Cum sa alegi biberonul pentru nou-nascut

Biberonul pentru nou-nascut - dupa ce sa te ghidezi cand alegi

Alegerea biberonului pentru nou-nascut poate parea a fi simpla, insa pe piata sunt prezente atat de multe produse diferite, incat multi parinti isi pun intrebarea – care sunt cele mai bune biberoane pentru nou-nascuti? Intrebarea este cu atat mai pertinenta, cu cat modelele de biberoane pentru nou-nascut difera nu numai prin forma sau culoare, ci si prin detalii mai tehnice care pot avea un impact semnificativ asupra cursului de hranirie a bebelusului.

 

Asadar daca te intrebi ce biberon pentru hranirea nou-nascutului sa alegi, inainte de a lua o decizie, iti recomandam sa analizezi posibilitatile oferite de biberoanele moderne.

La ce trebuie acordata atentie in momentul alegerii biberonului pentru nou-nascut?

Mamele care se confrunta cu alegerea biberonului potrivit pentru nevoile copilului ar trebui in primul rand sa fie atente la capacitatea acestuia. Marimea biberonului depinde, printre altele, de varsta bebelusului - incepem hranirea cu lapte praf din prima zi de viata a nou-nascutului sau tocmai am terminat de alaptat la san, sau poate este vorba doar despre completarea hranirii naturale? De aceea se recomanda sa verifici de dinainte pentru ce copil este potrivit un anumit biberon sau sa consulti aspectul legat de capacitatea acestuia cu un specialist.
La fel de important este materialul din care a fost fabricat biberonul. Ai la alegere sticla sau materiale sintetice – silicon si plastic. Biberoanele din sticla sunt mai rezistente, se dezinfecteaza mai usor, insa, de asemenea, exista riscul sa se sparga. Biberoanele din plastic sunt insa mai usoare si mai rezistente la deteriorare, iar cele din silicon au un atu suplimentar care consta in faptul ca sunt flexibile – se indoaie sub presiune, motiv pentru care sunt convenabile si usor de utilizat. In orice caz se recomanda sa verifici daca biberonul respectiv are certificat de siguranta, mai exact sa fie insotit de informatia ca nu contine substante nedorite sau daunatoare.

La fel de important este sa acorzi atentie tetinei de la biberon – cele din latex sunt de regula moi, insa mai putin rezistente, iar cele fabricate din silicon sunt mai rezistente si de durata.

In cele ce urmeaza iti vom prezenta cateva tipuri de biberoane recomandate pentru hranirea nou-nascutilor.

Set de biberoane pentru nou-nascut

In primul rand este esential sa constientizezi faptul ca un singur biberon nu este suficient. Este mai convenabil sa ai mai multe si sa le folosesti cu schimbul. Merita asadar sa te decizi sa cumperi un set si, in cazul in care va fi nevoie, sa achizitionezi treptat alte biberoane. La inceput, pentru cel mic sunt suficiente doua biberoane cu capacitatea de pana la 150 ml, mai tarziu te poti gandi sa maresti capacitatea la 220 ml. Setul de inceput Tommee Tippee indeplineste aceste cerinte, iar in plus include un set de tetine de rezerva si o suzeta cu agatatoare.
Avand in vedere faptul ca micutul va fi hranit destul de des, este important sa ai grija atat de confortul copilului, cat si de cel propriu. Iti recomandam sa folosesti biberoane cu gatul lat - forma lor reduce probabilitatea de inclinare sau rasturnare, asadar se dovedesc a fi utile in timpul plimbarilor.

Cum functioneaza biberonul anticolici?

Biberoanele anticolici sunt concepute astfel incat aerul sa nu ajunga in burtica bebelusului impreuna cu mancarea. Exista mai multe mecanisme care impiedica formarea bulelor de aer. Poate avea o tetina speciala care se umple in totalitate cu mancare, un sistem special de ventilatie sau chiar o forma profilata corespunzator a sticlei.

Tetina biberonului Haberman od Canpol Babies creeaza o camera separata care este complet umpluta cu mancare pe tot parcursul hranirii. Aerul este astfel impins in sticla si nu se amesteca cu hrana. Cantitatea mica din tetina nu creeaza presiune mare, fapt datorita caruia mancarea nu curge de la sine - copilul trebuie sa depuna efort pentru a suge. La randul sau, biberonul anticolici First Choice Nuk este prevazut cu sistem de ventilatie NUK Air System, care egalizeaza presiunea din biberon si astfel reduce cantitatea de aer inghitita de bebelus, prevenind totodata aparitia colicilor. Mai mult decat atat, datorita formei anatomice a tetinei NUK First Choice (modelata dupa forma mamelonului mamei), hranirea cu biberonul se aseamana mai mult cu alaptarea la san, iar in acelasi timp biberonul este potrivit pentru hranirea mixta.

Avantajele biberoanelor inguste

Biberonul ingust asigura contactul vizual constant intre bebelus si parinte, iar in plus ajuta la mentinerea unei pozitii confortabile in timpul hranirii. Forma unica este motivul pentru care tetina este neintrerupt umpluta cu hrana, impiedicand acumularea de aer si, in acelasi timp, reducand la minimum aparitia colicilor la copil. Unul dintre cele mai cunoscute modele de acest tip este biberonul Difrax care are la baza o supapa ce impiedica amestecarea laptelui cu aerul in timpul hranirii. Acest element al sticlei asigura, de asemenea, un flux uniform al laptelui. La randul sau, capacul de masurare permite verificarea cantitatii de mancare ramase in biberon dupa hranire.

Ce este functia suptului activ?

Daca mama continua sa alapteze la san, insa din diferite motive nu poate mereu sa hraneasca bebelusul singura si de ex. extrage laptele care dupa aceea este oferit ca hrana copilului, se recomanda sa apeleze la un biberon care sa nu perturbe reflexul activ de supt al bebelusului. Pentru astfel de situatii a fost creata functia suptului activ - un mecanism care obliga copilul sa activeze aceiasi muschi bucali pe care ii foloseste atunci cand suge de la san.

Un alt aspect important este de a lua in considerare biberoanele verificate pentru hranirea nou-nascutilor. Biberonul Lovi, Medical+ a fost conceput si testat sub supraveghere medicala. Tetina profesionista, realizata din straturi eterogene de silicon are un varf subtire, dinamic, alungit si o baza profilata, dura care necesita din partea bebelusului un efort de a suge activ, ceea ce implica activarea muschilor buzelor si limbii. In plus, biberonul este prevazut cu tetina anticolici care impiedica inghitirea aerului.
Astfel de biberoane permit bebelusilor sa mentina reflexul natural de supt invatat la san si prin urmare nu afecteaza in mod negativ continuarea hranirii. Acestea sunt biberoane de sprijin pentru alaptarea la san. Printre ele se numara, de asemenea, biberonul Calma (Medela), care ii permite copilului sa respire calm si regulat. Sistemul unic de ventilatie, folosit de designeri, permite bebelusului sa se hraneasca doar in momentul in care suge suficient de tare. In plus, dozatorul in cazul acestui biberon nu are dimensiuni si isi indeplineste sarcina indiferent de varsta copilului. La randul sau, tetina biberonului Philips Avent are un design inovator datorita caruia este mai moale si mai flexibila (imita alaptarea naturala), fara riscul sa cada. In acest fel copilul se prinde de tetina si suge in mod natural. Biberonul Avent este prevazut cu un sistem anicolici avansat cu o supapa dubla care evacueaza aerul in biberon si nu in burtica bebelusului.

Biberon termic

Biberonul termic reprezinta o solutie excelenta in excursiile de familie. Datorita faptului ca mentine temperatura mai multe ore la rand, acesta permite hranirea bebelusului in momentele in care incalzirea mancarii nu este posibila, de exemplu in timpul unei calatorii sau al unei plimbari lungi. Biberonul Miniland pastreaza temperatura mancarii pana la 6 ore. Este confectionat din otel inoxidabil practic. Produsul este interschimbabil - poti schimba partea superioara a biberonului cu o sticla termica si invers, in functie de propriile nevoi. Tetina anti-curgere impiedica scurgerea lichidului, chiar si atunci cand biberonul este tinut cu capul in jos.

Biberon cu maner

Un astfel de biberon este destinat copiilor cu varsta peste 6 luni, care usor, usor incep sa invete sa manance singuri. Biberonul cu maner ii usureaza copilului trecerea de la alaptatul la san sau cu biberonul la etapa de a bea singur. NUK First Choice cu maner dublu este un biberon prevazut cu tetina moale din silicon care ii permite micutului sa bea fara riscul de a varsa. Sistemul de ventilatie al biberonului egalizeaza, de asemenea, presiunea din interior, fapt ce ajuta la prevenirea aparitiei colicilor cauzate de inghitirea aerului de catre bebelus.

Primele incercari de a manca singur – biberon cu lingurita

In cazul copiilor mai mari, iti recomandam sa acorzi atentie caracterului practic al biberonului si diferitelor sale utilizari. Biberonul multifunctional se poate dovedi a fi de ajutor in ceea ce priveste primele mese, precum terci, mousse sau supe.

Modelul Lovi este fabricat din silicon moale. Este suficienta apasarea sticlei, iar portia adecvata de hrana va curge direct pe lingurita, fara a o murdari. Un astfel de biberon este foarte practic, deoarece este prevazut cu o canuta gradata pentru hranirea bebelusului, periuta pentru curatarea linguritei si un element care o transforma intr-un recipient pentru depozitarea hranei. Pentru a-l hrani pe bebelus cu alimente mai dense, este suficient sa achizitionezi o lingurita cu un debit mai mare.

Articol pregatit de: Natalia Olszewska