructe proaspete, iar ketchupul de conservele de casa. Daca vrei ca gustul lor sa ramana insa dulce, reteta poate fi imbogatita cu:
Xilitol (zahar de mesteacan) contine jumatate din cantitatea de calorii pe care le are zaharul si un indice glicemic scazut. Creste usor nivelul zaharului din sange, insa spre deosebire de glucoza si zaharoza, nu face acest lucru in mod brusc. Poate fi folosit atat pentru a indulci, cat si pentru produse de patiserie de casa. Interesant este faptul ca xilitolul are proprietati bactericide.
Mierea –are acelasi numar de calorii ca zaharul, insa contine multi nutrienti valorosi.
Stevia - un indulcitor natural cu aproape zero calorii. Contine vitamine din grupa B si minerale.
Sirop de artar – – foarte dulce, dar mai putin caloric decat zaharul. Contine saruri minerale si vitamine din grupa B.
Cum sa dezveti copilul sa manance dulciuri? Ce inlocuitori sanatosi pentru dulciuri exista?
Uneori, inclusiv adultii, care inteleg cat de nociv este zaharul, nu se pot abtine sa nu manance o prajitura sau o ciocolata. Asadar nu este deloc surprinzator faptul ca cei mici, care in plus sunt mai sensibili la mesajele publicitare si influentati de alti copii de aceeasi varsta carora le este permis sa manance dulciuri, sunt tentati sa faca acelasi lucru. Din acest motiv, este indicat sa-i oferi copilului produse si preparate cu gust dulce, dar care insa sa nu contina zahar daunator.
Fructe proaspete: Nu toti copiii reactioneaza cu entuziasm cand drept raspuns la rugamintea de a primi o gustare dulce aud „mananca un mar”. De aceea este important sa-ti faci putin timp si sa-i pregatesti un desert simplu. Fructele spalate, si eventual curatate, taiate in bucati, precum mere, pere, mandarine, capsuni, zmeura, mure, banane pot fi de ex. puse pe o farfurie si presarate cu fulgi de migdale sau de cocos si stropite cu glazura de ciocolata amaruie topita.
Fructe uscate: Este recomandat sa ai mereu in casa stafide, merisoare uscate, prune sau caise. Acestea au un gust dulce, sunt hranitoare, iar in acelasi timp contin multi nutrienti valorosi si fibre. Copiilor le plac, de asemenea, curmalele si mangoul uscat.
Chipsuri din fructe:Ca gustare crocanta si inlocuitor al chipsurilor obisnuite, o alegere inspirata o reprezinta chipsurile din felii de mar uscat, chipsurile din banane sau cele din cocos.
Nuci si alune: In afara de carbohidrati si fibre, acestea furnizeaza organismului copiilor acizi grasi valorosi Omega 3 si vitamina E.
Ciocolata neagra: Reprezinta o sursa bogata de magneziu. Este important ca aceasta sa contina cel putin 70% cacao.
Cacao: Nu este vorba aici despre pudra solubila, plina de zahar, ci de cacaua traditionala, neindulcita, din care se poate prepara un desert cald, sanatos, ce poate fi indulcit cu un inlocuitor al zaharului – stevie, xilitol sau miere.
Deserturi pe baza de iaurt: In locul iaurtului indulcit de la magazin, este recomandat sa-i oferi copilului o crema obtinuta din piure de banane amestecat cu iaurt natural. Cu adaos de alte fructe (capsuni, afine, zmeura) si un strop de ciocolata amaruie rasa, acesta devine un desert nutritiv, pe gustul copiilor.
Deserturi pe baza de avocado: Avocado mixat cu banana sau miere, amestecat cu cacao sau presarat cu fructe de sezon este o gustare hranitoare, iar in acelasi timp potoleste pofta de dulce a copilului.
Cocktailuri din fructe: Fructele proaspete mixate cu adaos de iaurt natural, chefir, lapte de vaca sau vegetal, lasate la frigider inainte de servire, sunt un desert excelent.
In randul gustarilor dulci sanatoase se numara de asemenea: fulgii de cereale (ovaz, mei) cu fructe proaspete, nuci sau alune si miere, compoturile facute in casa, gemurile cu un continut redus de zahar, budinca si gelatina cu adaos de fructe proaspete sau inghetata din banane congelate.
Retine!!
- Nu obisnui copilul cu gustul dulce. Oferindu-i copilului o prajitura sau o ciocolata, ii dezvolti obiceiul de a manca ceva dulce, ceea ce se poate transforma intr-o dependenta de dulciuri.
- Nu recompensa copilul si nu-l consola oferindu-i dulciuri.
- Nu uita ca dulciurile de la farmacie (bomboanele sau acadelele de sustinere a sanatatii), chiar daca au vitamine si microelemente, sunt in continuare dulciuri, care, in plus, pot contine (la fel ca alte gustari) coloranti artificiali sau conservanti.
- Daca vrei sa-i dai copilului dulciuri, alege din preparatele facute in casa, care nu contin aditivi chimici.
- Nu-i interzice si nu izola in totalitate copilul de dulciuri. Din cand in cand, micutul poate manca o gustare nesanatoasa, fara ca acest lucru sa cauzeze probleme. Este important ca in mod regulat sa nu consume zahar in exces si sa ai in vedere variantele de inlocuitori sanatosi pentru dulciuri.
Articol pregatit de: Anna Dobiecka
Consultatie de specialitate: Zuzanna Kłos, nutritionista, specialista in alimentatia copiilor, promotor al alaptarii certificat