Problemele cu somnul si adormitul pot aparea aproape in orice moment din copilarie si pot avea diferite cauze. Te intrebi cum sa ajuti copilul sa adoarma? Din fericire, exista multe moduri de a ajuta copilul sau de a-l linisti atunci cand nu vrea sa adoarma.
Inainte de a gasi metoda ideala datorita careia cel mic va adormi linistit, te asteapta incercarile de a-l legana mai mult mai sau putin reusite. Il poti invata pe micut sa adoarma singur in jurul varstei de 8 luni, iar efectele depind de mai multi factori, printre care se numara temperamentul copilului, stilul de viata sau maturitatea lui emotionala.
In cele ce urmeaza vei gasi cateva idei despre cum sa ajuti copilul sa adoarma.
Incetineste pasul
Pregateste-l de somn incet si treptat. Seara nu incepe jocuri care ar putea sa suprastimuleze copilul sau care dureaza destul de mult. Prichindelul nu va putea sa se opreasca dintr-un joc in care s-a implicat. De asemenea, inchide televizorul si da mai incet muzica prea tare.
Ritual constant
Ce ajuta copilul sa doarma? Un element cheie cu un impact enorm asupra adormirii linistite a copilului il reprezinta ritualurile zilnice. Este important ca toate activitatile sa fie facute la aceeasi ora. Respecta orele de culcare si nu face exceptii. Daca micutul tau ia cina, face baie, se spala pe dinti, asculta o poveste si merge la culcare, nu schimba ordinea acestor activitati. Actiunile repetate, in special in viata copiilor mici, sunt extrem de importante si le dau senzatia de siguranta. Din cauza mersului la culcare mai tarziu, copilul va avea probleme sa adoarma.
Cauzele dificultatii de a adormi
- Problemele cu adormitul pot fi cauzate de exemplu de eruptia dentara. Durerea si mancarimea gingiilor ingreuneaza somnul linistit.
- Schimbarea brusca sau momentele de cotitura din viata copilului tau, precum aparitia unui frate/a unei surori, mutatul sau inceperea gradinitei deseori au un efect negativ asupra somnului celui mic.
- Copilul mai mare uneori nu poate adormi, deoarece ceva il framanta, il ingrijoreaza evenimentele care au avut loc in timpul zilei. Cum sa ajuti copilul sa doarma? Inainte de culcare, gaseste un moment de a vorbi in liniste cu cel mic pentru ca astfel copilul sa aiba sansa de a-ti povesti ce s-a intamplat in ziua care a trecut.
- O alta cauza a problemelor cu somnul poate fi frica de intuneric. Incearca atunci sa linistesti copilul si sa-l lasi sa doarma cu veioza aprinsa sau lasa usa de la camera lui deschisa.
Iata acestea sunt cateva dintre metodele ce ajuta copilul sa se culce.
Somnul este deosebit de important in viata copilului si are un impact imens asupra dezvoltarii lui. Copiii care dorm linistiti toata noaptea sunt relaxati si odihniti. Ai grija de ritualurile zilnice constante si fa tot posibilul pentru ca micutului sa-i placa sa adoarma singur. Speram ca articolul nostru ti-a fost de folos sa gasesti raspunsul la intrebarea despre cum sa ajuti copilul sa adoarma.
Articol pregatit de: Magdalena Przypłata
Consultatie de specialitate: Małgorzata Wołoszko, doctor in stiinte medicale, medic pediatru, membru al Societatii Poloneze de Pediatrie