Inflamatia urechii la copil apare cel mai des sub forma de otita medie. Desigur, aceasta nu este singura forma a afectiunii, deoarece inflamatia poate afecta, de asemenea, urechea externa - in principal canalul auditiv - si urechea interna (labirintul osos). Cu toate acestea, la majoritatea copiilor, urechea medie este locul in care procesul inflamator apare foarte frecvent. In articolul nostru gasesti cauzele bolii, modul in care aceasta evolueaza si informatiile despre cum poti preveni inflamatia urechii la copil.
La ce varsta copiii sufera cel mai frecvent de inflamatia urechii?
Inflamatia urechii medii este o boala frecventa in copilarie. Majoritatea micutilor - dupa unele estimari, chiar peste 80% - au suferit de aceasta infectie cel putin o data in viata. Din punct de vedere statistic, cea mai mare incidenta a acestui tip de afectiune apare intre a 6-a si a 18-a luna de viata, desi inflamatia urechii se poate manifesta atat la un bebelus de cateva luni, cat si la un copil de varsta prescolara sau scolara.
Inflamatia urechii la copil. Ce este si cum sa o prevenim?
Aceasta se dezvolta de obicei in tuba auditiva (cunoscuta si sub numele de trompa lui Eustachio), un mic canal intre timpan si cavitatea nazofaringiana. Un factor determinant in ceea ce priveste incidenta ridicata a infectiei urechii la copiii mici este forma anatomica a tubei auditive. In cazul micutilor, orificiul trompei auditive este de obicei deschis si relativ larg, iar nivelul este aproape orizontal, ceea ce faciliteaza formarea proceselor inflamatorii. Acest lucru se schimba abia la varsta adulta, cand orificiul tubei auditive se deschide doar in anumite situatii, cum ar fi atunci cand cascam sau inghitim ceva.
Din nefericire, trompa lui Eustachio deschisa in mod constant este un loc ideal pentru patrunderea bacteriilor sau a virusurilor, ceea ce duce la inflamatii.
Cum sa prevenim inflamatia urechii la copil? Care pot fi cauzele acestei boli?
Asa cum am mentionat mai devreme, otita medie apare la copil de obicei atunci cand microorganismele patogene se afla in tuba urechii. Exista diferiti factori care pot stimula acest lucru:
Rinita - lichidul din secretiile nazale poate ajunge foarte usor in urechea medie.
Faringita sau orice alta infectie in cavitatea bucala - ca in cazul nasului care curge, microorganismele au o cale usoara si scurta spre canalul auditiv intern.
Regurgitarea - resturile de mancare nedigerata pot constitui un mediu propice pentru microorganisme.
Hipertrofia amigdalei faringiene.
Tulburarea sistemului imunitar.
Sistemul imunitar subdezvoltat la bebelusi.
Deformatiile congenitale sau dobandite ale tubei auditive.
Alergia la alimente sau la substante inhalate.
Curatarea urechilor copilului cu betisoare igienice.
De asemenea, iti recomandam sa nu uiti ca bebelusii hraniti cu lapte matern au mai putine sanse sa sufere de otita medie. Acest lucru se datoreaza faptului ca hrana naturala contine, printre altele, componente care stimuleaza imunitatea copilului - anticorpi si microorganisme prietenoase. In plus, sistemul digestiv al unora dintre copii reactioneaza mult mai bine la laptele matern decat la formulele de lapte. Acest lucru se poate manifesta, de exemplu, prin regurgitarea mai putin frecventa si, in consecinta, prin scaderea riscului de infectii ale urechii medii.
Cum iti dai seama de inflamatia urechii la copil? Care sunt primele semne de boala?
Infectia urechii medii se poate manifesta in mai multe moduri. Asadar, este important sa-ti observi atent copilul.
Inflamatia urechii la copil - simptome
Cele mai frecvente si mai usor de identificat simptome ale inflamatiei urechii la copil sunt:
Durerile intense - daca micutul iti poate transmite ca simte o durere intensa la nivelul urechii, atunci exista o mare probabilitate sa fie vorba de o infectie. Insa problema consta in faptul ca cei foarte mici nu pot face acest lucru; in plus, durerea nu apare intotdeauna.
Febra, iritabilitatea, tulburarile de somn, varsaturile, diareea - aceste simptome nu apar intotdeauna, iar in plus pot fi asociate cu alte afectiuni, de exemplu alergii.
Rinita, infectii ale gatului si sinusurilor - ca mai sus: nu apar mereu, dar este foarte probabil ca, in cazul in care micutul are des nasul infundat, acestea sa fie simptomele otitei medii.
Pierderea auzului - uneori tuba auditiva este atat de plina de secretii, incat afecteaza functionarea timpanului. Copilul poate parea neascultator sau incapatanat - si uneori pur si simplu nu poate auzi ceea ce i se spune.
Oricare dintre simptomele de mai sus este un semnal ingrijorator. Cu toate acestea, daca apar mai multe simptome in acelasi timp, trebuie sa mergi cu cel mic la un medic pediatru sau la un specialist ORL pediatric.
Cu toate acestea, simptomul care nu trebuie subestimat in niciun caz il reprezinta secretiile purulente. In acest caz, consultarea unui medic este absolut necesara.
Cele mai cunoscute analize care pot oferi o indicatie destul de precisa si pot arata daca un copil sufera intr-adevar de otita sunt examenele otoscopice si pneumotoscopice, precum si examenul microbiologic - analizarea secretiilor extrase din canalele auditive.
Inflamatia urechii la copil. Ce este si cum sa o prevenim? Cum sa reactionezi? Care este tratamentul?
Tratarea inflamatiei urechii la copil cu remedii casnice nu este cea mai buna idee. Metodele vechi - comprese calde, masare delicata, supa de pui, apa cu suc de zmeura sau usturoi - acestea probabil nu sunt daunatoare, dar nu te poti baza pe ele pentru a face fata microorganismelor din urechea copilului. In cel mai bun caz mascheaza durerea sau alte simptome, dar acest lucru nu este in niciun caz un remediu pentru infectie.
De aceea, daca:
micutul are mai mult de doi ani,
febra nu depaseste 39°C,
evolutia bolii este relativ usoara,
durerea nu este prea intensa,
Ii poti da copilului medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol, bineinteles in doze calculate in functie de greutatea micutului. In situatia in care nu exista nicio imbunatatire, trebuie sa mergi cu cel mic la medic.
Daca micutul are febra mare, vomita sau are diaree si durerea este intensa, atunci trebuie sa-l duci imediat la doctor. In acest caz, tratamentul cu antibiotice este de obicei folosit in combinatie cu analgezice.
Pe de alta parte, copiii cu varsta sub 2 ani care au febra si in cazul carora parintii suspecteaza ca ar fi vorba despre o infectie a urechii medii trebuie dusi la medic, indiferent de intensitatea simptomelor. Este posibil ca tratamentul cu antibiotice sa nu fie necesar, insa decizia trebuie luata de catre medicul pediatru. In situatii extreme, cum este cazul otitei medii avansate cu efuziune, poate fi necesara interventia chirurgicala.
Inflamatia recurenta a urechii la copil - cum sa o tratezi?
Din pacate, unii copii sufera de otita medie recurenta. Cei mici pot sa se imbolnaveasca de mai multe ori pe an, si nu numai in perioada copilariei, ci si mai tarziu, la varsta prescolara si scolara. In acest caz, farmacoterapia clasica poate sa nu fie eficienta.
De aceea, in tratamentul otitei medii recurente sunt adesea incluse proceduri chirurgicale, cum ar fi:
incizia timpanului pentru a decongestiona tuba auditiva,
eliminarea amigdalei faringiene,
eliminarea partiala a amigdalelor palatine.
Structura anormala a septului nazal sau a tubei auditive poate provoca, de asemenea, otita medie recurenta la un copil. Si in astfel de cazuri se recomanda interventia chirurgicala.
Inflamatia urechii la copil poate fi un motiv de ingrijorare?
Otita medie este o boala asociata cel mai des cu prezenta altor afectiuni. O multime de copii sufera de aceasta boala, de aceea este usor de subestimat. Problema este faptul ca aceasta infectie a urechii poate fi cauzata nu numai de sistemul imunitar scazut, care ar trebui sa se intareasca in mod natural cu timpul. Problemele cu sistemul digestiv sau respirator, defectele dobandite sau congenitale legate de structura faciala si amigdalele hipertrofiate pot provoca, de asemenea, inflamatia urechii la copil. In acest caz, boala devine un semnal de alarma foarte puternic, care pur si simplu nu poate fi ignorat.
Complicatia dupa inflamatia urechii netratata sau recurenta poate avea ca efect persistenta secretiilor in ureche si pierderea auzului.
Articol pregatit de: Daniel Śliwa
Consultatie de specialitate: Małgorzata Kwiatkowska, doctor in stiinte medicale, medic pediatru