Cum sa-ti inveti copilul sa mearga pe bicicleta?

bicicleta

In cele din urma, micutul de cativa ani creste si ii poti cumpara prima bicicleta pentru a-l invata sa mearga pe ea. Exista multe tehnici de invatare a mersului pe bicicleta, fapt datorita caruia fiecare dintre noi o poate alege pe aceea care i se pare cea mai potrivita, insa la fel de importanta este alegerea bicicletei corespunzatoare si a protectiilor adecvate. Tot ceea ce trebuie sa stii si aspectele la care sa acorzi atentie se afla in articolul nostru despre cum sa-ti inveti copilul sa mearga pe bicicleta.

Cand sa-ti inveti copilul sa mearga pe bicicleta?

Nu exista o anumita varsta la care copilul ar trebui sa invete sa mearga pe bicicleta. Unii parinti cauta bicicleta potrivita pentru copilul de 1 an, altii in schimb decid sa o cumpere mai tarziu. Se presupune ca micutul in varsta de 4-5 ani este deja suficient de dezvoltat si are o coordonare a miscarilor corespunzatoare pentru a stapani arta mersului pe bicicleta cu doua roti. Insa nimic nu-i impiedica pe parinti ca mai inainte sa se gandeasca la bicicleta de echilibru sau la cea cu roti ajutatoare.

Ce sa iei in considerare cand inveti copilul sa mearga pe bicicleta?

Este important sa nu obligi copilul. Asteptarile prea mari si presiunea exercitata asupra lui pot avea ca efect descurajarea copilului. Nu uita ca fiecare situatie noua poate cauza stres. Este nevoie de timp pentru ca micutul sa se obisnuiasca cu bicicleta si sa devina sigur pe el, asadar este indicat sa renunti la propriile ambitii si sa te concentrezi pe nevoile copilului, iar mai inainte de toate sa te inarmezi cu rabdare.

In continuare te intrebi cum sa inveti copilul sa conduca bicicleta? Indiferent daca in timp ce invata, micutul va fi insotit de mama sau de tata, parintii trebuie sa-i ofere sprijin pentru ca astfel sa se poata simti in siguranta. Propozitiile de tipul „Sunt chiar aici langa tine!”, „Tot timpul voi fi in spatele tau!” il ajuta pe copil sa se simta mai increzator. Este important de retinut faptul ca, daca faci o astfel de promisiune, nu poti sa dispari brusc din campul vizual al copilului.

Chiar daca inceputurile sunt grele, incurajeaza copilul sa incerce din nou.

Cum sa-ti inveti copilul sa mearga pe bicicleta?

Exista mai multe moduri de a invata copilul sa mearga pe bicicleta. Doar de tine depinde ce modalitate vei alege. In cele ce urmeaza ti-am pregatit cateva modalitati de invatare a mersului pe bicicleta.

Metoda „batului” presupune fixarea de bicicleta a unui maner special sau pur si simplu introducerea batului de la matura in furcile din spate ale bicicletei pentru a o putea tine. In momentul in care copilul incepe sa mearga cu mai multa incredere, da drumul pentru o clipa la maner ca sa mearga singur, urmarindu-l indeaproape in spatele lui pentru a-l prinde in cazul in care se dezechilibreaza. Avantajul acestei metode este faptul ca nu sunt necesare roti suplimentare. Insa din pacate trebuie sa alergi dupa copil, in special atunci cand incepe sa mearga mai repede. Un alt minus al acestei tehnici este faptul ca, sustinand copilul, ii oferi o senzatie de siguranta suplimentara, lucru care il scuteste de necesitatea de a-si mentine singur echilibrul. Drept urmare, invatatul mersului pe bicicleta poate dura mai mult.

Rotile laterale mentionate anterior continua sa fie un element popular, pe care parintii il folosesc pentru ca micutul sa se obisnuiasca cu bicicleta. Avantajul acestora consta in faptul ca, datorita lor, copilul poate invata sa pedaleze, sa franeze (daca frana este incorporata in pedale) si, bineinteles, sa vireze. Insa problema este ca prin acest mod copilul nu invata sa-si mentina echilibrul. Daca totusi iti doresti ca cel mic sa-si inceapa aventura cu bicicleta folosind un model cu roti suplimentare, asigura-te ca acesta ofera posibilitatea de a ridica rotile cu cativa centimetri – copilul va incerca sa-si gaseasca echilibrul, iar in cazul unei inclinari mai puternice, rotile laterale vor putea sustine bicicleta, asadar ca parinte poti sta linistit.

Te poti decide, de asemenea, sa cumperi o bicicleta fara pedale. Aceasta este intr-adevar o solutie provizorie, deoarece nu-l invata pe cel mic mersul pe bicicleta, ci il pregateste pentru acest lucru, insa este ideala pentru un copil de aproape 2 ani. Copiii, care au folosit mai intai bicicleta fara pedale, se vor obisnui repede cu bicicleta normala cu pedale.

Bicicleta de echilibru seamana cu o bicicleta obisnuita, insa ii lipsesc pedalele. In loc sa pedaleze, micutul se impinge de la sol cu picioarele pe rand. Astfel de miscari alternante au un impact asupra sincronizarii emisferelor cerebrale, precum si asupra dezvoltarii intelectuale a copilului. In acelasi timp, cel mic exerseaza echilibrul, manevrarea ghidonului si schimbarile intentionate de directie. Unele modele sunt prevazute, de asemenea, cu frana – un alt element cu care copilul se poate obisnui. De aceea, in momentul in care copilul trece la „modelul corespunzator” de bicicleta, nu mai intampina dificultati in a merge pe aceasta. Atat batul cu care parintele tine copilul in siguranta, cat si rotile laterale nu mai sunt necesare.

Mersul pe bicicleta – cum sa inveti copilul

Inainte ca cel mic sa ajunga sa mearga prima oara singur cu bicicleta cu pedale, este recomandat sa profiti de curiozitatea naturala a copilului si sa-i explici sau sa-i demonstrezi in ce consta mecanismul de pedalare si totodata cum ar trebui sa arate franarea. In cazul bicicletelor de echilibru, micutul se opreste atingand solul cu picioarele si o astfel de reactie poate fi pentru el de la inceput mai mult instinctiva (cu exceptia situatiei in care bicicleta de echilibru este prevazuta cu frana). De aceea, atrage-i atentia copilului asupra faptului ca mai intai trebuie sa opreasca bicicleta, iar dupa aceea picioarele pot atinge pamantul.

In timpul primelor incercari ale micutului de a merge singur cu bicicleta, parintele trebuie, bineinteles, sa aiba grija de siguranta copilului, tinandu-l usor de gat sau de umeri, astfel incat copilul sa poata confortabil sa puna picioarele pe pedale. Atunci cand micutul isi gaseste echilibrul, actiunile urmatoare ar trebui sa se desfasoare lin si natural.

Cum se alege bicicleta pentru copii?

La ce trebuie acordata atentie in momentul cumpararii bicicletei pentru copii? Exista cateva lucruri importante, insa cel mai mult conteaza marimea – copilul trebuie sa se urce si sa se dea jos singur de pe bicicleta fara probleme. De asemenea, foarte important este ca micutul sa poata pune picioarele pe pamant in timp ce sta pe sa. In acest scop este recomandat sa masori lungimea interioara a piciorului. Si mai bine este sa-l iei pe cel mic cu tine la cumparaturi. Astfel va putea sa aleaga bicicleta care ii place cel mai mult. De asemenea, poti sa verifici daca micutul nu isi freaca genunchii de ghidon si daca rotile nu sunt prea mari (in cazul copiilor de 4-6 ani, diametrul rotii nu trebuie sa fie mai mare de 16 inch).

Ce model pentru copii sa alegi: fara pedale, cu trei roti sau cu doua roti? Bicicleta de echilibru poate fi cumparata deja copilului in varsta de 18 luni. Este suficient ca micutul sa stapaneasca pe deplin mersul in picioare. Pe bicicleta fara pedale, copilul poate merge pana la varsta de 4 ani (bineinteles daca parintele alege un model care permite ajustarea pozitiei seii la inaltimea copilului).

Pe micutul de 4-5 ani este recomandat sa incepi sa-l inveti sa mearga pe doua roti. Daca inainte a folosit bicicleta de echilibru, trecerea la o bicicleta normala ar trebui sa fie destul de naturala, dar daca aceasta va fi prima experienta pe o astfel de bicicleta, poti lua in considerare rotile ajutatoare. Insa aceasta etapa nu este una necesara. Este important de retinut faptul ca tricicleta necesita mai multa putere de apasare pe pedale, ceea ce-l poate descuraja pe copil sa mearga.

Indiferent de metoda de invatare a mersului pe bicicleta pe care o alegi, motivatia si sentimentul de siguranta sunt esentiale. De preferat este ca, inainte sa se urce pe bicicleta, sa-i explici copilului cum va arata invatarea. De asemenea, este important ca in timpul tuturor incercarilor sa dai dovada de rabdare si intelegere fata de cel mic. Abordarea pe care copilul o va avea in ceea ce priveste invatatul de a merge pe bicicleta depinde bineinteles de multi factori. Temperamentul copilului este important, insa de asemenea este esential rolul parintilor. Atitudinea pozitiva a parintelui in acest caz poate fi benefica pentru copil (si invers, daca il critici sau observa ca esti dezamagit de lipsa de progres, este posibil sa nu mai vrea sa continue sa invete). Totodata, este important de retinut faptul ca micutul trebuie sa se simta in siguranta. Nu-l grabi, nu te arata iritat si nu-l compara cu altii. Fiecare copil are propriul ritm in care dobandeste cunostinte si abilitati. Daca observi ca cel mic se descurajeaza, este de recomandat sa luati o pauza sau sa faceti altceva pentru cateva momente. Nimic nu se face cu forta – mai devreme sau mai tarziu cel mic cu siguranta va invata sa mearga pe bicicleta.

Nu uita de casca

Siguranta este esentiala. Copilul tau trebuie sa stie ca fara casca nu se poate urca pe bicicleta. Nu exista exceptii de la aceasta regula. Chiar daca undeva in fundul mintii un glas iti sopteste: „dar eu nu am purtat casca atunci cand am invatat sa merg”, redu-l la tacere. Nu este nevoie de multe pentru ca micutul sa cada de pe bicicleta si sa se raneasca serios. Sunt suficiente o balta, o piatra sau o miscare nefericita a ghidonului. Nu ai de ce sa stai pe ganduri: conform cercetarilor, casca de protectie reduce riscul de ranire in cazul unui accident cu pana la 85%. In momentul in care alegi casca, neaparat cu certificat de siguranta, invata-l pe copil ca trebuie sa o fixeze bine de cap, iar curelele de prindere nu pot fi prea lejere, deoarece astfel echipamentul nu-si indeplineste rolul.

Speram ca articolul nostru despre cum sa inveti copilul sa mearga pe bicicleta ti s-a parut util.

 

Articol pregatit de: Anna Dobiecka

Consultatie de specialitate: Agnieszka Skoczylas, psiholog pentru copii