Remedii naturale pentru guturaiul la copii

Remedii naturale pentru guturaiul la copii

Remediile de casa pentru guturaiul la copii se bucura in continuare de o mare popularitate. Nu este nimic surprinzator, guturaiul ii afecteaza pe cei mici in aproape orice perioada a anului. De aceea, impreuna cu nutritionistul si expertul in alimentatie Agata Opiela, am pregatit o lista cu cele mai eficiente remedii naturale pentru guturaiul la copii.

 

Racelile, guturaiul si tusea sunt simptome tipice ale micutilor in aceasta perioada a anului. Inainte de a merge la medic, foloseste metodele naturale aplicate cu succes de strabunicii nostri. In prezent, acestea sunt din ce in ce mai mult folosite, iar eficienta lor este una cu adevarat mare.

Atunci cand observi primele simptome de raceala la copilul tau, nu astepta ca boala sa se dezvolte si apeleaza imediat la remediile de casa. Daca incepi sa le folosesti de cand apar primele simptome de guturai, exista sanse sa impiedici boala sa evolueze.

Ce sa faci cu guturaiul la copii? Incalzirea organismului

Inca de la inceputul infectiei, o idee buna este sa incalzesti organismul in orice mod posibil, deoarece este cunoscut faptul ca virusurilor nu le place caldura. In primul rand, baia calda iti vine in ajutor. Cand corpul se raceste, vasele de sange se micsoreaza, ceea ce favorizeaza patrunderea bacteriilor. Pentru a preveni aparitia racelii, ofera-i copilului o baie calda sau inmoaie-i picioarele inghetate in apa fierbinte cu sare grunjoasa. Pentru a asigura incalzirea corpului din interior, pregateste ceaiuri din plante si fructe cu miere, lamaie si condimente care incalzesc organismul. In cazul unei raceli, alege aromele de fructe: zmeura, prune salbatice, soc, fructe de padure si macese.

Un alt mod vechi de a incalzi organismul copilului este supa gatita din carne ecologica cu legume, care nu numai ca incalzeste organismul, dar in acelasi timp reduce secretia de mucus, amelioreaza guturaiul si alte afectiuni.
Alimentatia potrivita in timpul unei raceli este aceea care asigura o doza mare de vitamina C, ce reprezinta un element de baza in lupta impotriva bolii. Printre sursele naturale si bogate ale acestei vitamine se numara macesul, iar consumul de astfel de fructe continute in gem sau suc asigura doza zilnica de vitamina C. In cazul in care apar primele semne de raceala, iti recomandam sa pregatesti copilului un ceai de macese, care are efect de incalzire.

De asemenea, acerola este o sursa excelenta de vitamina C. Fructul are cantitati record de vitamina C - aproximativ 1500 mg la 100 g de produs, ceea ce inseamna ca are de aproximativ 30 de ori mai multa vitamina C decat lamaia. Acerola intareste imunitatea naturala a organismului, stimuland sistemul imunitar sa produca anticorpi care protejeaza impotriva atacurilor virusurilor. Alte produse alimentare bogate in aceasta vitamina sunt patrunjelul, cresonul, ardeiul rosu, varza murata si citricele. Asigura-te ca cel mic consuma multe lichide pe durata guturaiului. Compoturile si ceaiurile care incalzesc sunt cele mai bune. Acestea subtiaza secretiile si faciliteaza curatarea nasului. Este o idee buna sa introduci in meniu cereale calde pentru micul dejun, cum ar fi meiul, care, in afara de nutrientii sai valorosi, are un puternic efect de uscare.

Ce sa faci in cazul guturaiului la copii? Apeleaza la inhalatii

Un remediu bun de casa pentru guturai si nasul infundat care apar odata cu raceala il reprezinta inhalatiile cu plante sau uleiuri esentiale. Aburul cald, dar nu fierbinte, poate fi inhalat de mai multe ori pe zi, timp de aproximativ 5-10 minute. Inhalatiile ajuta la curatarea nasului, la subtierea secretiilor si la eliminarea virusurilor. Acestea ii permit copilului sa respire mai usor. In cazul racelii si al guturaiului, musetelul, salvia, lavanda, cimbrul, primula si maghiranul sunt o alegere perfecta. Cimbrul, lavanda, menta, musetelul, melisa si pinul ajuta in cazul durerilor de gat si al sinusurilor. Inhalatiile cu ulei de eucalipt (2 picaturi/bol), care are proprietati antibacteriene, sunt, de asemenea, o optiune inspirata.

Siropuri naturale

Vechile si binecunoscutele remedii folosite in perioada guturaiului includ siropul de ceapa sau de sfecla rosie. Ceapa contine multa vitamina C si are proprietati antibacteriene. Daca este taiata in inele si stropita cu zahar intr-o camera calda, elimina rapid sucul. Da-i un astfel de sirop natural copilului racit de mai multe ori pe zi, cate o lingurita de fiecare data. Pentru a pregati siropul de sfecla, fa o gaura in sfecla cu un cutit sau o lingura si adauga o lingura de miere in interior. Pune sfecla in cuptorul fierbinte, iar cand aceasta elimina sucul, siropul obtinut este gata sa fie consumat. Acesta are efecte antivirale si antibacteriene si trebuie sa fie dat copilului de 3 ori pe zi.

Metode neconventionale

Ce alte remedii casnice pentru guturaiul la copii pot ajuta? Poti folosi metode neconventionale pentru a face fata guturaiului. Mierea si lamaia iti vin in ajutor. Pune cateva picaturi de suc de lamaie in nas folosind un picurator. Exista pana astazi o metoda care consta in ungerea cu miere a interiorului orificiilor nazale pentru a usura respiratia si a elimina guturaiul.

Ventuzele reprezinta o alta metoda eficienta de combatere a racelii. Desi astazi solutiile traditionale au fost inlocuite cu metodele sigure fara foc, putini oameni le folosesc la inceputul unei infectii, iar acestea sunt cele care pot stimula eficient sistemul imunitar sa lupte. Presiunea negativa creata in ventuza determina absorbtia din vasele mici de sange a anumitor cantitati de globule albe si rosii. Organismul le trateaza drept corpuri straine si, prin urmare, sunt eliminate impreuna cu bacteriile care au invadat organismul. Iti recomandam sa descoperi cum sa le folosesti corect, deoarece sunt un aliat important in lupta impotriva bolii.

De asemenea, acupresura, care sugereaza aplicarea unei presiuni asupra unui punct situat deasupra nasului, intre sprancene, este utila in combaterea guturaiului. Pentru a obtine rezultatul dorit, tine apasat in acest punct timp de cateva secunde. Aceasta metoda este sigura si poate fi folosita de mai multe ori pe zi.

Acum, datorita listei noastre cu cele mai eficiente remedii naturale pentru guturaiul la copii, stii foarte bine ce trebuie sa faci pentru a invinge rapid aceasta afectiune!

Articol pregatit de: Agata Opiela (nutritionist, expert in alimentatie)