Cosmaruri si spaime nocturne la copii – cum sa le faci fata

Cosmaruri

Cosmaruri si spaime nocturne la copii – ce sa faci cand apar visele urate

Te intrebi cum sa faci fata asa-numitelor cosmaruri si spaime nocturne la copii? Majoritatea viselor ne ies din minte imediat dupa ce ne trezim. Oricui i se intampla sa aiba cosmaruri, inclusiv celor mici. De cele mai multe ori, tocmai astfel de vise retinem.
Un lucru de baza este sa nu va panicati atunci cand copilul are un vis urat. Aparitia diferitor cosmaruri la copii are cel mai des legatura cu resimtirea unei tensiuni emotionale.

O astfel de tensiune nu trebuie neaparat sa reiasa din anumite neglijente in cresterea copilului.

Copiii mici traiesc la un nivel intens cresterea atat fizica, cat si psihica. Abia invata sa-si recunoasca emotiile si sa le denumeasca. In cursul zilei trec prin multe situatii diferite, atat vesele, cat si triste. Experimenteaza stimuli care le trezesc imaginatia. Creierul lor mic le proceseaza dupa aceea in timpul viselor, inclusiv al celor neplacute.

Spaimele nocturne - ce sa faci?

De fiecare data cand copilul se trezeste plangand si povesteste despre visul urat, ia-l in brate, saruta-l si linisteste-l. Nu-l ignora cand te cheama la pat. Nu te supara pe el din acest motiv.

Cum sa actionezi in cazul asa-numitelor cosmaruri si spaime nocturne la copii? Intr-o anumita etapa din viata micutului de cativa ani, cosmarurile pot aparea destul de des. Trateaza acest lucru ca pe un timp care trece si ajuta copilul prin a-l intelege si a-i fi aproape.
Spaimele nocturne la copii sunt dificultati care, conform diferitor estimari, afecteaza de la 1 pana la 6% dintre cei mici. Copilul care sufera de spaime nocturne este ingrozit – nu se trezeste plangand, ci tipand puternic. Sta inspaimantat pe pat si are ochii deschisi, dar nu este in totalitate constient. Nu reactioneaza la incercarea ta de a-l linisti, de ex. prin a-l lua in brate. Exista un risc mai mare de spaime nocturne in situatii de stres puternic (de ex. operatie sau accident rutier), oboseala, febra.
Cum sa-ti ajuti copilul cu spaimele nocturne?

  • Aprinde in camera copilului toate luminile. Acestea il calmeaza si pot ajuta la alungarea aparitiilor fantomatice din mintea copilului.
  • Nu incerca sa-l convingi ca nu e nimeni in camera. Cel mai probabil, aceste cuvinte nu vor fi asimilate de copil. In schimb, au efect calmant vocea ta si repetarea unei propozitii de tipul: „Sunt aici, gata, totul e bine. Sss, gata, gata, sss”.
  • Ignora accesele de agresivitate la adresa ta, cand de ex. copilul dintr-o data te impinge sau incepe sa tipe. Este posibil ca tu sa fi aparut in cosmarul lui.
  • Dimineata, cand copilul nu mai stie de incidentul nocturn, nu-i aduce aminte si nu incerca sa afli ce s-a intamplat mai exact.
  • Spaimele nocturne persistente trebuie consultate cu un psiholog pentru copii.

    Articol pregatit de: Joanna Weyna

    Consultatie de specialitate: Aleksandra Błaszkiewicz-Okrągły, psihoterapeut cognitiv- comportamental, psiholog cu pregatire pedagogica