Metabolismul uman se formeaza in primele o mie de zile de viata. Ceea ce urmeaza ulterior sunt doar consecinte. Organismul unui copil mic difera de organismul unui adult si are alte nevoi de nutrienti, vitamine si minerale. Asadar, dieta pentru copii si criteriile pe care ar trebui sa le indeplineasca mesele destinate celor mici sunt aspecte esentiale, carora este necesar sa le acorzi atentie.
Copilul nu este un adult mic
Te intrebi cu ce sa hranesti copiii mici? Tine cont de faptul ca organismul nedezvoltat al celui mic are nevoi nutritionale speciale, altele decat organismul unei persoane adulte. Acest lucru inseamna ca meniul lui de zi cu zi trebuie sa asigure toate ingredientele esentiale pentru o dezvoltare intensa, proportii adecvate de proteine, carbohidrati, grasimi, calciu si vitamine. Acest aspect este extrem de important, deoarece in primii trei ani ai cel mai mare impact asupra formarii obiceiurilor alimentare ale copilului tau, care vor aduce beneficii in viitor. In primele 1000 de zile are loc procesul asa-numitei programari nutritionale din primii ani de viata. In aceasta perioada de dezvoltare, considerata critica de catre experti, ai un impact real asupra formarii metabolismului copilului tau.
Controlul calitatii in dieta pentru copii
In conformitate cu legislatia Uniunii Europene, hrana pentru bebelusi este definita drept mijloc alimentar cu scop nutritional special. Asadar, aceasta trebuie sa indeplineasca cerinte stricte cu privire la materiile prime folosite, modul de preparare, valoarea nutritiva si inclusiv ambalajul corespunzator. Directivele UE stabilesc clar normele pe care trebuie sa le indeplineasca carnea, legumele si fructele destinate folosirii in dieta pentru copii. Normele acceptate pentru continutul anumitor substante in produsele pentru copii sunt mult mai riguroase decat in cazul alimentelor pentru adulti, deseori chiar de cateva sute de ori mai stricte. Acest lucru este deosebit de important in ceea ce priveste contaminantii daunatori pentru sanatate. Printre acestia se numara reziduurile de pesticide, metalele grele (de ex. mercurul din peste), toxinele. Prezenta acestora in cantitati excesive in alimente rezulta din cultivarea intensiva a plantelor, transportul neadecvat sau depozitarea necorespunzatoare. Copilul este mult mai sensibil la astfel de contaminanti decat adultii. Greutatea corporala mica a copilului, sistemul digestiv inca imatur si mecanismul de detoxifiere nu pe deplin dezvoltat implica necesitatea de a-i asigura micutului o alimentatie de cea mai buna calitate si din surse sigure.
Cum arata dieta pentru cei mici?
Pentru pregatirea meselor celor mici, incearca sa folosesti legume, fructe, carne si lactate provenite de la producatori de incredere si seriosi. Ia in considerare, de asemenea, anotimpul si disponibilitatea produselor. Legumele si fructele de sezon contin mai putine substante nocive decat soiurile timpurii. Este indicat sa acorzi timp acestui lucru pentru a avea siguranta ca ii oferi copilului produse sanatoase si de calitate. Insa daca te decizi sa cumperi un fel de mancare gata preparat pentru bebelus, poti avea siguranta ca este sigur pentru organismul delicat al copilului. • Pestele, precum somonul si codul, nu pot contine, conform legii, mai mult de 0,5 mg de mercur per kg. In cazul halibutului, tonului, anghilei si stiucii, limita este de pana la 1 mg per kg. La randul sau, continutul maxim admis al acestui element in produsele pentru bebelusi si copii mici care contin peste este de 25-50 de ori mai mic. • Azotiti. In spanacul proaspat, continutul lor admis este de 3,5 g/kg, iar in spanacul congelat de 2 g/kg. In mancarea pentru bebelusi care contine spanac, continutul de azotiti nu poate depasi 0,2 g/kg de produs finit. Acest lucru inseamna ca in mancarea pregatita special pentru bebelusi, doza maxima admisa a acestor contaminanti este de 10 pana la 17,5 ori mai mica decat in alimente de consum obisnuit. De aceea, in momentul cumpararii alimentelor pentru copii, acorda atentie etichetarii lor. Daca respectivul produs este marcat drept potrivit pentru bebelusi (de ex. contine pe ambalaj o indicatie vizibila a varstei copilului, nu este suficienta o formulare sau un grafic care sugereaza ca produsul este destinat copiilor), parintii pot fi siguri ca indeplineste standardele corespunzatoare, valoarea nutritiva este conforma cu cerintele legii si adaptata nevoilor bebelusilor si copiilor mici, precum si ca nu contine contaminanti periculosi.
Articol pregatit de: Janusz Kieś
Consultatie de specialitate: Agata Opiela, nutritionist si expert in nutritie