Tuse obositoare la copil. Cum sa ajuti micutul?

Tuse obositoare la copil. Cum sa ajuti micutul?

Tuse obositoare la copil. Cum sa ajuti micutul?

Tusea prelungita si chinuitoare la copil poate fi un simptom al multor afectiuni. In majoritatea cazurilor, este vorba de infectii ale cailor respiratorii superioare, dar trebuie sa fii atenta sa nu subestimezi o afectiune mai grava care se manifesta si prin tuse.

De unde apare tusea? Ce sa faci cu tusea obositoare la copil?

Tusea este unul dintre cele mai importante reflexe de aparare ale organismului nostru. Aceasta poate fi provocata in mod voluntar (tuse usoara), insa mai frecventa este tusea involuntara, cauzata in cele mai multe situatii de iritarea receptorilor de tuse aflati in caile respiratorii superioare. Rolul acestei tuse este de a curata laringele, traheea si bronhiile de diverse secretii sau corpuri straine.

Cu toate acestea, trebuie sa retii ca receptorii de tuse pot fi stimulati nu numai de prezenta flegmei, a unui alt lichid (saliva, ceai etc.) sau, de exemplu, a firimiturilor de paine. Tusea poate fi cauzata, de asemenea, de aerul rece, de alimente cu gust acru sau picant si de agenti chimici - fum, gaze iritante sau aer poluat. In plus, receptorii de tuse nu se afla doar in caile respiratorii superioare, ci si in esofag, diafragma sau in canalul auditiv extern.

Un simptom al carei boli poate fi tusea obositoare la copil?

Din punct de vedere medical, tusea este un exemplu excelent al simptomului nespecific, mai exact al unuia care poate fi asociat cu multe afectiuni diferite. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, aparitia tusei este asociata cu boli respiratorii, precum:

  • toate tipurile de infectii bacteriene si virale ale cailor respiratorii superioare: cavitatea nazala, gatul sau laringele. Acest grup de afectiuni include faringita virala, amigdalita, sinuzita si rinita. De asemenea, in aceste cazuri poate exista o tuse postinfectioasa de lunga durata, care apare dupa ce bolile mentionate mai sus au fost tratate;
  • tuse convulsiva, insemnand o inflamatie bacteriana acuta a traheei si a bronhiilor. Aceasta este o boala infectioasa, extrem de periculoasa in randul copiilor, mai ales pentru cei care nu au fost inca vaccinati;
  • bronsita sau pneumonie virala sau bacteriana;
  • astm bronsic;
  • embolism pulmonar;
  • tuberculoza;
  • boli pulmonare interstitiale;
  • fibroza chistica;
  • modificari canceroase in sistemul respirator;
  • boala pulmonara obstructiva cronica, care ii afecteaza in principal pe fumatori, iar copiii se imbolnavesc doar ocazional;

In plus, tusea uscata sau umeda, agonizanta la un copil poate fi cauzata de:

  • aerul din casa prea uscat;
  • diferite tipuri de alergii;
  • fumatul pasiv;
  • refluxul gastroesofagian;
  • insuficienta cardiaca;
  • tulburarile nervoase, care provoaca asa-numita tuse psihogena;
  • anumite boli parazitare, ca de ex. ascaridioza.
  • administrarea anumitor medicamente utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale (inhibitori ECA);

Tusea prelungita si chinuitoare la copil poate fi un simptom al multor afectiuni medicale grave, de aceea nu poate fi subestimata. La copilul a carui tuse persista mai mult de 3 saptamani, trebuie efectuata o examinare amanuntita pentru a determina cauza si pentru a pune in aplicare tratamentul potrivit.

Tuse uscata si umeda la copil. Prin ce se diferentiaza? Cum sa reactionezi la fiecare dintre aceste simptome?

Tusea uscata apare, de obicei, la inceputul oricarui tip de infectie a cailor respiratorii superioare si, foarte adesea, este un simptom postinfectios cauzat de iritarea epiteliului respirator.

Tusea uscata este deosebit de obositoare noaptea, atunci cand copilul bolnav ar trebui sa se recupereze si sa se odihneasca. Din fericire, exista modalitati de a ajuta copilul care tuseste:

Tuse obositoare la copil. Cum sa ajuti micutul? Cum sa reactionezi la tusea uscata a copilului?

  • Verifica nivelul de umiditate din casa. Este posibil sa descoperi ca aerul din apartament este prea uscat. In acest caz, opreste aerul conditionat, aeriseste camerele sau pune in functiune umidificatorul. De asemenea, daca tusea apare iarna, poti intinde prosoape umede pe calorifere, astfel incat acestea sa elimine aburul treptat. Un remediu bun pentru tuse il reprezinta inhalatiile saline.
  • Daca totul este in regula cu umiditatea din aer si copilul tuseste in continuare in ciuda acestui lucru, cel mai probabil este vorba de o raceala. In aceasta situatie, iti recomandam sa incerci medicamente antitusive disponibile fara prescriptie medicala, cum ar fi unguente, siropuri, uleiuri pentru inhalare sau pastile de supt, si sa faci o programare la medicul pediatru pentru un tratament suplimentar.
  • Daca micutul nu are o raceala si atacurile de tuse uscata persista, atunci este necesar sa ceri sfatul medicului. Este posibil ca cel mic sa se fi infectat cu ascaridioza de la gradinita sau la scoala. Cu toate acestea, poate fi, de asemenea, un simptom al astmului, al tusei convulsive, al alergiilor sau al bolilor de inima. In plus, nu uita ca tusea poate fi cauzata de aspirarea unui corp strain (de exemplu, margele, firimituri, seminte etc.).

Vorbim de tuse umeda atunci cand aceasta este insotita de expectoratie de sputa. Desi tusea umeda poate fi mai deranjanta decat cea uscata, aceasta este, in mod paradoxal, mai avantajoasa pentru sanatatea persoanei bolnave. Prezenta acesteia indica faptul ca organismul pacientului incearca sa elimine singur secretiile daunatoare si, astfel, sa elibereze caile respiratorii.

Ce sa faci cu tusea severa la copil? Cum sa reactionezi la tusea umeda si chinuitoare?

  • Iti recomandam sa acorzi atentie secretiilor expectorate. Daca acestea sunt groase, dar nu contin urme de puroi (nu sunt verzi sau galben-verzi), probabil ca este vorba de o infectie virala pulmonara, nazala, laringiana sau bronsita. Copilul trebuie sa fie examinat de un medic care va evalua daca asa-numitul tratament simptomatic, care include medicamente fara prescriptie medicala, este suficient sau daca este necesar un tratament cu antibiotice. Cu toate acestea, tusea umeda nu trebuie sa fie suprimata, desi nu este confortabila nici pentru copii, nici pentru adulti. Acesta este modul in care organismul se ocupa de secretiile care persista in caile respiratorii.
  • Daca exista urme de puroi sau sange in secretii, atunci este necesara o vizita la medic. Urmele de puroi din secretiile expectorate pot fi legate de faringita, precum si de pneumonie sau tuberculoza.

De asemenea, exista o varietate de remedii casnice pentru tusea prelungita a copilului (siropuri naturale, inhalatii, masaje pe spate etc.). Desi acestea pot fi uneori eficiente, nu uita ca este vorba doar de un tratament simptomatic. Siropul poate ajuta la ameliorarea tusei, dar nu va elimina cauza afectiunii. De aceea, observarea atenta a copilului este extrem de importanta. Tusea reprezinta unul dintre acele simptome usor de ignorat, deoarece este, de obicei, rezultatul unei infectii virale minore. Acum stii cum sa ajuti un copil cu tuse obositoare. Cu toate acestea, daca disconfortul persista, iti recomandam sa consulti un specialist pentru a verifica daca este rezultatul unei afectiuni mai grave.

Articol pregatit de: Daniel Śliwa

Consultatie de specialitate: Małgorzata Kwiatkowska, doctor in stiinte medicale, medic pediatru