Vara a luat sfarsit, iar toama vine cu (re)inceputurile sale tipice pentru cei mici si mari: un nou an scolar.
Pentru ca ultimul an a fost plin de incertitudine, cu perioade de invatare online presarate pe alocuri cu participarea fizica a copiilor la cursuri, este natural ca emotiile de inceput de an scolar sa fie diferite de cele tipice. Mai ales pentru ca nu stim cum va arata acest nou an.
Copiii pot fi tematori la inceperea noului an, mai ales daca sunt la prima experienta dintr-un ciclu: inceput de gradinita sau scoala, ori daca schimba grupa sau clasa. Pot fi nerabdatori sa-si revada colegii si educatorii sau invatatorii, se pot simti coplesiti de reintegrarea in colectivitate, in special daca anterior au invatat doar online, sau dornici sa reintre in clase si sa se bucure de experienta invatarii in relatie, care nu poate fi inlocuita de cea online.
Ceea ce este cel mai important sa ne amintim este ca fiecare copil este unic, asadar fiecare experienta si traire de inceput de an scolar este unica.
Iata cateva modalitati prin care poti ajuta copilul sa se (re)adapteze mai usor la gradinita sau scoala:
-
1. Prima zi de gradinita sau scoala.
Pregateste copilul pentru gradinita sau scoala, povestindu-i despre cum vor decurge orele, incepand cu rutina de dimineata si terminand cu cea de seara, trece-l prin toate etapele zilei. Copiii au nevoie de predictibilitate, iar in momentul in care nu au o reprezentare mentala a ceea ce urmeaza sa se intample, acest fapt contribuie la cresterea anxietatii.
Sugestie: Pentru ca prescolarii au o gandire concreta, pentru copiii care incep cresa sau gradinita ajuta o poveste spusa cu ajutorul unor jucarii (animale, masinute) in care pui in scena intreaga zi, cu fiecare pas in parte. Repeta poveste de mai multe ori pentru a putea fi integrata de copil.
-
2. Ritualuri de ramas bun.
Mai ales in cazul copiilor care au dificultati la tranzitii dintr-un mediu in altul, ajuta ritualurile de ramas bun, precum si cele de reintalnire. Aceste ritualuri pot fi de orice fel: imbratisari, cuvinte de iubire, un salut special. Important este sa fie un ritual constant pe care sa-l repetati in aceeasi ordine, in fiecare zi. Mai ales pentru copiii prescolari, dar si pentru scolarii mici, ritualurile prin repetitivitatea lor le contribuie la cadrul de siguranta.
Sugestie: Creeaza impreuna cu copilul un salut special pe care sa-l folositi doar la momentul separarii de dimineata.
Lasa-i un obiect de-al tau (ex. o esarfa, o scoica pe care ati gasit-o pe plaja impreuna) pe care o poate atinge in timpul zilei si prin care iti poate simti prezenta fizica, langa el. -
3. Pregateste-l pentru intalnirea cu noul educator sau invatator.
In contextul actual interactiunea cu educatorii sau invatatorii a fost uneori limitata inainte de inceperea cursurilor, ceea ce poate contribui in sens negativ la adaptarea copiilor la noul cadru. Pentru ca cei mici au nevoie sa aiba incredere si sa cunoasca adultul in grija caruia raman, parintele poate facilita, in plan imaginar, transferul de incredere catre educatoare sau invatatoare, vorbindu-i despre aceasta in relatie cu copilul.
Astfel, parintele ii poate vorbi despre viitoarea relatie cu educatoarea sau invatatoarea, spunandu-i copilului spre exemplu: “sunt sigura ca Dna. X va citi povesti, sau va asculta cu interes povestile spuse de tine”.Sugestie: Ii poti arata o imagine copilului cu educatoarea sau invatatoarea sa, atunci cand ai acces la aceasta. Il poti invita sa o deseneze si sa o plasati intr-un loc cu vizibilitate, in casa, discutand uneori despre aceasta. Astfel, sentimentul de familiaritate va facilita crearea relatiei cu educatoarea sau invatatoarea.
-
4. Reintrati in rutina de scoala.
Pentru ca vacanta vine cu o relaxare a programului si cu ore de culcare si de trezire mai flexibile, este esential sa sprijinim copiii sa-si reintre in programul de scoala, inainte ca scoala sa inceapa. Astfel, cu o saptamana inainte de inceperea cursurilor, reluati programul de somn si mese, cu o readaptare graduala.
Sugestie: Creati impreuna cu copilul un panou al viselor in care copilul sa adauge imagini despre cum isi doreste sa decurga noul an scolar in planul relatiilor, al rezultatelor scolare, al cursurilor extrascolare (spre exemplu daca doreste sa urmeze cursuri de canto, pian, sau fotbal).
-
5. Relatia cu gradinita sau scoala.
Aminteste-ti faptul ca relatia pe care tu ai avut-o cu gradinita sau scoala poate influenta modul in care copilul se integreaza. Daca ai intampinat dificultati de adaptare, atunci poti avea temeri legate de modul in care copilul tau se va adapta la gradinita si astfel sa-i transmiti si lui anxietatea ta. Daca ai crescut intr-o familie in care s-a pus accent pe rezultatele scolare, atunci te poti surprinde in postura in care pui presiune pe copil pentru a avea doar calificative si note de 10. Observa care sunt acele rani emotionale pe care le porti din trecutul tau, constientizeaza-le astfel incat ele sa nu patrunda in relatia pe care o ai cu propriul copil.
Sugestie: Arata-i poze cu tine de la scoala sau gradinita si povesteste-i despre experienta ta, cum ai depasit anumite provocari, cum ai reusit sa te integrezi. Atentie doar ca aceste experiente sa nu fie coplesitoare pentru copil, ci cu scopul de a-l ajuta in viitoarele contexte.
Articol scris de: Adriana Mitu, psiholog si fondator centrul EDUC