Suc de capsuni, supa de rosii, afine proaspete – cum sa indepartezi petele de pe hainele copiilor, in special cele uscate si lipite? Ce abordare este mai eficienta? Produsele chimice sau solutiile facute in casa? Exista multe idei pentru a scapa de ele, insa nu mereu functioneaza pentru un anumit tip de murdarie, de aceea pentru a nu deteriora bluza sau rochia preferata a copilului, este indicat sa verifici mai intai care modalitate este cea mai eficienta.
Petele de pe hainele copiilor - cum sa le abordezi?
Cu ce se murdaresc cel mai des copiii mici? Supa crema de morcovi, supa de rosii, sucul de visine si terciul cu adaos de fructe de padure sunt doar cateva dintre felurile de mancare ale bebelusului, care pot pata nu numai hainele, ci si tot ceea ce se afla la indemana copilului. Atunci cand micutul descopera gusturi noi si invata sa manance singur, se intampla de multe ori sa-si doreasca sa descopere mancarea servita si cu ajutorul simturilor, in special prin atingere. Bucatile de fursecuri sau de piure de legume, sfaramate de mainile mici ale copilului, aterizeaza pe podea, masuta, pantaloni sau bluza, motiv pentru care, odata ce se usuca, sunt de multe ori greu de indepartat. Printre alte pete frecvente cu care parintii se confrunta se numara cele aparute ca urmare a supraincarcarii sau fixarii necorespunzatoare a scutecului, distractiei in balti sau mersului de-a busilea pe podeaua murdara. Intr-un moment de inspiratie artistica, copiii putin mai mari deseori „decoreaza” imbracamintea cu urmele multicolore de la creioanele colorate, acuarele sau carioci, lasandu-i pe parinti sa-si puna intrebarea cum sa speli petele de pe hainele copiilor astfel incat materialul delicat sa nu se deterioreze.
Primul ajutor in indepartarea petelor
In continuare te intrebi cum sa speli petele de pe hainele copiilor? Pentru a elimina cat mai eficient murdaria nedorita, locurile patate trebuie imediat inmuiate si spalate in apa, de preferinta rece, deoarece temperatura prea ridicata poate avea ca efect patrunderea mai in profunzime a murdariei in structura tesaturii, fixandu-se definitiv. Murdaria inmuiata poate fi frecata cu o solutie pentru indepartarea petelor gata preparata, detergent lichid sau alt agent de curatare (sapun, gel de vase) daca nu ai la indemana produse pentru spalat. Daca pata nu a iesit in totalitate, se poate repeta procedura spalarii de mana sau se poate curata tesatura in masina de spalat, tinand cont si de setarea clatirii suplimentare care indeparteaza resturile de detergent de pe hainele copilului.
Cum sa indepartezi petele de pe hainele copiilor? Solutii de casa
Inalbitorii sau produsele pentru indepartarea petelor sunt substante chimice cu actiune intensa, ale caror reziduuri ramase pe tesaturi pot sa provoace diferite reactii alergice, care uneori au ca efect o eruptie cu mancarimi sau care ustura pe pielea delicata a micutului. Insa nu trebuie sa-ti faci griji! Bunicile si mamele noastre au dezvoltat diferite moduri de a curata hainele fara necesitatea de a folosi produse chimice. Cum sa indepartezi petele de pe hainele copiilor folosind solutii de casa?
Printre cel mai des intalnite tipuri de murdarie se numara:
- ketchup, sos de rosii – mai intai, de pe suprafata petei ia resturile de rosii, dupa aceea clateste cu apa si aplica pentru aproximativ 30 de minute o pasta facuta din praf de copt si bicarbonat de sodiu. La fel de bine functioneaza presararea cu sare sau bicarbonat de sodiu si lasarea pentru cateva ore. Pentru tesaturile albe si cele deschise la culoare se poate folosi un amestec de apa oxigenata si bicarbonat de sodiu.
- morcov si sfecla rosie – clateste bine pata cu apa calduta pana cand nu mai scoate culoare, freaca cu un sapun de casa, lasa deoparte timp de 4-5 ore si spala la masina de spalat. In cazul in care decolorarea ramane pe haina, se recomanda sa o expui la actiunea directa a razelor soarelui.
- afine – cu cat murdaria este mai uscata, cu atat este mai greu sa scapi de ea, de aceea este important sa actionezi imediat, turnand apa fiarta peste pata pana cand aceasta dispare. Urmatorul pas consta in clatirea temeinica si setarea programului de spalare.
- fructe – pata inmuiata poate fi frecata cu detergent de vase, iar dupa 30 de minute se poate spala ca de obicei. O metoda eficienta este, de asemenea, frecarea cu suc de lamaie, otet alb sau apa minerala.
- grasime (de ex. ulei de corp) – inmoaie petele grase de sos, unt sau ulei in apa calda, freaca cu detergent de vase, lasa deoparte pentru aproximativ 40 de minute, iar la final clateste si spala ca de obicei.
- fecale – chiar si cele mai bune scutece se intampla sa nu fie in stare de fiecare data sa protejeze imbracamintea bebelusului impotriva murdariei. Pentru a indeparta petele de fecale de pe haina, mai intai strange murdaria ramasa, clateste pata cu apa de la robinet, freaca cu bicarbonat de sodiu sau suc de lamaie, dupa cateva minute sterge bine, iar la final spala haina cu detergenti speciali pentru curatarea imbracamintei copiilor.
- acuarele, creioane colorate, carioci – apa calda si detergentul de vase sunt in stare sa indeparteze majoritatea murdariilor de acest tip. In plus, in cazul tesaturilor deschise la culoare se poate folosi apa oxigenata, aplicata de ex. pe o discheta demachianta. Petele de marker permanent pot fi scoase cu un amestec de suc de lamaie si lapte (1:2), se lasa sa se absoarba pentru aproximativ o ora, iar dupa aceea se spala bine.
Cum poate fi impiedicata aparitia petelor?
In timp ce se delecteaza cu gusturi noi, bea sucul preferat sau se joaca de-a pictorul talentat, riscul ca cel mic sa murdareasca hainutele, masuta sau podeaua este foarte mare. De aceea, este recomandat sa te pregatesti din timp si sa impiedici aparitia petelor de multe ori greu de indepartat prin folosirea de protectii de pardoseala, bavete sau imbracaminte de protectie speciala. Aceste moduri simple ajuta nu numai la reducerea consumului de solutii de indepartare a murdariei, ci si la economisirea timpului, pe care il poti petrece cu cel mic jucandu-va impreuna.
Articol pregatit de: Joanna Bujak