Diateza proteica la bebelusi. Care sunt simptomele?

Skaza białkowa u niemowląt. Jakie są jej objawy?

Diateza proteica ce este?

Diateza proteica la bebelusi este o alergie alimentara la proteinele aflate in laptele de vaca si produsele obtinute din el. Simptomele acesteia apar deja in primele saptamani de viata ale copilului si de obicei dispar inainte ca cel mic sa implineasca varsta de trei ani. Uneori se intampla ca simptomele diatezei proteice sa persiste mai mult timp, chiar pe parcursul intregii vieti.

Diateza proteica intra in discutie atunci cand sistemul imunitar al copilului incepe sa lupte nu numai cu bacteriile sau virusurile, ci si cu proteinele prezente in laptele de vaca. Reactia alergica apare de cele mai multe ori sub forma de leziuni cutanate, dar poate, de asemenea, sa provoace dereglari in functionarea sistemului digestiv sau respirator.

Diateza proteica: cauze

Diateza proteica la bebelusi are cel mai probabil o baza genetica. Daca parintii micutului sunt alergici, probabilitatea ca bebelusul sa fie alergic este de aprox. 70%. In cazul in care unul dintre parinti are alergie, riscul se estimeaza la aprox. 40%. Copiii cu parinti sanatosi pot, de asemenea, sa fie alergici, insa in cazul lor, riscul este semnificativ mai mic. Totodata, este important de retinut faptul ca cel mic nu trebuie sa fie alergic la aceleasi produse ca mama sau tatal sau.

Alergiile alimentare afecteaza din ce in ce mai multe persoane, motiv pentru care cercetatorii cauta cauzele nu numai in gene, ci si in schimbarile aparute la nivelul civilizatiei. Poluarea din ce in ce mai mare a mediului, folosirea preparatelor chimice in continua crestere, precum si „sterilitatea” mediului nostru din pacate nu raman indiferente fata de sanatatea noastra si a copiilor nostri.

Diateza proteica: simptome

  • Leziuni si eruptii cutanate. Eruptia cutanata este deseori primul simptom al alergiei la proteinele din lapte. La cel mic apar leziuni eritematoase sau mici leziuni rosii pe obraji, dupa urechi, iar pielea poate deveni aspra, uscata si rosie pe alocuri. In cazul unei reactii alergice puternice, de multe ori apare dermatita atopica, iar leziunile pot afecta, de asemenea, pielea de pe gatul, trunchiul, bratelele si picioarele copilului, in special in pliurile genunchilor si ale coatelor. Pielea devine uscata, se descuameaza, deseori crapa si provoaca mancarime, motiv pentru care copilul incepe sa se scarpine in zonele afectate. Acest lucru poate duce la infectii bacteriene si fungice.
  • Afectiuni ale sistemului digestiv: dureri de burta, colici, regurgitare si varsaturi, constipatie si diaree. In scaun pot aparea mucus si sange. Din cauza afectiunilor, cel mic poate sa aiba un apetit scazut si sa ia mai putin in greutate.
  • Infectii respiratorii. Simptomele diatezei proteice pot fi: rinita cronica si recurenta, tusea, respiratia suieratoare, durerile in gat, afectiunile bronsice si otita frecventa.
  • Iritabilitate si hiperactivitate psihomotorie. Uneori acestea sunt singurele simptome ale diatezei proteice, alteori le insotesc pe altele, precum durerea de burta, mancarimea pielii sau rinita persistenta, care pot provoca iritatie si plans la copii.
  • Din fericire se intampla foarte rar ca diateza proteica sa provoace soc anafilactic la copil, insemnand o reactie alergica ce apare in cursul a cateva minute de la consumul alimentelor alergene. Aceasta este indicata de urticarie, eruptii cutanate, roseata pielii, varsaturi, precum si de umflarea periculoasa a fetei, buzelor si limbii, ceea ce poate duce la sufocare. Daca suspectezi aparitia socului anafilactic la copil, solicita ajutorul unui medic cat mai repede, deoarece aceasta stare periculoasa poate provoca inclusiv moartea copilului.

Diateza proteica la bebelusi: tratare

Cand e vorba de diateza proteica ce sa faci? In cazul acestei afectiuni, foarte importanta este reactia rapida din partea adultilor. Parintele, sub indrumarea specialistului, trebuie sa elimine cat mai repede din alimentatia micutului (precum si din cea a mamei care alapteaza la san) alergenii care provoaca simptome neplacute. Retine faptul ca uneori este nevoie sa astepti cateva saptamani pentru a vedea efectele alimentatiei de eliminare, de aceea sunt extrem de importante consecventa, perseverenta si rabdarea din partea parintilor. In caz de nevoie, medicul ii poate prescrie copilului antihistaminice.

Cum ajuti copilul care are diateza proteica?

  • Daca observi la bebelusul tau simptome care pot indica diateza proteica, mergi cu el cat mai repede la doctor.
  • In cazul in care in familia copilului au existat cazuri de alergii, se considera faptul ca micutul face parte din grupa de risc. Un astfel de bebelus trebuie hranit la piept. In cazul in care acest lucru nu este posibil, celui mic trebuie sa i se dea lapte praf marcat cu simbolul HA.
  • Daca micutul prezinta simptome cutanate, este important sa apelezi la produse cosmetice hipoalergenice, destinate bebelusilor cu dermatita atopica (DA). Pentru baita, este de preferat sa folosesti emoliente care ingrijesc pielea, ajuta la refacerea barierei lipidice deteriorate si calmeaza afectiunile neplacute. In cazul unor simptome foarte puternice, este posibil sa fie necesar un tratament farmacologic. Tine cont de faptul de a nu folosi niciodata niciun medicament sau unguent pe cont propriu, fara a te consulta mai intai cu un medic. Copilul ar trebui imbracat cu haine respirabile, confectionate din tesaturi naturale, spalate cu detergent de rufe pentru copii mici si clatite bine. Ai grija ca cel mic sa nu fie supraincalzit.
  • Daca pe copil il supara durerile de burta, se recomanda sa apelezi la metode ajutatoare in cazul colicilor si flatulentei, precum comprese calde, masaje sau asezarea copilului pe burtica. Simptomele ar trebui sa dispara dupa eliminarea alergenului din alimentatia copilului sau a mamei care alapteaza la san.
  • Daca cel mic este deranjat de tuse sau rinita, aeriseste locuinta si foloseste un umidificator de aer in incaperea in care doarme micutul. Iti recomandam sa iei in considerare achizitionarea unui purificator de aer. De asemenea, ai in vedere temperatura corespunzatoare: ziua ar trebui sa fie aproximativ 20-21 de grade, in schimb noaptea ar trebui sa oscileze intre 18 si 20 de grade. Ia-l pe copil la plimbare in aer liber.
  • Fii un parinte intelegator fata de micutul iritat, care plange. Incearca sa-l ajuti cat mai repede printr-o alimentatie de eliminare si prin metodele enumerate mai sus privind ameliorarea simptomelor legate de alergie. Evita in viata copilului stresul inutil, care poate provoaca agravarea simptomelor cutanate.
  • Nu hrani micutul alergic la proteinele din laptele de vaca cu produse lactate, precum branzeturi sau iaurturi. Acorda atentie in momentul introducerii produselor noi, in special a celor care pot provoca alergii (de ex. oua, peste, citrice, alune, soia, cacao sau gluten). Atunci cand incepi sa diversifici dieta copilului cu alergie alimentara, introdu produsele noi intotdeauna pe rand, la distanta de cel putin cateva zile. Daca observi simptome ingrijoratoare, intrerupe imediat hranirea cu alimentul pe care il suspectezi.
  • Doar in momentul in care medicul isi exprima acordul, poti incepe sa introduci treptat produse lactate in alimentatia copilului. Pana atunci, evita laptele si produsele obtinute din acesta. Din fericire, rareori se intampla ca diateza proteica sa ramana pentru toata viata.
  • Diateza proteica la bebelusii hraniti cu biberonul: laptele praf folosit trebuie imediat inlocuit cu o formula de lapte prescrisa de catre medic, avand o compozitie proteica modificata (hidrolizat de proteine din lapte), in care proteina animala a fost descompusa in particule mici, digerabile de copiii alergici. Formulele destinate bebelusilor alergici au diferite grade de hidroliza a proteinelor, motiv pentru care ar trebui sa fie alese de catre medicul pediatru sau alergolog.
  • Diateza proteica la bebelusii alaptati la piept: mama nu ar trebui sa renunte la alaptarea la san doar pentru ca cel mic are o alergie. Sub supravegherea medicului, trebuie gasit alergenul la care micutul reactioneaza negativ si aplicata alimentatia de eliminare in cazul mamei.

Diateza proteica la bebelusi: ce poate manca micutul, dar mama?

Atat mama care alapteaza la piept bebelusul alergic, cat si copilul care sufera de diateza proteica ar trebui sa aiba un meniu sanatos si hranitor. Niciodata sa nu introduci pe cont propriu o alimentatie restrictiva in ceea ce te priveste pe tine sau pe copil. Eliminarea produselor alergene din alimentatia mamei si din cea a copilului ar trebui intotdeauna sa se desfasoare sub supravegherea medicului pentru a nu cauza deficiente nutritionale in organismul micutului sau al femeii care alapteaza la san. In cazul diatezei proteice, se recomanda sa fie alese produse precum:

  • diferite tipuri de crupe,
  • paste fara gluten, de ex. de porumb, de orez,
  • carne de iepure si curcan,
  • legume (de ex. morcov, dovleac, broccoli, conopida, cartof, sfecla sau dovlecel. Trebuie avuta atentie la telina si rosii, care pot provoca o reactie alergica),
  • fructe precum mere, pere sau caise. Atentie la citrice si capsuni, care destul de des provoaca alergii.

Alimentele interzise sunt:

  • laptele de vaca,
  • przetwory mleczne (sery, jogurty, maślanka, kefir, śmietana, masło itp.),
  • wszystkie inne produkty wykluczone z diety przez lekarza.

Diateza proteica la bebelusi este o afectiune cronica. Din fericire o poti combate cu ajutorul unei alimentatii si al unei ingrijiri corespunzatoare, precum si cu multa rabdare si perseverenta. Este important de retinut ca micutul alergic sa se afle mereu sub supravegherea atenta a medicului, iar in momentele dificile sa ai in vedere faptul ca, cel mai probabil, copilul va invinge in curand aceasta afectiune neplacuta.

Articol pregatit de: Grażyna Zaborska-Szmajda

Consultatie de specialitate: Małgorzata Kwiatkowska, doctor in stiinte medicale, medic pediatru