Copilul tau in fata televizorului. Cum sa pastrezi limite rezonabile?

Copilul tau in fata televizorului. Cum sa pastrezi limite rezonabile?

Odata cu venirea micutului pe lume, anumiti parinti se gandesc ca este mai bine sa previna copilul sa stea in fata televizorului si iau decizia de a scapa de acest dispozitiv. In cazul in care acest pas este bine gandit, iar cei care au grija de copil stiu foarte bine de ce vor ca cel mic sa creasca fara ecranul de sticla si ce anume doresc sa-i ofere in schimb, atunci inseamna ca lucrurile merg in directia potrivita.

Insa cresterea copilului intr-o casa cu televizor nu inseamna neaparat un esec. Trucul este sa afli cum ecranul afecteaza dezvoltarea micutului si cum sa procedezi pentru ca televizorul sa nu se transforme intr-o sursa de probleme.

Sfaturi cand copilul sta in fata televizorului? Iata unul de baza: cu cat mai tarziu copilul se uita la televizor, cu atat mai bine. Copiii pana la trei ani absorb lumea din jurul lor intr-un ritm intens, cu toate simturile si o accepta fara sa protesteze, cu incredere deplina.

Daca il lasati pe copil sa stea in fata televizorului si sa se uite la tot ce se intampla, trebuie sa fiti constienti de faptul ca acest lucru ii poate afecta negativ psihicul si dezvoltarea extrem de intensa in aceasta perioada.

Creierul micutului are nevoie de stimuli care sa-i provoace anumite comportamente. Copilul descopera lumea din jur si dobandeste o multime de abilitati necesare dezvoltarii sale armonioase. In plus, micutul nu distinge lumea reala de fictiune. Ceea ce copilul vede la televizor, transpune in realitate. In mintea copilului se pot fixa temeri, de ex. cauzate de scenele brutale de violenta vazute in film.

Este televizorul sigur pentru copii? Pentru ca televizorul sa sustina dezvoltarea copilului si sa nu o distorsioneze, tine cont de cateva reguli simple.

  • Nu porni copilului televizorul pentru a-i distrage atentia de la activitatile sau emotiile tale din momentul respectiv. Daca micutul este trist, vorbeste cu el despre asta, ia-l in brate. Daca te intrerupe in timpul serviciului, acorda-i cateva minute. Incearca sa-l tii ocupat cu ceva sau amana ceea ce ai de facut prin casa pe mai tarziu. Televizorul este un antidot rapid pentru situatiile dificile, de zi cu zi, prin care treci cu micutul, insa faptul de a obisnui copilul sa stea in fata televizorului nu este o solutie buna.
  • Alege copilului canale si programe de care esti sigura ca sunt bune pentru el - adaptate varstei, sensibilitatii, perceptiei si etapei de dezvoltare - si care te sprijina in efortul pe care il depui pentru a-l creste, de ex. basme pentru copii.
  • Controleaza timpul petrecut de copil in fata televizorului. In cazul in care te intrebai cat timp se poate uita copilul la televizor, durata maxima de stat in fata ecranului pentru un copil de cativa ani nu trebuie sa depaseasca o ora si jumatate.
  • Daca vezi ca cel mic se uita la televizor pentru ca pur si simplu nu reuseste sa se desprinda de ecran, ajuta-l. Propune-i sa faceti o plimbare sau sa va jucati impreuna.
  • Fii tu insati un exemplu bun pentru copilul tau. Nu sta in fata ecranului ore in sir. Arata-i ca televizorul este un dispozitiv care in orice moment poate fi pornit si oprit. Nu trebuie sa „merga” tot timpul. In niciun caz nu porni televizorul in timp ce luati masa in familie sau cand aveti musafiri in vizita.

Articol pregatit de: Joanna Weyna

Consultatie de specialitate: Małgorzata Wołoszko, doctor in stiinte medicale, medic pediatru, membru al Societatii Poloneze de Pediatrie